Kapesné do 21letou dceru

Otázku položila: Anonymní uživatelka #333190 24.4.2020 14:56

Ahoj, chtěla bych se s vámi poradit na výši kapesného pro starší dítě, vysokoškolačku.
Jsme s jejím otcem od sebe a oba jsme jí nějakou částkou přispívali na bydlení, jídlo a další výdaje. Já dávala 3500, což vycházelo na nájem a manžel 3000 které jí pokryly jízdné, jídlo a něco bokem. Sama si ještě vydělávala bokem na brigádách, ale z vyživovací povinnosti jsme jí něco dávat chtěli. Teď bude snad státnicovat a přes léto až do února by chtěla (dokud jí bude platit status studenta) využívat brigád. Poté si plánuje najít práci. Vzhledem k tomu, že už ted na bytě není a bydlí u manžela je mých 3500 zbytečných a výdaje na jídlo a hygienu jsou z peněz mažela. Chci se zeptat, přispívaly byste něco? Popřípadě jakou částkou? Děkuju za názor.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud uz realne studovat nehodlá a hodlá chodit po brigádách, takže si vydělávat nejspíše na plný úvazek, tak bych ji už nijak nepodporovala pravidelným příjmem od vás s otcem. Vaše vyživovací povinnost konci tím, že je schopná se sama uživit, což očividně je, pokud bude mít práci, ať ji nazýváme jakkoliv.
    Sem tam vypomoci v nouzi ano, ale pravidelně uz ne.

  • nejsem si jistá a nebudu se hádat, ale já když státnicovala, tak mi status studenta zanikl dnem předání diplomu, takže pokud je to tak i nadále, tak si moc dlouho brigády ze statutů studenta neužije, nicméně, já už bych neživila ... možná to bude vypadat hnusně ale mě moji rodiče dali měsíc na to abych si našla práci, já si ji našla a začla jsem platit jim, dokud jsem u nich bydlela, platila jsem jim nájem a svoje jídlo (měla jsem i vyčleněný prostor v lednici atd atd) za sebe se chystám to tak udělat dceři taky, je potřeba je z těch hnízd vypustit

  • piprdka24.4.2020 15:54

    Já bych zas tak tvrdá nebyla - ale ! Záleží hlavně na vašich možnostech. Mně teda rodice podporovali hodně a ještě několik měsíců po ukončení studií, než jsem získala místo ve své profesi, ale nejspíš proto, že ta podpora vzhledem k jejich příjmům byla zanedbatelná. Spíš bych se poradila s ní a s manželem, jak si to všichni představují a našla bych nějaký rozumný kompromis, pokud to vaše vztahy dovolují.

  • to, že chce využívat status studenta, ačkoli jak chápu studovat již fakticky neplánuje, a chodit po brigádách je její rozhodnutí. Dostudovala, tak dál ať se sebou nakládá jak uzná za vhodné. V okamžiku, kdy jsem skončila studium, jsem si vše financovala sama, ani jsem žádnou další podporu od rodičů nečekala..Konec studia = začíná realita...Chápala bych třeba pomoc pokrýt první měsíc, než přijde první výplata, složení větší kauce na nájemné někde apod. jinak mi to přijde v některých případech možná až kontraproduktivní prodlužování toho "mama/tata hotelu" :-)

  • Francy24.4.2020 20:23

    U mě státnice znamenali konec rodičovské podpory, práci jsem měla najitou ještě před koncem školy. Státnice byly v červnu a do práce jsem nastoupila na konci srpna (poslední prázdniny :-D + autoškola), do toho jsme řešili stěhování do nového města s přítelem a už jsem si tedy vše financovala sama. Když už tedy chce zneužívat statut studenta není lepší najít si rovnou práci a neodvádět daně? Proč jen brigádu?

  • Na škole mi dávali rodiče na bydlení a jídlo. Přes léto jsem si našetřila z brigády na ,, zábavu" a rezervu na školní výdaje. Přes rok brigády nebyly reálné. Studium bylo hodně náročné. Po dokonceni skoly jsem šla ihned do práce. Při každé návštěvě rodičů jako student jsem pomáhala se vším co bylo třeba. Musím říct, že rodiče mě pri studiu hodně podporovali. Nedávali mi ale na víc než výdaje za studium. Záleží na vasem vztahu, jejímu přístupu k práci, za co utrácí peníze atd...

  • dzusinka24.4.2020 18:03

    Zdravím, domluvila bych se s manželem. Pokud jí bude chtít platit jídlo a hygienu dál i po práci, dávala bych jemu nebo jí na to nějakou částku. Jakmile se ale bude schopná živit sama, je jen logické jí přestat dávat peníze, protože už bude samostatná dospělá ženská. Mě rodiče živili, dokud jsem nedostala první plat a přijde mi to tak správně. Po dobu studia jsem dostávala nějakou částku měsíčně dostačující na nejnutnější vyžití a zbytek musela pokrýt brigádně.

  • Ahoj a proč dcera nechce pokračovat na magisterském a dodělat si celou výšku? 😊 Sama studuju velmi náročnou školu, práci budu mít potom jistou (doktorka) a dostuduju bohužel až za rok ve 26ti. Brigády byly možné přes léto, ale na pokrytí všech výdajů by to nestačilo. Skrz to, že jsem bydlela doma, naši ušetřili tak polovinu toho, co rodiče studentů bydlících na bytě / kolejích. Rodiče mě ale vždycky podporovali, snažili se mi to usnadnit jak mohli a to samé bych v budoucnu chtěla i pro své vlastní dítě, aby se mělo co možná nejlépe. Na Vašem místě bych dceru zatím s manželem podporovala, přece jen je dost mladá, má za sebou rozchod a stěhování od partnera a dnešní doba mladým moc nenahrává (sama mám v mnoha věcech velké štěstí, protože momentálně nemusíme s partnerem řešit bydlení), takže bych třeba rok počkala, až si něco našetří / koupí si třeba auto, najde si normální, dobře placenou práci a trochu se postaví na nohy. Samozřejně dle vašich možností a domluvy s exmanželem 😊

  • buccaneerka224.4.2020 18:25

    Ještě k tomu, co bylo napsáno, by mě jako matku zajímalo, co s těmi penězi dělá. Jinak bych na to hleděla, pokud si odkládá, a jinak, jestli to utratí za zbytečnosti.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist