Kontaktní čočky a čtení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #284811 23.7.2022 22:30

Ahoj nosím brýle na dálku a zároveň mám astigmatismum. S brylemi dokážu fungovat i číst, vse ok. Ted zkouším kontaktní čočky a mám problém s nimi číst na mobilu hlavně. Špatně se to popisuje jakoby pismenka utikaly. Čím to je? Špatně dioptrie v cockach nebo se to časem srovna? Cocky mam teprve 3 tyden a zkouším druhy typ a nenosim je každý den. Diky za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik24.7.2022 18:51

    Je dost možné, že ti čočky vůbec sedět nebudou, protože skla u brýlí jsou zbroušeny dle tvých očí. Kdežto obyčejné univerzální čočky, které koupíš v optice zbroušeny nejsou. Já mám v operované čočky, které jsou také zbroušeny přesně dle mých očí. Ale není to nic levného. A stejně když pracuji na počítači a na řízení brýle po pár letech nosím, protože věkem se dioptrie mění.

  • já mám probléms čočkama taky číst. mám s nimi poněkud krátké ruce :D
    a i to píšmo na mobilu je takové "neostré" pokud to není dostatečně daleko. ale hodně to bude i o zvyku. já nosím čočky velmi zřídka - jen na dovolené.

  • chmelinda25.7.2022 10:36

    Mám také astigmatimus a pokud pravidelně nemrkám, tak vidím rozmazaně. Při astigmatismu musí být čočka na oku pouze v jedné pozici a ta se udržuje právě mrkáním.
    https://www.cockyshop.cz/dokumenty/astigmatismus

    Torická kontaktní čočka nesmí na oku rotovat, jinak by vidění bylo stále neostré. Z toho důvodu musí být stabilizována. K tomu slouží např. ztenčený horní okraj, asférická zadní plocha, prizmatický ballast, plynulý hladký přechod mezi optickou a stabilizační zónou apod. Každá firma má svůj patent, a proto se astigmatické kontaktní čočky liší nejen materiálem a zakřivením. Čočka se na oku stabilizuje sama mrkáním. Není ji tedy nutné nijak otáčet.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist