Jídelníček

Otázku položila: Anonymní uživatelka #313685 17.5.2021 23:28

Můžete mi poradit zdravé snídaně, svačiny, večeře ... Zkrátka chod po chodu co jíst aby to bylo zdravé? Každý máme nějaký naučný styl stravování a mnohdy to není ideální. U nás se snídal rohlík se sýrem, nebo koláč s kakaem. Nepřijde mi to zdravé. Hlavní jídlo umím udělat zdravé ale se svačinami a snídaní tapu co jíst, kolik atd. Jestli stačí ráno jogurt s ořechy a ke svačině banán. Většinou jsem jedla pomalu až v poledne, svačina bylo něco malého z kantiny a večer rohlík se šunkou. Chci pro sebe něco udělat a jíst konečně zdravě.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Francy18.5.2021 7:21

    Zkuste omezit bílé pečivo, místo něj žitné chlebíky nebo alespoň pšenično-žitné. Fajn je tvaroh na různé způsoby - spoustu bílkovin. Šunky, sýry, gervais. Ovesnou kaši s ořechy, ovocem, medem - nepřehánět množství, pak je to dost kalorické :-) a samozřejmě zeleninu a ovoce.

  • Manžel teď začal hubnout, tak ráno má smoothie z ovoce, svačina jogurt nebo ovoce, oběd klasika, odpolední svačina do 15.30 dva plátky pečiva (proteinový chléb, večerní chlebík Penam, krekry...) s rostlinnými pomazánkami, Lučinou, Cottage apod. k tomu zeleninu, večeře kolem 18 hodin už bez pečiva, takže zelenina, šunka, sýr, vajíčko a večer kolem 20. hodiny pije jenom proteinový koktejl. K tomu denně pije cca 4 litry vody (0,4 l na každých 10 kg váhy).
    Důležité jsou pro něj rozestupy mezi jídly 2,5 - 3 hodiny, menší porce. Byl zvyklý ráno nejíst, na oběd sníst hrozně moc, pak oddychovat a večer se zase napráskat. A mezitím zobat sladké. S novým režimem za týden i zhubnul a přitom říká, že nemá hlad. A já mám pocit, že mu pořád chystám jídlo, protože 2,5 hodiny utečou jako voda. Sladké včetně ovoce jí jenom dopoledne. Odpoledne už nejí ani ovoce. A ke každému jídlu kromě snídaně jí zeleninu - papriky, rajčata, mrkve, okurky, ředkvičky, baby špenát, prý to zlepšuje trávení.

  • na spoustu věcí si budeš muset přijít sama - každý jsme jiný, máme jiný metabolismus, jinak fungujeme.
    já nezvládám na snídaně cokoliv sladkého - mám pak brzy hlad a ten výkon není ideální. obdobně by mně nezasytil ani jogurt. takže se mi osvědčil chléb (klasický nebo nějaký lepší) se šunkou a máslem a slazený čaj s citronem. i když trošku nuda denně ;) ale dělá mi to nejlépe. na svačinu ovoce, pokud mám možnost, případně si ho dávám i do jogurtu.
    oběd klasika co zrovna je. odpolední svačiny dle možností a hladu (třeba i zmrzlina v létě). večer večeře - pečivo (chléb/rohlík ideálně v nějakém vícezrném provedení)+bílkovina, nebo polévka. přes den piju pouze čistou vodu - na stole mám vždy sklenici s vodou, kávu vůbec.
    ale mám i dost pohybu a jídlo upravuji i podle něj.
    a doporučím třeba ze začátku si jídlo zapsat do kalorických tabulek.

  • sisterrys18.5.2021 22:38

    Mám teď těhotenskou cukrovku. Myslím, že vyřazení přidaného cukru ze stravy je základ, plus dostatek zeleniny a bílkoviny. Když mám dost bílkovin, nemám chuť na sladké.Teď momentálně snídám jogurt/zakysanou smetanu s ovocem a oříšky/semínky/kokosem nebo celozrnné pečivo se sýrem/ vajíčkem/ šunkou a zelenina. Dopolední svačinu časově nestíhám (snídám celkem pozdě). K obědu cokoli (vyjma knedlíků, těstoviny, rýže se snažím celozrnné), snažím se, aby mělo jídlo dost bílkoviny a nebyl základ příloha a samozřejmě velká porce zeleniny ať už syrová, vařená. Ke svačině si dávám kafe se smetanou a podle hladu oříšky, jogurt, (když mě honí mlsná malý kousek ovoce nebo kousek vysokoprocentní čokolády). K večeři buď zbytek od oběda nebo zeleninový salát s sýrem/ vajíčkem/ masem. K večeři pečivo nejím a pokud mám jídlo od oběda, dávám si menší porci přílohy.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 198 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 687 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist