Kojicí polohy

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25351 3.8.2011 0:15

Ahoj holky,

jako prvorodička jsem se naučila kojit od kolegyně v porodnici vleže (naboku). Jenže teď po třech týdnech čtu, že matka nesmí být opřená o loket nebo mít zvednutou ruku. Já samozřejmě kojím na lokti a u toho se třeba dívám na tv nebo si čtu, nebo si podpírám hlavu. Zajímalo by mě, jaké to má tedy takhle nevýhody nebo jestli je to ok. Zkoušela jsem to i "správně", ale bolelo to.

Dál se dívám na kojicí polohy, a opět zjišťuju, že kojím ve dvou úplně odlišných polohách, co jsem si sama nějak našla a v těch známých se zatím ani nevyznám. Jen fotbalovou mě učili v porodnici, když mi ztvrdla prsa, ale tu nemám ráda, takže s příjezdem domů skončila. Kojím v křesle a dítě na polštáři na klíně, bokem k bradavce, nebo na turka totéž. Mléko z partií u podpaží masíruju a pomáhám miminku tlakem. Co by mi na to asi řekla laktační poradkyně ? Je normální, že si matky hledají své způsoby kojení nebo by bylo vhodné se naučit doporučené polohy ?

Děkuji za vaše názory a rady ;-)

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj Marleene,

    základem je mít miminko bříškem ke svému tělu, mít ho těsně u sebe, aby mělo hlavičku ve správné poloze a aby uchopilo co nejvíc z dvorce. Pak je jedno jakou polohu zvolíš a jestli sis ji třeba sama vymyslela-i když bych neřekla, že se dá vymyslet ještě něco nového, těch poloh je hodně moc.
    Taky zíleží na tom, jak velká jsou prsa, pokud jsi na boku a opíráš se o loket a vyhovuje vám to, tak proč ne.. Já bych tak kojit např.nemohla, protože i teď když kojím mám 1čky :-)

    Ale určitě polohy hodně měň, ať si nezvyknete jen na jednu dvě, protože později budeš kojit i na nepohodlnějších místech, ale i můžou vznikat ragády..

    Všeobecně větší miminka nemají rádi polohy v leže :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko3.8.2011 0:56

    Dokud nemáš žádný problém Ty (zatvrdliny v prsou, zničené bradavky, bolest v šíji, obecně "nepohodlnost" atd.) a pokud dítě prospívá, nemá problém se přisát, netrápí ho reflux, nevzpouzí se, protože to teče moc nebo málo, přizpůsob si to, jak to vyhovuje Tobě. Taky jsem kojila prakticky celou dobu vleže na boku, ze začátku správně, jak je doporučováno (mít polštářem podepřenou pouze hlavu, neležet si na paži atd.), jenomže jak dítě začalo být kolem 3. měsíce zvídavé a hodně akční, byla jsem ráda, že jsem ho u prsu udržela aspoň nějak. To by pak nejedna laktační poradkyně koukala... a vím, že podobnou zkušenost má spousta matek, že už pomalu vymyslí jakoukoliv akrobatickou polohu, jen aby plně kojené dítě udržely u prsu alespoň potřebnou chvíli. Mateřství obecně, zvlášť u prvního dítěte, je dost o improvizaci a zdravém selském rozumu.

  • Ahoj, já taky zásadně první 4 měsíce kojila jen na boku, v úplně stejné poloze jako ty. Někde jsem četla, že by ruka neměla být ohlá v lokti, protože pak mléko hůř teče, ale my jsme to taky nepozorovali. Takže jestli nemáš problém, tak koj prostě dál, tak jak vám to vyhovuje. V klasické poloze v sedě (tak jak kojí všechny) jsem začala až když miminko samo udrželo hlavičku-takže cca ve 4-5m. A dodnes raději kojím v leže a to mu už je 8m.
    Takže klid, knihy nejsou všemocné. :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist