Je lepší SS stavební nebo SS hotelová?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #162247 16.10.2015 19:34

Dobrý večer.
Chtěla bych se zeptat na Vaše názory, která škola je podle Vás lepší (Střední škola stavební nebo Střední hotelová škola). Jsem v 9. ročníku ZŠ a nemohu se rozhodnout, kam jít. Rodičům se vůbec nelíbí, že bych šla na stavebku. Podle táty bych neměla uplatnění. :) Co si o tom myslíte Vy?

  • 16.10.2015 21:37:50 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 16.10.2015 21:37:50 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ze stavebky by jsi uplatneni mela.jde ale hlavne o to,zda te bavi rysovani a technicke zalezitosti,kterych je na takove skole dost.
    Prihlasku si muzes podat na obe skoly a uvidis,kam te vezmou.
    Nejsem moc zastancem toho,aby rodice nejak prilis mluvili do vyberu skoly-oni ji studovat nebudou,je to o zivote ditete,to k tomu musi mit vztah. Takze na tvem miste bych rodicum vysvetlila,co te na tech skolach laka,jakou mas predstavu do budoucna o praci atp. Jinak existuji na strankach uradu prace i statistiky nezamestnanosti podle profesi.

  • Ahoj, ja mam vystudovanou stavebku... Pak tedy jeste CVUT... Jak pisou holky, jde o to, co te bude bavit... Na prumce bylo hodne rysovani, geometrie (musíš mít trochu prostorovou predstavivost), a je tam plno pocitani (matika, tzv. stavebni mechanika-pocitas konstrukce aby nespadly), zároveň předměty jako beton, drevo, stavebni stroje... Je to proste technika :-) Ale me to treba bavi :-) Co se tyce uplatneni, můžeš být na stavebním úřadě, v různých stavebních firmách jako technicky poradce (okna, stavebni materialy atd.), muzes byt v realizacni stavebni firmě a řešit třeba objednavky materiálu apod., můžeš dělat rozpocty na stavby... Nebo jit na výšku, dělat tohle všechno s lepším platem a větší zodpovědnosti, nebo treba byt projektant a kreslit vykresy podle kterych se staví... Na vysce je pak plno oborů, kam se můžeš směřovat, ekonomika, zivotni prostredi, architekt, statik, projektant (silnice, tunely, mosty nebo treba domecky-co si vyberes)... O uplatneni bych se nebala, vsichni spoluzaci at z prumky, nebo z vysky maji praci...

  • nikolette16.10.2015 20:30

    Ahoj, ja jsem tedko ve tretaku na obchodce, kterou mi vlastně vybrali rodiče a já jako malé tele jen souhlasila. Ted uz ale vim, že kdybych to mohla vrátit, tak jsem na úplně jiném oboru a úplně jiné škole. Takže být tebou, tak si pořádně promyslím co by mě bavilo víc a hlavně si ujasni co přesně bys v dospělosti chtěla dělat. Vím, že je to hodně těžké, ale zkus se nad tím opravdu zamyslet, aby jsi potom nelitovala. :) Kdyby rodiče něco namítali, tak bych jim to takhle normálně řekla. Jak už je zmíněno výše, tu školu budeš studovat ty, ne oni. Nejdůležitější opravdu je, aby tě to bavilo. Věřím, že když tě bude bavit škola, tak učení pujde mnohem snáz.
    Hodně štěstí ;-)

  • A ja mam zase vystudovanou hotelovku. No vsichni sme si mysleli jak budeme delat manazery, provozní. Realita je uplne jina, nikdo, pokud nemas vysokou te nevezme na pozici rizeni hotelu, bohuzel, vsude chteji praxi a prijmou te vetsinou jen jako servirku s mozny postupem.

    A taky musim rict ze neni hotelovka jako hotelovka, mela jsem moznost srovnat dve, jedna byla spickova a druha nestala ani za ...

  • Já jsem vyučená servírka - kuchařka, což byl trochu krok vedle, šla jsem teď ještě na nástavbu hotelový provoz a to mně bavilo hodně. Práci jsem sehnala v incomingové cestovce (cizinci do ČR) a škola mi v lecčem pomohla. A když jsem pak skončila, hotely a cestovky mi mohly ruce utrhat. V hotelu hlavně na rezervačních odděleních. Rozvazuješ mezi výrazně odlišnými školami. Zamysli se, zda tě baví víc jazyky, jsi komunikační typ, nebo jsi spíš analytik, soustředěná, jde ti spíš matika. Stavaři nemaji nouzi o práci, ale to platí hlavně v soukromém sektoru. Ve statni sféře (mosty, silnice) je to horší.

  • Já bych nevolila ani jednu, je pravda, že ze stavební by jsi měla uplatnění, ale taky záleží,kdy se vdáš, děti a co bude dělat manžel. Já mám, hotelovku a ted s dětmi mám smůlu, dělat to nemohu,protože mi nikdo neumožní dělat jen ranní-když jsou ve školce-nemám babičku na hlídání. Musíš i tohle brát v úvahu. Jinak je to skvělá práce,která mě velice bavila-mám hotelovku v bývalé Podskalské ulici v Praze-nyní je ve Vršovické,zkusila jsem práci od servírky až po recepční-velice mě to bavilo, ale jak jsem již psala,mám děti a tudíž i útrum.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 535 odpovědí a 409 722 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist