Jak to říct rodině.. ?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #377037 15.11.2017 20:59

Ahoj, je mi 19 let, příští rok již maturuji, nikdy jsem nebyla studentský typ..učení ani škola mě prostě nebaví, nudí, a ani moc nejde. Maturuju z oboru hotelnictví, čili ekonomika, učetnictví ale takové, jako na nějaké obchodce, nikdo ve třídě, ani dobří žáci to nezvládají, ale učitelka řekla, že ji nedělá problém i kdyby měla připustit k matuře třeba jen dva lidi... Nevidím svou maturitu moc dobře, myslím že to rozhdně neudělám na poprvé, a nebo mě k ní ani nepřipustí...ve škole mě to děně nebaví...sotva do ní vstanu, nudím se tam a v hodině mám stejně myšlenky jinde..jde o to že mě nebaví toto zaměření ani dané předměty, ani když se učím tak mi eko ani účto nejde mám téměř pětky..jenže v 15 jsem tušit nemohla, co to je přesně za školu a jaké to tam bude, a že mě tento obor nebude bavit. Pokud mě nepřipustí, nechce se mi další rok opakovat a opět sedět ve školní lavici..pokud neodmaturuju na poprvé, nevzdám t hned, a zkusím v záři, ale pokud ani to ne, nemám dal motivaci a sílu se šprtat a zkoušet to zas a znova. Nejraději bych tedy pak vyšla jen s ukončenou střední školou bez maturity no což..zkušenosti mám, byla jsem v zahraničí měsíc na brigádě kde jsem pracovla v hotelu, angličtinu mam super, zkušenosti pracovní taktéž...nejen tuto brigádu, proto mě napadlo odjet do zahraničí, kde bych se zaměstnala (v oboru i když mě přiliš nebavi, ale v zahraničí v praxi by to bylo pro mě zajimavé, navic větši platy, apod), nebo bych si našla jiné zaměření v práci. Vím, že v zahraničí se až tak nezajímají o vzdělání, ale spíš prac. zkušenosti, to vím osobně, a mám hodně takových známých, mají se dbře, pracuje v zahraničí a peníze mají velké... nikdo se nepídí po tom že nemá maturitu. Stejně bych nejspíš tak i tak po maturitě odjela pracovat do zahraničí. Jediný háček je moje rodina...mamka mi školu od prvního ročníku platí, babička přispíívá, a celá rodina je bohužel na školu celkem upnutá a přísná... kdybych oznámila, že nemám maturu, nebo na střední již kašlu, asi by mě vydědili, nebo byli navždy naštvaní, nechci zklamat hlavně babičky...znáte to, z lítosti, ale člověk by měl se svým životem naložit jak uzná za vhodné a na prvním místě by přece jen měl mít sebe a svůj život...a ne žít v trápení a tom, co ho nebaví jen kvuli druhým. Nevím, jak rodinu na případné tohleto ppřipravit..ale opravdu si neumím představit, jak bych další rok chodila znova do čtvrtého ročníku, a poslouchala to samé, měla další stresy před maturou jako teď a neměla čas pracovat a vydělávat si..už ted mě škola v tomto omezuje, chci si vydělávat, ale kvuli školy mužu na birgády jen přes víkend, a skoro nikde mě s touto nabídkou nepřijali... přitom na jednu stranu mi mamka již na mé věci jako je oblečení a kosmetika nedává, a já pak nic nemám, na druhou, brigáda přes školni dny nepřichází v uvahu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mně přijde, že to hrozně snadno vzdávás. Je teprve listopad a ty už říkáš, že neodmaturujes. Hloupá asi nejsi, tak proč se nekousnout, nesehnat si třeba doucovani na účetnictví, zamakat, na jaře to nějak (jakkoli) udělat a pak sbohem? S tou prací v zahraničí máš částečně pravdu, je super, jestli umíš anglicky, ale upřímně, se zakladkou to budeš mít fakt sakra těžké kdekoli na planetě :/ kdybys řešila jestli odejít z vysoké, neřeknu ani slovo, ale mit ukončené střední vzdělání je opravdu minimum :(

  • Promin, ale uvazujes hloupe :( ja jsem holka, ktera nesnasela svuj obor a ani jsem si ho sama nevybrala.... Taky mne to ve skole nebavilo, ten muj obor je nanic.. Ale co mi doslo bylo, ze maturitu chci, protoze nikdo se mne pak neptal z ceho, ale hlavne, ze ji mam. Ucitele nam rikali, ze taky hodne lidi nepusti, snad jen par.. No jen tak kecali, abychom se zacali ucit. Vis, paradox byl, ze jsem byla skoro jedinna kdo mel vyznamenani, ale maturitu zvladly holky, ktere mely na vizo 4 a propadaly.. Ale k maturite sly prototmze se snazily alespon na 4 to vzdy uhrat. Ja jsem maturitu delala 5x ale nevzdala jsem to! I kdyz jsem musela rocnik ve skole opakovat, abych mogla mit dalsi pokus maturity... Byl to boj. Nekdo to ma v kapse hned, ale pro mne to byla zkusenost k nezaplaceni... A jsem za ni rada... Rikam Ti, snaz se to k te maturite dorvat a rodice ted nestresuj, zbytecne byste se hadali! Proste neposlouchej ted ty kecy, ze nepusti vsecky, snaz se delat vse pro to aby tebe pustili a dej do toho vse at uz to mas z krku a nelitujes toho, zes do toho nedala vse! Jednou kdyz se ohlidnes zpet tak uvidis, ze moudre bylo to nevzdat! V zivote budou tezsi zkousky nez maturita.. A premoct se kdyz me neco nebavi... Zivot neni jen o tom, co nas bavi! Musime casto zatnout zuby a bojovat!!!

  • sice nejsem ten typ člověka posedlý vzděláním, ale tvůj názor je dost zcestný. Rozhodně mi nepřijde normální ani v pořádku, abys měla v podstatě jen základní školu - nikoho nezajímá, jestli jsi střední prošla nebo ne. Není ukončená, takže jako kdybys tam vůbec nechodila. A že se nikdo neptá po vzdělání? Tak to je teda pěknej nesmysl. Možná je pár lidí, který jsou úspěšný i jenom se základkou, ale je to dřina, začínáš na těch nejhorších pozicích a trvá roky, než se propracuješ k něčemu slušnýmu, plus kolikrát to ani nemusí vyjít skrz nějaký požadavky daný ve směrnicích firem (ukončené SŠ vzdělání). Pokud se neptají, tak proto, že je to obecně považováno za naprosté minimum, že se počítá, že střední školu každý má. Jinak já vystudovala právě tu obchodku. Sice me účetnictví nebavilo, ale při troše snahy je to fakt jednoduchý protože všechno je perfektně logický a provázaný. Možná máte špatnou učitelku, která to neumí vysvětlit, tak si najdi doučování. No a na závěr, k tomu jak "není potřeba škola" - já jsem si takhle řekla, že není potřeba vysoká škola. Po střední jsem šla makat, protože praxe pro mě byla zásadní. teď je to 7 let, co jsem dokončila střední, takže praxi mám bohatou, na super místech ve více oborech. Ale stejně - hlásila jsem se na místo, kde by mě ta práce hodně bavila. požadavkem byla střední škola, nikoliv vysoká. Splňovala jsem všechny požadavky, měla jsem požadovanou praxi a zkušenosti se vším, co potřebovali. Byla jsem přesvědčená, že to místo dostanu. A hádej co - paní mi volala a řekla mi, že jí to je líto, ale vyřadili mě hned v prvním kole, protože nemám vysokou školu. Namítla jsem, že přeci nebyla v požadavcích. Souhlasila, ale majitelé prý vždy upřednostní vyšší vzdělání, což byli VŠICHNI OSTATNÍ KANDIDÁTI. Tohle mě donutilo se přihlásit na vysokou školu a ten titul si dodělat, aspoň Bakaláře. Letos bych měla končit, bohužel jsem si vybrala obor, který zněl skvěle, ale to co se tam učí je přesně to, čemu nerozumím a co nenávidím, ale snažím se to prostě nějak dodělat. Jednak jsem do toho nasypala už hrozně moc peněz a energie, a taky vím, že prostě musím, pokud se chci dostat dál a mít plat, jaký bych si přála

  • Taky doporučuju se hecnout a tu maturitu udělat, ideálně ještě v letošním termínu. Klidně zajdi za tou učitelkou, kde ti hrozí nepoušteni k maturitě a poprosi ji, ať ti poradí, co máš udělat, aby tě pustila. Když uvidí zájem, tak to smad půjde. Bez maturity budeš jen celý život dělat pod někým, kdo nebyl tak líný a udělal si jí.

  • Petrakim16.11.2017 8:38

    Četla jsem jen začátek, ale protože jsem povoláním pedagog a něco málo mám odučeno, tak ti mohu 100% říct, že v zájmu každého učitele je, aby co nejvíce žáků připustil k maturitě, protože to je jeho vizitka jak před ředitelem, tak orgány výše položenými - prtostě důkaz toho, jak umí studenti naučit a připravit. Tj. hodně blbě by se školní inspekci vysvětlovalo, že k maturitě připustili jen 2 žáky a dalších př. 28 ne. To pak jdou po učiteli, zdali něco nezanedbal (a to si učitel určitě nelízne, ale v rámci strašení studentů namísto podpory někteří udělají jakoukoliv opičárnu). A o to více to platí, když se to týká jen jednoho pedagoga a jeho maturirního předmětu, přičemž v ostatních jsou studenti v pohodě a učitelé jim k připuštění nebrání. Takže se neboj, uč se a věř, že to zvládneš. :-)

  • Já maturuju taky, na jaře. Už na základce jsem věděla, na jakou školu chci jít a přibližně i co to obnáší a baví mě to. Takže není, pravda, žes to nemohla tušit. ;) Kdyby ses o to víc zajímala, mohla sis vybrat líp. Ale jsou i lidi, co neví celej život, co vlastně chtěj dělat. Jinak.. Když chodím na obor s maturitou a maturitu neuděláš, tak to neznamená, že máš střední bez maturity, ale jenom základní školu. ;) Střední vzdělání bez maturity je např. učební obor, tedy s výučním listem. ;) Doma bych to řekla co nejdřív. Taky mám strach, že to neudělám, obzvlášť některý předměty, chce to podporu od rodiny. Ale pokud nemáš motivaci... Ale aspoň zkusit bys to měla, ne se hned vzdát po 4 letech těsně před maturitou. :)

  • Souhlasím s holkama, že stahujes kalhoty, když je brod daleko. Nevěřím ani tomu, že jsi za tu dobu nezjistila, že tě škola nebavi-mohla jsi přestoupit jinam, kde by tě to bavilo. na druhou stranu je teda otázkou, zda byla vhodná volba obor s maturitou, ucnak s výučním listí není špatnej. Pokud sš neukoncis maturitou, nemáš oficiálně žádné vzdělání. Nikoho nebudou zajímat 4 roky na škole, kterou jsi neukončila-co si asi tak řeknou?hm,tahle tu školu ani nedokoncila, to bude nějaký poleno, vezmeme raději tu s maturitou. Maturitní vysvědčení nebo výuční list jsou v dnešní době základ. Se základním vzděláním je problém dostat se třeba i jen k pasu, kde mají často požadavek maturitu.
    Od listopadu do termínu maturity máš času dost a je jen na tobě, zda se kousnes a zaberes, protože se to zvládnout dá, nebo se na to vykasles. U rodiny bych neřekla, že jsou moc přísní.za peníze které do tvé školy pravidelně vrazi, chtějí vidět tvoje studijní výsledky. Placená škola není od toho, aby k maturitě pustila každého jen proto, že si školu platí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist