Kdy jste dítěti dali mobil?

Otázku položila: A.t.i 24.3.2017 14:15

Vy, co máte trošičku starší děti, určitě jste již slyšeli prosbu typu: "Mami, já bych chtěl/a mobil." A teď jaký je váš názor na to? Kdy je ten správný okamžik? Syn (8) o tom mluví už od školky. To jsme argumentovali tím, že teď určitě ne, že až bude chodit do školy. Sotva nastoupil do první třídy, tak to začal zkoušet znovu. Takže jsme mu vysvětlili, že zatím je to zbytečné, když ještě neumí číst. Každé narozeniny, Vánoce je to tu znovu. Manžel je vyloženě proti, já bych až tak rezolutní nebyla. Manžel argumentuje tím, že dokud nikam nechodí sám, tak ho nepotřebuje. Zatím ho vozím do školy, odpoledne jde do družiny, odkud ho zase vyzvedneme. Ven s kamarády zatím sám nechodí. Maximálně že je u někoho doma. Ale já už jsem taková nahlodaná, že by se občas hodilo, kdyby ho měl. Např někam spolu jdeme(zábavní centrum), ale on už není ve věku, že by se držel u mne. Takže někam zmizí a já když ho pak už potřebuji odchytit, tak ho marně hledám. Nebo když jedou se školou na výlet, tak návrat je psán jen orientačně. Takže tam pak musím třeba 2 hodiny stepovat, než autobus skutečně přijede. Tak si říkám, že kdyby měl mobil, tak mi zavolá a já bych nemusela nikde čekat. Nebo vloni byl na prázdninách u dědy, ale je strašný mamánek, už druhý den se mu tak stýskalo, že ho děda dovezl zpátky domů. Sice mu dával mě k telefonu, ale nebylo to dostačující. Tak si říkám, že kdyby měl mobil a věděl, že prostě kdykoliv mi může zavolat a nemusí se nikoho doprošovat, že by to mohl snášet líp.
Je mi jasné, že on chce hlavně nějaký moderní mobil, aby na tom mohl hrát hry, být na internetu atd. Což mi přijde zbytečné. Byla bych pro něco, co zvládne jen volat, psát sms, maximálně to má foťák. Za prvé stačí jeho závislost na pc, ještě aby pořád koukal do mobilu. Za druhé v jeho věku je velká pravděpodobnost rozbití, ztracení, tak aby to nebyla až taková finanční ztráta. Kdybych měla nějaký starší mobil doma, tak to neřeším a koupím mu už teď sim, ať ho používá. Ale my si nové mobily kupujeme, až když ten starý definitivně doslouží. Takže žádný erární doma nemám. A nevím, jestli je rozumné mu pořizovat nějaký za pár stovek neznámé značky. Navíc přes nesouhlas manžela.

  • 26.03.2017 18:02:25 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 26.03.2017 18:02:25 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • No, já mám na to asi jiný pohled. Učím na ZŠ a v mojí třídě z 21 šesťáků nosí do školy jen 3 kluci. Teda takový ten chytrý. Pak vím, že dva nebo další tři mají mobil, ale mají ho schovaný celé dny v batohu, a volají jen po škole s rodiči. Ostatní jsou bez mobilů a myslím, že jsou v pohodě. Rozhodně nejsem zastánce názoru, že dítě v první třídě by mělo mít mobil. Pokud necestuje někam samo, kde se o něho rodič bojí, nevidím důvod. Když si syna ráno odvedeš do školy a odpoledne vyzvedneš v družině, tak ho podle mě fakt nepotřebuje. Navíc stejně když se něco stane ve škole, tak volá rodičům učitelka, takže to dítě ho fakt nepotřebuje.

  • pokud sám nikam nechodí, tak bych telefon nepořizovala. Pokud by dojížděl, chodil sám na kroužky apod. tak už bych to viděla jako dobrou věc pro kontrolu.
    Mám v práci kolegyni, co má kluka ve druhé třídě. Chtěl mobil, tak ho dostal (starý obyčejný po rodičích), vzal si hod o školy jednou a přišel s tím, že se mu děti smály, že má starý krám. K vánocům dostal nový dotykový mobil s internetem a kritérium bylo, aby na něm mohl hrát hry. Kluka do školy i ze školy vozí maminka, na kroužky také sám nechodí a maximálně je na hlídání u babičky, kde ho také nepotřebuje.
    Denně to vypadá tak, že kluk matce po obědě volá, co měli k jídlu, kolik toho snědl apod. Dle mého tedy naprosto zbytečně.
    Druhá kolegyně má holčičku třeťačku, která toho hodně musí zvládnout sama a ta tedy opravdu rozumně sděluje, že je ze školy doma, má hotové úkoly, jde na kroužek apod.
    Volila bych to i dle konkrétního dítěte.
    Můj syn půjde do první třídy a viděla bych to tak, že první dva roky telefon mít určitě nebude, nebude k tomu důvod. Ale je fakt, že ho to samotného ani nenapadne, že by ho chtěl. Hry nesmí hrát ani na mém, u počítače také moc času netráví.

  • Tuhle debatu vedeme s manzelem uz od narozeni male... No, stale jsme se zcela nedohodli,... Ale spis na tom zda pausal nwbo kredit. Jinak jsme se shodli, ze pokud je dite rozumne, klidne mit od prvni tridy nejobycejnejsi mobil, na volani, sms a dost. Ani fotak to mit nemusi... Jen se neshodnem na tom, zda poridit rovnou pausal (pro coz je manzel s tim, ze budou pouze povolena cisla kam volat a psat) nebo kredit, u ktereho jsem spis pro ja s tim, ze se dite aspon nauci hospodarit s penezma - provolas to? Mas smulu, musis pockat do dalsiho mesice. Tecka.

  • Podle toho, jak to popisujete, tak bych řekla, že ho fakt ještě nepotřebuje...kvůli občasnému výletu se školou? Brácha dělá vedoucího na táborech a mobily mají děti naopak zakázané, protože to ty "mamánkovské" problémy :-) ještě zhoršuje, dítě se pořád upíná na mámu a chce jen vyvolávat mamince, i když na telefonu, a nedokáže se pořádně zapojit do nového kolektivu a organizované zábavy. Náš malej je teda zvyklej v podstatě od roka být třeba týden sám u babi, neříkám, že si na maminku nevzpomene, ale osvědčilo se nám ten týden naopak mu nevolat a nepřipomínat se mu, babička s dědou si s ním poradí, prostě ho nějak zabaví, nám jen dají vědět, že vše ok.
    Tak se zeptejte syna, na co ten mobil potřebuje, k čemu konkrétně a v jaké situaci mu chyběl? :-) Třeba vás nějaký důvodem překvapí

  • Dcera dostala odklad školní docházky takže půjde až teď v záři. To také dostane svůj první mobil, ale rovnou byla upozorněna ze její první mobil bude úplně obyčejný urceny jenom na SMS a volání. Ve druhé třetí třídě pokud ukáže ze se o mobil dokáže zodpovedne starat ji klidne poridim lepší. Ale aby ho mela na hraní...ani omylem na to má doma tablet kdyz si ho zaslouží a mobil k tomu samému nepotřebuje

  • Ahoj presne tohle se resilo kdyz jsem bydlela s ex kluk v 1. tride (7 let) strasne moc chtel mobil tablet a ja nevim co vsechno. Bylo to strjne jako u Vas do skoly jsme ho vodily po skole vyzvedavali na krouzky nechodil sam proste porad s nekym. Nakonec si mobil vybrecel (jeho tatik byl na tohle mekota tam si vybreceli snad vsechno) no a dopadlo to tak ze furt jen cucel do mobilu doma, ve skole nesoustredil se jedine co ho zajimalo kdy bude moci zase hrat atd... takze za me na hry a podobne fakt ne. A moje predstava do budoucna pokud nase msle nudeme vozit vyzvedavat my tak mobil mit nebude. Jeste me napadl kompromis co nejaky mobil poridit (treba na doma jako rezervni) a malemu ho davat kdyz bude treba. Prave aby mohl ven, kdyz pujdete nekam do centra, nebo nekam pojede.

  • Já jsem svůj první mobil dostala v 1. třídě ale to z hlediska toho že jsem byla rozumná a chodila jsem hodně často ven ale byla to jen stará vysouvací tlačítková Nokia která uměla jen fotit volat psát smsa hrát takového toho hada co pojídá kuličky ale stačilo to, já jsem zastánce toho, že by dítě nemělo mít mobil už tak brzo, dokud není dost rozumné na to aby s tím umělo zacházet. Můj mladší bratr ho dostal v 1. třídě a ani ho nenosí s sebou ven atd. ale jen na něm hraje hry (je dotykový) a když se mu v nějaké hře nedaří tak řve a je naštvaný, já bych proto nikdy dítěti takhle brzo mobil nekoupila :-)

  • MagdaRadilka819.9.2023 21:22

    My jsme dali synovi telefon až do 6té dřídy. Do té doby chodil do malotřídky, kterou máme na vesnici, takže mobil nepotřeboval. Některé děti ho do školy nosily, ale ne všichni, takže ho na nic nepotřeboval. Pak jsme mu objednali takový základní z https://www.f-mobil.cz/mobilni-telefony__os_android . Máme rodinný tarif, takže si můžeme volat a psát sms dle libosti :-) .

  • hajtlik24.3.2017 14:53

    Dítě do 1. třídy by už mobil mít mělo, nemusí mít kredit, ale rodič je klidnější. Vidím to dnes a denně, dítě se rozhodne jít po škole ke kamarádovi a vy o něm nevíte, pak se obáváte co se mi stalo a on si jen šel hrát. Pokud bude mít mobil, tak mu zavoláte a je to. Nehledě na dobu, dneska už není doba jako když my jsme byli mladší, nemám problém s tablety a mobily od mala, syn má tablet od 3 let, mobil dostal loni ke 4. narozeninám, zatím ho má spíše na hraní her a aplikací, až půjde do školy, bude ho mít s sebou. Dítě, které ve 2. třídě nemá mobil je terčem posměchu, nemusí mít mobil za 10 000, stačí za 3 a je to až nad rámec, pak tu jsou samozřejmě i mobily za 500,-Kč s tlačítky, to už je každého rozhodnutí. Za mě rozhodně v 6. letech je nejvyšší čas.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist