Kniha Každé dítě může dobře spát - zkušenosti

Otázku položila: alenabartackova 21.10.2015 7:43

Ahoj holky, řídila jste se některá podle této knížky? Moje malá v noci hrozně špatně spí, uspí jí jen bílý šum, v noci se pořád chruje, mrská a dokud šum zase nepustím, tak se neuklidní a vzbudí se a je třeba hodinu - dvě vzhůru. Pak je chudák přes den unavená, protivná dokud to nedospí. Chtěla bych jí dopřát v noci lepší spánek, aby měla hezčí den. Na internetu si hodně maminek chválí právě tuhle knížku, která je ale trochu v rozporu se stránkami prosimspinkej.cz . Vůbec nevím, podle čeho se tak nějak řídit. Ráda bych, aby v noci v klidu spala a ráno byla vyspinkaná, ale nevím, jestli mám na to ji nechat brečet a samotnou. Prosím o názory a zkušenosti. Děkuji.

  • 21.10.2015 14:25:00 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Urtica21.10.2015 9:57

    Ahoj Aleno, máme to stejně...spaní je u nás zoufalost. Knihu jsem si stáhla a prolétla - nicméně po přečtení pasáže "když se miminko z pláče pozvrací, nedělejte si starosti, je to jen prostředek jak si vynucuje Váš zájem", jsem to vzdala..vím, že na to , abych nechala dceru takhle plakat, nemám.

  • nečetla sem ani jedno, ani druhý. jen si myslím, že je lépe se řídit city a pocity k vlastnímu dítěti, protože na každé dítě zabírá něco jiného, každá maminka je jiná.
    metoda vyřvat je pro mně nepřípustná. a to za jakýchkolvi okolností-dítě ztratí v mámě určitou jistotu. ve tmě se třeba bojí, samo se v pokoji bojí...maminka je často nervozní, že dítě má spát - ale co když se mu spát nechce? nebo je naopak přetažené, protože to maminka prostě "přepískla" a nedala na spací signály?
    u nás je usínací rituál chvílí, kdy se zastavím, zklidníme, sme spolu a bez stresu a nervů (sakra, proč nesmíš, už máš dávno spát, já chci dělat věci co jsou nutné) malého uspávám. někdy usnu i s ním. a vadí to? komu? a proč? pokud jsem unavená, mám i já jako máma nárok s dítkem usnout. nejsme stroje.
    vyřvat sem zkusila jen 1x - během krátké doby z toho byl hysterák a ukldinění trvalo hodinu. metoda odcházení z pokoje po uložení do psotýlky-fungovala taky jen krátce - než se prcek naučil vylézat z psotýlky (ve věku necelých 18 měsíců mi přelezl i vysokou bočnici) a spokojeně nakráčel za mnou. uspával se u prsa, ted povídáme pohádku, nebo se "jen"držíme za ruku.
    každý z nás potřebuje tu chvíli, dky se zastaví a zvolní. i to dítě. i to potřebuje psotupně se zastavit, zvolnit tempo a připravit se na spánek. nevěřím tomu, že když ho nechám řvát, že je to ukldinující pro někoho z nás. naopak. mnohdy dítě opravdu usne, ale vysílením.
    dokud se prcek kojil, byla doba, kdy se v noci budil několikrát, ale vše se dá zvládnout. jde o to,co se zvládnout chce, co se dělat musí a co se jen dělat "musí".

  • u nas mela knizka za nasledek to, ze mala od te doby bojkotovala dudlik, nesla uspat zpivanim, hlazenim, houpanim, ale jenom prsem:-D vic nam vyhovovala klidne spani a ukladani. diky te se male to spani zlepsilo, i kdyz porad je to celkem hruza;)

  • Nase mala taky blbe spala. Knizku doporucuju. Dulezite je hlavne srovnat spanek ve dne a noc se srovna automaticky. A doporucuju precist knizku celou. Kolikrat prijdes na veci ktery pak budou jednodusi.

  • terryk21.10.2015 8:58

    Knížku jsem taky že zoufalství četla, ale popravdě mi moc nepomohla. Neměla jsem to srdce nechat malýho vyřvat, jak tam radí. U nás prostě metoda odchodu a příchodu nefungovala, nebo jsem na ni neměla nervy:-) u nás zabralo až to, že malej začal běhat a odvykla jsem ho usínat u prsa. To ovšem šlo až v době, kdy uměl vnímat povídání a písničky.

  • ano, četla jsem (četla jsem i Esteviho) a toto je jemnější metoda :-) ale spíš si nejdřív upřímně projděte, jaké "zlozvyky" malá má co se usínání a spaní týče (tam asi nepomůže stejně nic než důslednost) a zvažte, jestli zrovna třeba nerostou zoubky, nemá období separační úzkosti apod. V období, kdy má dítě nějakou bolest nebo trápení, nemá význam zkoušet zavádět cokoli nového, skončí to jen pláčem.
    Jestli jde jen o to, že chce mít puštěný bílý šum, tak bych jí ho prostě pustila a hotovo :-)

  • Dcerku jsem naučila spát podle "Kazde dite muže dobře spát ". Za tři noci usinala sama a rychle. Na metodu reagovala dobře, nikdy nedošlo k hysterickemu rvani. A u deti neplatí, že když spí málo přes den, ze spí hodně v noci. Spis naopak. Pro metodu musíš byt stoprocentne přesvědčena a nepochybovat o ní. Jinak nevyjde.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 563 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist