Je 26 000 dost?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #177155 28.11.2016 2:13

Mám si vybrat střední školu, chci jít na uměleckou a studovat design, podle toho co vím je plat hrubě okolo 26 000
Taky se ale učim japonsky a rodiče chteji abych delala tlumocnici i kdyz by me to nebavilo , byla bych s 26000 v pohodě? /dá se sehnat i za víc ale tohle je tak hrubě takže.../

  • 28.11.2016 20:27:38 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • medulinek28.11.2016 4:18

    Na plat bych se vubec neohlizela,nikde neni psano,ze se na skolu dostanes,dodelas ji a hlavne najdes uplatneni v oboru,delej co si myslis,ze te bude bavit a anaz se byt nejlepsi.

  • Cha!! Opravdu čekáš, že když se dáš na design, budeš mít prostě tabulkově 26 000? Důležitý je talent, pokud ho nemáš, budeš třít bídu. A možná i když ho máš. Je spíše o štěstí..Jestli chceš jistotu, tak překládej.

  • Když budeš koukat jen na prachy, nebudes v zivote stastna. Delej, co te bavi.

  • já půjdu trochu proti proudu - ne vždy dělat to co tě baví znamená, že
    1. se tím taky uživíš,
    2. tě to bude bavit i za 20 let,
    3. tě to bude nakonec bavit proto, že přijdeš o to, co tě baví a stane se tu každodenní rutinou a ty přijdeš i o to, co tě bavilo.

    takže ode mně rada - najdi si obory, které jsou perspektivní pro budoucí uplatnění na trhu práce, ne to, kolik můžeš teoreticky vydělat. protože jsou místa, kterých je tak málo (a lidi kteří na nich jsou se tam drží zuby nehty) a zájemců tolik, že prostě se na to místo nedostaneš.
    takže to, kolik teoreticky v budoucnu vyděláš je vlastně k ničemu, když ta práce bude v reálu nedosažitelná pozice. a design je jedna z těch věcí, na které není potřeba toliko lidí a už tak je jich tady dost.
    to překladatelství se mi jeví jako mnohem zajímavější pozice, nabízí i možnosti cestování a pokdu to není nějaký obvyklý jazyk jako angličtina/němčina, tak takových lidí je málo a je větší pravděpodobnost zaměstnání - i třeba v turistickém ruchu.

  • To už se vážně dneska děcka v patnácti letech dívají na to, kolik budou po škole vydělávat?

  • A kdo ti zaručí, že doděláš školu? A že i když ji doděláš, tak budeš mít tyhle peníze? Nikdo nevíme, jak vlastně v životě skončíme, co budeme dělat a za kolik. Takže hlavně dělej něco, co tě baví a má trošilinku smysl.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist