Kdy začít s příkrmy, váš názor

Otázku položila: terryk 26.3.2017 7:54

Ahoj, holky, vždycky jste mi dobře poradily, tak se zeptám i tentokrát. Naší malé se blíží čtyři měsíce věku a s tím i teoreticky první možné příkrmy. Je plně kojena. Má smysl do ní futrovat něco jinýho? Nebo na základě čeho jste se rozhodovaly, kdy plně kojenemu dítku dáte nějakej ten příkrm? Kluka jsem před dvěma a půl lety výhradně kojila do pěti měsíců a tří týdnů. Je zdravej, zatím žádná potravinová alergie, ač s manželem jsme alergici oba. Slyšela jsem, že od té doby se ale vyzivova doporučení změnila. Je to tak?

Díky, ženy, tak jste mě víceméně utvrdily v tom, že to nemám lámat přes koleno a začít tak nějak instinktivně kolem šestého měsíce, až bude dítko mít zájem. Stejně jako s malým. Klidně ještě prispivejte se svými troškami do mlýnice, čím víc postřehů, tím líp:-)

  • 26.03.2017 17:00:57 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 26.03.2017 17:00:57 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Máš pravdu, že se vše změnilo během 2 let.
    Já plně kojila u obou do 6m.
    Ikdyž mi dr.u druhého řekla ať od 4m začnu přikrmovat neviděla jsem k tomu důvod, když krásně přibíral.
    A bez problémů.

  • dzusinka28.3.2017 10:34

    Přidám i svoje. Malá měla koncem čtvrtého měsíce první zuby. Už předtím jsem plánovala jí dávat do ruky kusy jídla, jen aby to ochutnala, tak jakmile jí narostly, strčila jsem jí do ruky kus syrové mrkve nebo jabka a ona spokojeně cucala a až zuby trochu povyrostly, tak hoblovala a vyplivovala, občas se zakuckala. Dvakrát, třikrát jsem to z ní vyklepala a pak už jsem nemusela, naučila se po dvou zakašláních posunout to dopředu a vyplivnout. Kašičky a nic jsem jí necpala, vypadalo to, že ji baví, že to má nějakou chuť a že si s tím hraje. Kolem 5,5 měsíce mi začala koukat do talíře a zajímala se, co jím, zároveň už delší dobu často vstávala v noci hlady a po nakojení se mi pokoušela sníst obličej jakoby jí kojení už nestačilo. Tak jsem přidala první vařenou zeleninu podle obecných návodů na přikrmování, kterou rovnou polykala, protože to se už předtím naučila s těmi kousíčky, co si sama ukousla. Teď jí v 7 měsících můžu dát do ruky piškot nebo kus vařené mrkve, kolečko okurky a ona sama sní, co chce. Akorát to chce mít ji podloženou nějakou podložkou, protože je všechno zadělaný :D. Oběd pořád vařím tak nějak doměkka a rozmačkám jen vidličkou na takové hrubší kousky, protože si to umí překousat i polknout a s jídlem nemáme problém. Přišlo mi super zvolit tenhle přístup proto, že se naučila pracovat rovnou s pevným jídlem, zároveň má skvělou koordinaci pohybů, takže i sama pije s flaštičky od Mamu, která má držátka a v podstatě nemusím řešit takové ty kukuřičné křupky "aby se naučilo na pevné jídlo". Jakékoliv jídlo jí tak stačí podat a pokud je dost velké na to, aby to v pohodě chytila, tak se sama tak nějak nakrmí a baví ji to. Děti jsou chytrý a umí si poradit, jen je potřeba být zezačátku poblíž a s jídlem ji nenechávat samotnou, kdyby se náhodou zakuckala, což se stává čím dál méně.

  • Sice se mění doporučení na příkrmy, ale WHO stále doporučuje plně kojit do 6 měsíců.
    Já dala před 4 lety první příkrm asi týden před 6.mesicem, a to proto, že se aktivně o jídlo zajímal a aby se trošku zlepšilo přibírání na váze.

  • dancewomen26.3.2017 8:19

    Pokud krásně prospívá,nechala bych to na 6 měsíc;-)

  • sisterrys26.3.2017 8:30

    Pokud nemáš problém s kojením a malá normálně přibývá, tak bych počkala minimálně do 5.mesice. Je fakt, že se teď vše měnilo a dítě by do konce 7 měsíce mělo znát kvantum potravin. Ale já to chápu jako, že by je mělo znát formou ochutnání, ne jako plná jídla,tedy pár lžiček. A to se podle mě dá stihnout i za ten měsíc. Když budu mít naplanovano od 6.mesice masozeleninu, tak tím vy řeším zeleninu a pak i maso v pohodě. Pak když od ukončeného 7 budu chtít ovocnou presnidavku, tak třeba týden dva před tím budu dávat ochutnávat jednotlivé druhy ovoce. Lepek se dá přidat do té masozeleniny.
    My s tím problém neměli, malý je zrout, s příkrmy jsme museli začít od ukončeného pátého a další denní jídla jsme přidávali celkem rychle,od 9 měsíce jí tuhou stravu 5x denně.

  • marketaj26.3.2017 8:53

    Lukis byl na um, takze tam jsem zacinala uderem ukonceneho 4.mes a jonas byl plne kojeny a nejak se mi nechtelo to hrotit a tak jsme zacali zapasit se zeleninou o měsíc pozdeji a to hlavne z duvodu, ze ho zajimalo nase jidlo. Ale musim konstatovat, ze je to nezera a ve finale sni ovocne presnidavky a jogurt v pohode, zeleninova jakztakz, ale jakmile v tom smrdi maso, takbochutna a konci.

  • Mě doktorka doporučila dat první příkrm už ve 4 m i když jsem plně kojila. Tak jsem mu dala už tak brzy. Podle mě je to fuk. Stejně snědl max 2-3 lžičky :-). Na váze rozhodně nepribiral díky mrkvicce :-D.

  • Martasek8926.3.2017 9:38

    U obou deti jsem dala, az mely 5 mesicu a jen obcas. Prislo mi to pred pul rokem brzy.

  • Já musela začít přikrmovat hned ve 4 měsících.. MM nestačilo a malá začala hubnout, takže jsem musela.. Kdyby prospívala, začala bych až kolem toho 6 měsíce :)

  • llucifer26.3.2017 10:11

    Nám dr. říkala už ve 4 měsících, ale začli jsme až týden před 6. měsícem. Malý krásně prospívá, tak jsem nikam nespěchala, i když ho naše jídlo velmi zajímalo už delší dobu. Hlavně mi kladla na srdce určitě do 6. měsíce vyzkoušet lepek.
    Já jsem toho názoru, že když krásně pije MM, tak ať si ho užije, pevné stravy se za celý život nají až až :-)

  • kosicek26.3.2017 10:35

    Mě dr. řekl, že u plně kojeného dítěte bych měla zkusit lepek mezi 6-7měsícem (mezi prvními příkrmy), nicméně malý teď bude mít 7měsíců a stále nejeví zájem o příkrmy, nehrotím to, je spokojený, prospívá velmi dobře..Mám i starší děti, takže jsem zažila opačný přístup, kdy děti nesměly lepek až do roka (zavést až nakonec), jelikož je rodinné zatížení (já alergička)...Čemu mám věřit? Podle mě to na nás zkouší a zjišťují, jaké doporučení bude vykazovat lepší výsledky, jinak nevím, co si o tom myslet. Všechny starší děti jsou zdravé, nemám důvod postupovat jinak... Doba začátku příkrmů se neliší, stále je to půl roku, avšak je to doba jen orientační. Já to třeba nehrotím, tak nenabízím denně, ale třeba jednou týdně, i formou BLW (aby to bylo jednoduší, zkouším dávat ocucávat na chuť), kojení mi vyhovuje a kdyby mi někdo neříkal, že už by, tak by mě ani nenapadlo nabízet k jídlu něco jiného než prso. U starších dětí to bylo taky individuální, zatím to bylo +-1 měsíc kolem půl roku, kdy mé děti projevily zájem, ale takové kojení jako s nejmladším jsem nezažila, žádný bojkot, jen pohoda, takže uvidím, nespěchám a na lepek už vůbec ;-)

  • já bych aspoň měsíc ještě klidně počkala..u syna jsem začala s příkrmy po 5. měsíci, ale on si o to spíš tak "řekl"sám ..najednou byl uplně fascinovaný naším jídlem, tím, jak si my dáváme do pusy a žvýkáme...tak jsem mu zkusila tehdy poprvé něco dát a od první lžičky baštil uplně úžasně, nezažila jsem, že by něco plival apod. Prostě asi už byla ta správná chvíle :-)

  • Ahojky vsechno jsem to neprocitala tak uz mozna nekdo mel stejny nazor. Ale pokud mala pribira a mas dost mleka neplace hlady atd... tak bych to neresila a treba zacala az bude o malinko vetsi zvedavejsi az se sama zacne o jidlo zajimat. Popripade pokud vys mela pocit ze uz mliko nestaci do te doby si myslim ze to je zbytecne.

  • Pokud stačí mlicko tak bych to nehrotila,vsak ony se dětičky ještě za cely zivot najedi klasického jídla 😀 Před pěti lety jsem u syna začala v šestém měsíci s prikrmy (byl plně kojen) a u dcery před dvěma roky jsem začala az skoro v sedmém měsíci,narodila se v 36tt a proto jsme to s prikrmy nijak nehrotili, mlicko ji krásně stačilo, nepribirala sice po kilech,ale myslím ze není důležité mít za každou cenu "vykrmene" dítě 😁 Osobně nemám rada ty maminky které do děti od třetího měsíce rvou skoro vše a v šestém měsíci už jsou děti na klasickém jídlu a pak se říci že dítě je samý ekzem apod....

  • 11misicka26.3.2017 22:07

    terryk Terko, co já vím, tak od uk.4.mesice se doporučuje začít dětem na um, a plně kojenym az od ukončeného 6.mesice ;-) takze kliiid a ještě mu doprej to dobre mlicko od maminky ;-) 😘

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist