Koupit nebo postavit dům?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #54180 6.3.2012 20:13

Dobrý večer, zajímal by mě názor ostatních na koupi vlastního rodinného domu .. co je podle vás lepší: koupit dům už postavený, který je třeba už postarší nebo si koupit pozemek a postavit si nový dům podle svých představ? Nemůžeme se rozhodnout. Děkuji za názor :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Postavit dle vlastních představ :) Aspon nám to připadalo jako to nejlepší řešení, když už za to vypláznu tolik prachů, tak to chci mít přesně takové jaké si to představuji:)

  • Ahoj, no tak já ti napíšu, jak to máme my. Koupili jsme totální ruinu, sice za dobré peníze, ale nebudu raději psát, kolik peněz jsme do něj už investovali - našetřených, půjčených a dále vydělaných. Plus ovšem je, že je to rekreační chata, kde jsme si udělala v podkroví krásné bydlení a v ubytování pokračujeme, takže barák vydělává. Nicméně... - momentálně si vyřizujeme povolení a začneme si stavět domeček nový, uděláme si ho přesně podle našich představ, vše bude nové a už víme, čeho se vyvarovat, atd.
    Pokud máte finance a možnosti stavět domeček nový, jděte do toho.... :)

  • Mně se to zatím netýká, ale jednou bych ráda stavěla. :) Moji rodiče před 15 lety dokončili stavbu našeho domku (předtím jsme bydleli několik let u babičky) a stálo to za to :) Říkají, že je to vyšlo levněji a dům mají přesně podle svých představ. Je to ale už 15 let, takže nevím, co vychází cenové lépe dnes. :)

  • souhlasím s holkama, pokud máš vhodný pozemek, tak postavit si vlastní je lepší. nikdy nevíš, jaké skryté vady u toho kupovaného objevíš, nebo s čím vším se budeš muset smířit, jak jsou udělané dispozice. do toho kupovaného budeš muset většinou brzy investovat podstatně více na nutné opravy - střecha, fasáda, podkroví... na dobře nově postavený nebudeš muset několik let sáhnout na ty základní věci a spíš zvelebovat okolí.

  • rozhodně postavit. doufám, že nám to jednou výjde... zatím nechceme, musíme první našetřit a bydlení máme.

  • A já bych koupila nově postavený dům :-D, který by se mi líbil dispozičně, umístěním a hlavně konečnou cenou. Bydlíme v domě po manželovo babičce a už 6 let opravujeme a hrabeme a když to spočítám, tak jsme na pěkné sumičce, ale ještě 2 roky a jsme bez hypotéky a v klidu :-D, ale novostavba by byla novostavba, ale kvůli cenám pozemků jsem se rozhodli takto a jsme moc rádi, protože větší hypotéku bychom určitě nezvládli.

  • nad tím a ni neuvažujte, pokud máte finance tak určitě sami postavit.....

  • nejlepe postavit si vlastni ale pocitej s tim ze k tem 2milionum minimalne se dostanes. a to kdyz budes delat svepomoci. zalezi jak velky dum si predstavujes.ale tak budes vedet co je tam jak udelane. jen vim ze to stareho baraku jen se davaji penize a pak ve vysledku se zjisti ze by to stalo jako novy

  • Ahojky. Nečetla jsem co ti napsaly holky, tak snad se nebudu v něčem opakovat.
    My jsme si s manželem postavili dům podle svých představ a jsme spokojení...ale pozemek jsme dostali od rodičů, takže jsme za to hodně ušetřili. Jinak máme hypotéku a něco málo jsme měli našetřeno. Ale máme vše tak jak jsme chtěli. Za to naši známý si koupili trochu starší domeček i s pozemkem, jsou na stejné ceně jako my, ale musí do toho hodně peněz ještě vložit...takže nakonec je to bude stát víc než nás
    No nevím co je lepší, ale můj názot je postavit si svůj domeček podle svých představ. ;-)

  • Za mě rozhodně postavit, takhle máte jistotu, že je všechno nové a vyhýbáte se dodatečným úpravám - které jsou obvykle potřeba v nevhodnou dobu. My stavíme s http://www.ddnk.cz/ a jsme nadšení. Zajistili nám hrozně výhodnou hypotéku, takže máme menší splátky a dokonce jich je jen 11 v roce. Doporučuji si případně domluvit bezplatnou schůzku, kde vám poradí a můžou vám i vytvořit předběžný rozpočet. :)

  • S manželem jsme našli za poměrně výhodnou cenu starší dům k rekostrukci, takže jsme šli touto cestou a nelitujeme. Teď bydlíme jak v novém a krásném prostředí, přitom nás to stálo ani ne polovinu toho co novostavba. Nedávno jsme ještě dodělávali oplocení pozemku. Přecejenom máme děti a psa, takže je zabezpečení nutné. Nejvýhodnější nám přišla nabídka od http://www.amstor.cz/pletivo , nakonec jsme na nich nechali i jeho motnáž, protože manžel byl z rekonstrukce domu už poněkud vyčerpán.

  • Já si myslím, že lepší je dům postavit. My to tak třeba udělali a ve výsledku to vlastně nevyšlo až tak draho. Za to může ale asi i to, že se nám přes tento firemní katalog https://trhpoptavek.cz/stavebnictvi povedlo najít jednu stavební firmu, která nám nabídla velmi dobrou cenu. U jiných by to asi celé vyšlo dráž.

  • My jsme si s manžílek před dvěma lety zrovna postavili na kraji Brna rodinný baráček a vůbec toho nelitujeme. Nejprve jsme uvažovali o koupení hotového staršího kusu, no koukali jsme, že žádný nabízený dům nemá na střeše kvalitní střešní krytinu. A to bylo pro investici do bydlení pro nás architekty zásadní. Nejlepší střešní krytinu co známe, prodávají zde: https://www.blachotrapez.cz/

  • S manžílkem jsme se rozhodovali, jestli jít do koupě nového hotového baráčku a nebo na práci vlastníma rukama. Jelikož nás oba hodně baví stavět baráčky, tak jsme se domluvili, že si to uděláme sami. Sháněli jsme od prvního dne sítě na stavby a další potřebné vybavení a za dva roky jsme bydleli ve svém. Byl to sen a splnil se nám. https://www.agrotex.cz/katalog/dle-ucelu/pro-stavby

  • Nám se podařil opravdu dobrý kup domu z dědictví jedné rodiny. Uvnitř domu to bylo zachovalé, ale venek vypadal opravdu hrozně. Zarostlé mechem, špinavá fasáda. I díky tomu se nám to myslím podařilo koupit za dobrou cenu. Přitom potom stačilo jen pozvat firmu na vyčištění a přetření fasády https://nateryfasadcz.cz/sluzba/natery-fasady/ a dům vypadá tak, že by se místo 2 milionů dal prodat minimálně za 4. Když potom přijela dcera předchozího majitele si ještě pro nějaké věci, tak jí spadla brada.

  • Pepulka11115.12.2021 23:06

    Ahoj, jestli také mohu doporučit něco, co se ti určitě bude hodit po tom, až ten dům postavíte, tak to je zabezpečení. Nedokážu si totiž představit, že by dům v dnešních poměrech vůbec mohl být bez nějakého toho zabezpečení. Doporučuji jít třeba po tomto zde - https://www.jablotron.cloud , ale určitě si s tím poradíte sama :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 552 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist