Kojení

Otázku položila: micika 18.5.2011 13:29

Ahoj. Mám tříměsíčního chlapečka a plně kojím. Křičí hlady, hledá mlíčko, když mu dám už po chvíli křičí že ho nechce a che...Posledních 7dní vyžaduje mlíčko častěji, takřka přesně po třech hodinách jak ve dne tak v noci-dnes už dokonce po 2,5hodinách- je možné že už mu nestačí? Mimo to se mi u toho už po chvilce sání odpojuje a následně vzteká až vřeští jakobych mu snad ubližovala,nebo nabízela něco špatného..dám ho tedy odříhnout-někdy to pomůže,někdy ne. Někdy stačí přiložit k druhému prsu a je u něj hned klidnější, ale i tak to není ono. Tomuto předcházelo cca 14-ti denní období kdy jedl přez den po 4-5ti hodinách a přez noc po 6-9ti hodinách (v noci se prostě na jídlo nevzbudil a přez den odmítal dřív-když sem se snažila mu dát dřív, vztekal se u toho a pak se i pozvracel třeba). V porodnici byl spavej a nechtěl skoro vůbec papat, doma už to bylo naopak a já měla mlíčka až moc, teď pociťuji méně-ale přikládala jsem to k jinému složení mlíčka a věku miminka. Zatím to tak nějak zvládáme a doufám že je to zas jen nějaké jeho období, nebo přemýšlím nad prdíkama či zoubkama, ale už začínám být bezradná, mám pocit že mu při kojení nerozumím co vlastně chce..

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj mici :-)

    Tvůj drobek si jen mění svůj rytmus, takže se vůbec nestresuj tím, že předtím jedl po 4-5h a teď chce i po dvou a půl... 2,5 h je u kojeného miminka úplně v pořádku, některá chtějí i častěji a kort jak se bude oteplovat, tak je možné, že se ozve ještě dřív třeba jen na cucnutí... Jsou mu tři měsíce a to je právě jedno z období, kdy miminka mění svoje návyky, takže vytrvej.. neber si osobně jeho řev a vztekání.. a trpělivě nabízej a pozoruj, jak co malý chce...

    K tomu množství mlíčka.. po třech měsících kojení jsou hormony a celá tvorba už ustálená a tak ani nepoznáš, kolik mléka se tvoří. Určitě se to nedá hodnotit podle toho, že dříve byla prsa třeba víc nalitá a te´d už ne... Prsa nejsou zásobárna mléka, ale mléko se tvoří jakmile dítě začne sát a záleží jen na jeho poptávce.. Ani to , že pije častěji neznamená, že se tvoří mléka málo..

    popisuješ, že se někdy po chvíly začne vztekat- neteče mu v tu chvíly mléko samo?To bývá nejčastějším důvodem, proč se děti od prsu odtrhávají... Nebo naopak může mít z toho prsu už dost a chce se ještě dopít z druhýho.. to musíš vypozorovat sama..

    Neřekla bych , že to je prdíkama nebo zoubkama.. jen prostě změna rytmu a ty se musíš přizpůsobit a vypozorovat jeho nové návyky, pak bude všechno zas OK... kojení je jako komunikace mezi vámi...jenže malý ještě neumí říct co chce a tak to projevuje vztekem a křikem, ale to není nic proti tobě, tvýmu mlíku, prsům :-)

    Tak doufám, že jsem aspoň trošku pomohla... a držím pěsti, ať to brzo zmáknete...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko18.5.2011 14:07

    Může jít o růstový spurt. U nás tohle šílené období trvalo s přestávkami celý 4. měsíc. Může se vztekat i proto, že to neteče tak rychle, jak by si představoval. Nesmíš to vzdávat, mlíčka máš určitě dostatek. Přikládej ho, jak si bude přát a laktace se brzy jistě upraví. Moje dcera v tu dobu kojení chvílemi bojkotovala, vůbec se nechtěla přisát, to jí naštěstí rychle přešlo. Musíš holt vydržet a vycházet cklapečkovi vstříc; kojení se sice to nejlepší, co máma dítěti může dát, ale nejednou je to boj.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist