Kortikoidy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33316 25.2.2011 19:28

Ahoj,
tento dotaz je z úplně jiného soudku, je o léku pro zvíře, i když se běžně dává i lidem. Jsem trochu vyděšená, proto radši píšu a doufám, že se tu najde nějaká lékárnice, která mi alespoň trochu poradí.
Mám kocoura, který bere kortikoidy na srst. Medrol. Od veterinářky dostal přikázáno brát nejprve jednu a čtvrt tablety a později, protože mi zvracel, se dávka měla zvýšit na dvě. Dvě tablety dostával docela dlouhou dobu, dokud nedošly. Dnes jsem si byla znovu pro recept a léky a přišlo mi, že jsou nějaké menší. Vyhrabala jsem tedy obal od těch starých a zjistila jsem, že v lékárně mi předtím museli udělat chybu, protože na obale bylo Medrol 16 mg (nyní jen 4 mg.). Vyděšeně jsem to volala doktorce a podle očekávání to musela být chyba v lékárně a já kocourovi dávala několik měsíců čtyřnásobnou dávku, než dostávat měl a dvojnásobnou, než je na jeho váhu vůbec povolená! Doktorka říkala, že pokud kocour neměl vážnější problémy, tak se dá čekat, že to prostě dobře snesl, že u koček se to snáší líp a některé to zvládají skvěle, ale i tak se chci zeptat - co vlastně ty kortikoidy dělají? Na jaké orgány je to nápor a co může takhle přehnaná dávka způsobit? Už mi na některé otázky odpovídaly lékárnice, tak snad se tu nějaká najde a odpoví mi. Nebo samozřejmě kdokoliv jiný. Díky moc! Markéta

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Sice žádná lékárnice nejsem, ale ze školy vím, že kortikoidy jsou vlastně " steroidní hormony", které se tělo vyrábí samo kůrou nadledvinek. Občas se podávají ve větším množství, a to kvůli svým protizánětlivým účinkům, tzn. většinou k léčbě alergií. Myslím, že kočce zvýšená dávka neublíží, jsou odolné, ale odborník nejsem, tak nevím, no.

  • Ahoj, já jsem lékárnice, ale nevím jestli dokážu odhadnout co přesně se stane u koček. Popíšu ti aspoň co se může dít při dlouhodobém užívání u lidí. Rozvíjí se příznaky připomínající Cushingův syndrom. Projevuje se to otoky v obličeji, redistribucí tuku, takže takový člověk má hubené ruce a nohy a naopak tuk v břiše. Objevuje se zvýšený krevní tlak, svalová slabost až záněty svalů, osteoporóza, zlomeniny, zhoršená kvalita kůže a hojení ran. Může se rozvinou peptický vřed a žaludeční krvácení. A protože kortikoidy potlačují imunitu, tak se mohou objevit nějaké infekce.

    To co jsem nahoře popsala, jsou nejčastější nežádoucí účinky. neznamená to ale, že se objeví u každého. Co se koček týče, myslím, že jí to nijak extrémně neublíží. Maximálně bych se trochu bála poškození žaludku, ale to můžeš lehce sledovat: jestli není krev ve stolici.

  • Elisabett226.2.2011 10:29

    Ahoj, já kortikoidy beru už 11tým rokem a ano, mám příznak kulatých tváří, tuk na břiše a za boha nemůžu zhubnout, protože se mi zadržuje voda. Takže na mě všichni koukají jako na tlustého člověka. A myslím, že kočky nebudou mít takové příznaky. pokud ano, tak jen nepatrně. Řekla bych, že se nemáš čeho obávat:-)

  • Nikdy jsem neslyšla, že kortikoidy se dávají hlavně zvířátkům :-), takže jsem asi taky zvířátko :-D Kortikoidy beru už tři roky...hlavně medrol.

    Po medrolu hlavně každý přibere, nateče mu obličej ...tělo zadržuje vodu. Já jsem se toho nemohla hodně dlouho zbavit. :-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist