Jak se učit?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #24128 31.1.2012 16:55

Čauky holky, mám strašnej problém se něco, cokoliv naučit. Chodím na střední školou zaměřenou na právo a veřejnou správu, protože mě to baví, ale je toho učení strašně moc a nezvládám to a teď když za rok mě čeká maturita nechcu odejít pryč. Jak se mám učit tak abych se doopravdy něco naučila? Já se k tomu nedokážu dokopat!! :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud můžu říct svůj postup, tak já když jsem potřebovala vstřebat moc látky, tak jsem si nejdřív všechno přečetla a udělala výpisky. A ty jsem pak postupně zestručňovala, až jsem se dostala k maličkému papírku s několika odrážkami a ty jsem si brala do vlaku, do vany a tak a látku jsem si podle nich opakovala... a nejlíp to zabíralo tak od 5:00 do 10:00 ráno, což u tebe asi na střední moc nejde. Já jsem to tak dělala na vysoké. Hlavně se nestresuj a jdi na učení v pohodě, když se stresuješ předem, tak to do hlavy nepoleze. Určitě to zvládneš.

  • Ahoj :-),
    to znám, já jsem línej člověk, tak se všechno učím na poslední chvíli. Ale učení mi vždycky šlo, tak s tím takový problém není.
    Musíš se učit každý den, urči si nějaký čas, kdy se budeš učit. Když přijdeš ze školy, tak se třeba najez, na chvíli si lehni a odpočívej a pak se do toho dej. Začni tím, co ti jde, a postupuj k tomu těžšímu. U mě hodně dělá to, že se učím nahlas. Látku si tedy nejprve přečti nahlas, třeba i dvakrát, a pak se nad tím tématem zkus zamyslet a zkus si něco vybavit.
    Taky se mi lépe učilo z poznámek psaných mou rukou a musela jsem mít barevně podtrháno. Každou látku jinou barvu, členila jsem hodně na odstavce a název odstavce byl také zvýrazněn. Pak jsem si ty odstavce zkoušela přeříkávat.
    Když bys něco nechápala, sáhni po knížce, ve které by to bylo vysvětleno, nebo pohledej na internetu - ono kolikrát jsem to od učitele nepochopila, ale pak z nějakého článku na internetu ano. ;-)
    Mně třeba hodně radili i rodiče či sourozenci, každému šlo něco - mamka mi poradila s češtinou, taťka s dějepisem a fyzikou, sestra s chemií a biologií. Měla jsem to dobré. :-)
    Nebo se zkus domluvit s nějakou kamarádkou, že se něco naučíte a pak se budete vzájemně zkoušet - i to bylo fajn, protože když jsem něco nevěděla, tak jsem si pak pamatovala, jak mi to kamarádka říkala či přímo vysvětlovala. ;-)

    Ale nejdůležitější je to, že musíš chtít. Já mám teď zkouškové - doma se nic nenaučím, tady k tomu nemám klid :-), tak třeba už v neděli ráno jedu na privát a učím se tam, kdy spím třeba hodinu. Je to zabíračka, ale najednou na to mám sílu, protože ta škola mě baví, jde mi a já ji chci zvládnout. Musíš v sobě najít motivaci. ;-)

  • Já letos maturuju a celé 4 roky jsem prospívala s vyznamenáním, takže můžu říct, že se učit umím.
    Vždycky jsem se učila z hodiny na hodinu, přes týden ani ne, protože byly písemky, ale vždycky jsem si sedla v sobotu, dopoledne v neděli a učila se.
    Vždycky si přečtu celou stránku a bez dívání ji zkusím zopakovat, pokud se někde zaseknu, tak opakuju ten odstavec nebo větu do doby než si to zamapatuju a jedu znova, když se zase někde seknu, dělám to samé. Když už jsem si jistá, že umím celou stránku, jdu na další a takto pořád dokola. Když umím už to, co se mám naučit na daný den, tak jdu za rodiči, dám jim sešit a oni mi čtou barevně podtrhnuté věci (nadpisy, jména apod.) a já jim odvykládám, co tam je k tomu napsané, když to řeknu špatně, opraví mě.
    Za ty 4 roky mám odzkoušené, že 1 stránku ve Wordu se naučím za 10 minut. Samozřejmě je to u každého jiné, u mě tento způsob funguje.

  • Na základce a střední jsem se učila tak, že jsem si přečetla odstavec a zopakovala ho svými slovy, dokud jsem to neuměla, na VŠ už to takhle fungovat nemohlo, ale to je teď mimo mísu. Nicméně jak se říká, opakování matka moudrosti, a jinak mozek skvěle vstřebává během spánku, takže jsem si ještě před spaním jen přečetla to, co mi šlo nejhůř nebo mi nešlo vyřešit a ráno jsem to uměla:-)))), ale on každý má jinou pamětť a styl učení, takže si musíš trochu styl najít sama. Držím palce. A jinak je tak po 20 min učení dobré udělat 10 min pauzu a pak zase pokračovat...

  • Verousek8931.1.2012 19:29

    Je známo, že nejlepší doba na učení je okolo 6 hodin ráno :D Ale je mi jasné, že na každému se v tuto dobu chce učit, nebo někdo tu možnost vůbec má. Já se vždycky učila tak, že jsem si přečetla odstavec, nebo stránku a poté jsem si ji zkoušela převyprávět vlastními slovy, pokud mi to šlo, šla jsem na další látku, pokud jsem něco nevěděla, říkala jsem si to tak dlouho, dokud jsem to neuměla. Na základní škole mi hodně pomáhalo, že mě někdo zkoušel. Je to hlavně o tom chtít a donutit se do toho, ale to musíš sama.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist