Je to dialýza nebo co?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32543 23.2.2012 20:44

Babička měla původně jít na chemoterapii, ale zjistili jí, že jí odešly ledviny, proto šla na první operaci, kdy jí něco dělali s močovým měchýřem, nějak propichovali, nevím...ale to nepomohlo, tak jí zavedli přímo do ledviny takovou hadičku, nevím jak to má vevnitř, ale vede jí z těla hadička, na které je napojenej pytlík, do kterého jí odtéká moč, která se za nějaký čas vylévá. A prý se má ta hadička každé 3 měsíce měnit (v nemocnici). Z babičky toho moc nevytáhnu, protože sama moc neví. Proto by mě zajímalo, co to je, jestli to je dialýza nebo něco jiného? V lékařství se vůbec neorientuju. Neví někdo, jak to půjde dál? Řekla bych, že hadičky z ledviny a pytlíku se už nikdy nezbaví, že? A co se týče chemoterapie? Chodí tam každý týden, ale teď, když nastalo tohle, tak to asi přerušili. Takže celou léčbu zastaví? A když to tak hnusně napíšu, bude se jen čekat až bude konec?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud měla babička podstoupit chemoterapii, má nějakou formu rakoviny. To, že má vývod na moč, není dialýza. Dialýza znamená, že je nutné filtrovat "čistit" krev, protože tuto "čistící" funkci už z nějakého důvodu nemohou ledviny zastat. Pytlíku na vyměšování se babička zbavit může, někdo ho má zavedený i po nějaké operaci, jako ho měla např. moje maminka při odstranění dělohy, při kterém jí zároveň dělali plastiku močového měchýře. Pak se prostě vše vrátilo do normálu, mamince byla hadička odebrána a vyměšuje normální cestou. Je hrozně složité na toto odpovědět. Základem je znát babičky diagnózu, co jí vlastně je. Jakou léčbu postupuje atd. A na to by určitě nejlépe odpověděl její ošetřující lékař. Vaši o tom nic bližšího nevědí?

  • Spíš si myslím, že ji nepracuje močový měchýř, proto jí zavedli hadičku a pytlík, aby tam moč odtékala. Ledviny ji určitě neodešly, to by musela jezdit 3x týdně na dialýzu, aby ji očistili krev. Bez toho by nemohla být. Přeju babičce, aby byla brzy vpořádku a bylo ji dobře.

  • Ahojky,todle opravdu dialýza není,tu hadičku má tvoje babička proto,aby odcházela moč z těla.Buď se zavádí přes uretru(močová trubice) nebo je vývod přímo z močáku a nebo přímo z ledvin,záleží na diagnóze a lepší přístupnosti,ale to by vám měl vysvětlit ošetřující lékař :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist