Je opožděný?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #31449 30.5.2012 12:28

Ahoj holky, potřebovala bych trochu uklidnit a zároveň se zeptat, jak jste to měli vy a vaše ratolesti. Našemu synkovi je dnes 5 měsíců a jeden týden. Chodíme na cvičení miminek od 3 měsíců a jediný náš maličký se nepřetočí sám na bříško. Pokud ho dám na bříško, tak se hnedka přetočí na záda. Paní, která nás cvičí, tak říkala, že to ještě nemůže dělat vědomě, že jen spadne. Ale já ho vidím každý den a dělá to pořád stejně, sklopí hlavičku a škubne nožičkou a je na zádech. Na bříšku, když je tak už trochu kleká na kolínka, ale má spíš takovou stříšku, protože ručičky jsou ještě roztěkané a slabé. Dnes jsme byli na plavání ve vaničkách. Malý miluje vodu, byl strašně šikovný a vydržel i 25 minut. Ale když ho paní plavčice dala do klubíčka, tak jak je to pro něj neznáme, tak pořád roztěkával ručičkami do šířky, jak se bál a trochu se strachy klepal. Ale pak už to bylo v pořádku, spíš se vždycky uklidnil, když plul na zádíčkách. Paní říkala, že už by měl být na bříšku sám a ručičky už by měl ovládat úplně. Mamka říkala, ať to tak neřeším, že dneska na všechno mají tyhle odborníci tabulky. Tak jsem z toho smutná. Přijde mi, že brouček byl vždycky napřed ve všem a pak najednou přišel zlom a zastavil se na přetáčení jen na bok.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • taky bych to az tak neresila, mam dvojcata, takze tendenci porovnavat a syn zacal ve 4 mesicich houpat na kolinkach a dcerka jen lezela do 6 mesicu na brisku a pak behen tydne zacala lezt.. muze to byt takovy zlom, ze ze dne na den udela strasny pokrok a potom zase nejakou dobu nic :) dej mu cas a pokud te to opravdu trapi, zeptej se vasi doktorky.

  • Ahoj, hlavně neporovnávej. Dnes je kde kdo odborník přes tabulky a co by mělo dítě dělat. Některé je prostě šikovnější, některé míň... Pokud by se ti to i nadále nezdálo, svěř se Mudr, ne cvičitelce plavání!! Náš syn byl taky podle tabulek "opožděnej", teď jsou mu skoro 2,5 a je úplně v pohodě jako ostatní vrstevníci. Hlavně mě Mudr nikdy nestrašila tabulkama a řekla, at hlavně neporovnávám a zbytečně moc nestuduju :-)

  • ne neni opozdeny ... urcite ne . a krasne se mu venujes

  • Moc to řešíš - neporovnávej své dítě s ostatními. Každé dítě je jiné a o opožděnosti bych uvažovala jen tehdy, pokud by nějaký odborník (dětský lékař - ne ženská na plavání) řekl - musí se s tím něco dělat. Jinak brzká pohybová aktivita dítěte, nemusí nutně znamenat vyšší intelekt a obráceně. Pokud máš pochybnosti svěř se svojí dr. - ona Tě s největší pravděpodobností uklidní a pokud ne - pošle vás na rehabilitace cvičit Vojtovku a to ani zdaleka neznamená, že bude něco v budoucnu špatně.

  • Ahoj my mame deti tak na stejno 5 mesici a 3 dny.A mala se me taky nechtela vubec pretacet az vcera tak nejak zacala vic ale zustava ji rucicka pod prsama musim dat hracky aby ji vytahla ,ale snazi se . Ale moc dlouho tam nevydrzi zabori pak celo do postele a place protoze ji to nazpatek moc nejde.Takze si taky myslim at to moc neresis oni si najdou cesticku jen jim pomalu pomahat.

  • můj syn se poprvé přetočil na bříško když mu bylo šest měsíců a tři dny a to ještě nějak omylem. cvičila jsem s ním na overbalu i na velkém balone, ptz jsem mela nervy abych neco nezanedbala. ted mu bude rok a už krásně stojí, chodí kolem nábytku a vůbec je šikovnej, takže klid, má ještě na otáčení čas :) měla jsem o svého syna obavy že sám začne chodit až tak v roce a půl a nakonec možná ten svůj první krůčkek samostatně stihne do roka. prostě to pak šlo najednou všechno strašně rychle...

  • syn se mi přetočil na bříško až v sedmi měsících, každopádně se to naučil, několikrát si to zopakoval, asi dva dny po sobě to trénoval a pak to dělat skoro přestal a lehal si akorát na bok a vlastně až od 8 měsíců se otáčí pravidelně a to se pak záhy začal přetáčet i zpátky na záda a válet sudy. nejdřív mi přišlo, že zpátky jen tak přepadává, ale pak u těch sudů jsem pochopila, že to dělá zcela vědomě. fakt je ten, že my jsme chodili na rehabku a cvicili jsme, aby lépe držel hlavičku, a až když se začal točit na to bříško, tak nás propustili. každopádně já se na to ptala fyzioterapeutky a říkala, že tak do těch 7 měsíců by to měl umět. není důležité kdy to dělá, ale aby to dělal správně. psychicky vyvoj je kazdopádně důležitější. Nám určitě v přetáčení pomohlo, že byl jenom na zemi, často i uplně nahatý, a že se začal zajímat na o nožičky. nevím, jak to s tím souvisí, ale je to tak. zatím to neřeš, ještě máte čas. moje mamka má taky furt samý rady, jak jsme my dělali všechno dřív, a že teď se děti nosí tak, že všechno vidí, dávaj se do lehátek a pak nemaj motivaci. my jsme lehátko neměli, syn ležel na zemi a stejně se otáčel maximálně tak na bok. ale máš pravdu tu situaci znám taky, taky jsme chodili na cviceni miminek a na plavani a syn byl taky ve vsem nejvic pozadu. ale on to rychle dozene. pak je to najednou raz na raz.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 224 otázek, kterým se dostalo 271 583 odpovědí a 409 749 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist