Jak probíhá první návštěva gynekologie?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #177688 18.1.2017 19:24

Zdravím,je mi 19 let,ještě jsem neabsolvovala gyn.prohlídku a to z důvodu mého velkého strachu z nemocnic a hlavně vyšetřování ( odběru,prohmatavání břicha atd.. )
Začala to když mi asi v 7 letech dělali výtěr z konečníku asi 3x,sestra měla stupidní poznámky a dělala to velice necitlivě a chodil tam se mnou otec,od té doby jsem úplně na lékaře zanevřela.
Vím,že teď bych už měla a navíc mě už od cca 14 trápí nepravidelná mentsruace,ale jelikož žiji v Třinci,moc gynekoložek tady na výběr není.
Hodně lidí říká,že je dobré se informovat,zdali tam vyšetřují i panny,ale je to opravdu nutné?
A mohl by mi někdo ( z osobních zkušeností) popsat podrobně jak to probíhá? Zajímá mě úplně všechno,jinak mě na gynekologii asi nikdo nedostane.Pokud by mi ještě někdo dokázal odpovědět pár otázek přes meilík budu ráda.
Děkuji

  • 19.01.2017 13:40:05 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 19.01.2017 13:40:05 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky :) já sama mám z lékařů taky šílenej strach. Jít na gyndu poprvé bylo fakt o nervy. (i po druhé). Sice jsem tam šla když už jsem nebyla panna. Ale vím od kamarádek, že když jsi panna tak se nedělá "vnitřní" vyšetření zrcadlama nebo vnitřní ultrazvuk. Já měla štěstí, že když jsem šla poprvé tak byly fakt strášně milé - sestřička i doktorka. Ukázaly mi "tady je kabinka", teď si půjdete popovídat s paní doktorkou,.. atd. Přesný postup jak to je s vyšetřením pokud jsi panna ti nepovím, ale třeba tě aspoň tohle trošku uklidnilo. Jsem si jistá, že u tebe bude doktor/doktorka taky hodný/hodná. Snad ti tu někdo ví popíše co se tam děje :) (doporučuji si namyslet třeba nějakou odměnu - když to dnes zvládnu na gyndě tak si koupím čokoládu,,.. :D :) a určitě tě nečeká nic bolestivého :)

  • interstellar18.1.2017 19:39

    Taky není marné lékařce říct, že máš nepříjemnou zkušenost z dětství, aby postupovala citlivěji. Mám hrozně milou doktorku, takže vyšetření ani nevnímám :-)

  • Zkus pana Fišaru je citlivý, nebo paní Hlisnikowska ve Steelu - je to mladá gynekoložka. Taky jsem tam byla jako panna a v pohodě. Není se čeho bát. Kdyby tě cokoliv bolelo tak jen naznačíš. Na mě si bral až do porodu nějaké malé zrcadla. Protože ty klasické použít nešly. Cítila jsem bolest. ;-) Držím palce :-)

  • Když sem byla v 17 letech jako panna na gynde kvůli hodně bolestivé MŠ, tak se dělalo vyšetření přes konečník-pohmatem, žádné vyšetření přes pochvu, ale bylo jen popovídani o problémech.
    Dnes obvykle probíhá návštěva ve stylu v kabině si odložte, oblečte sukynku (mají erární) a jak budete připravena, přijďte. Posadim se na židli,popovídáme o problémech a jak se mám, pak následuje vyšetření na "koze" s uzv, vyšetření v zrcadlech čípku a stěr z něho (toto vse je záležitost jen na pár minut). Pak ještě případně informace o tom,co bylo vidět a jak to vypadá, obleknuti se, návrat zpět případně moje dalsi dotazy a doporučení od lékařky.
    Myslím,že spousta lékařů, hlavně v této profesi, už mají k ženě citlivý přístup a pokud řekneš, že máš negativní zkušenosti, určitě budou příjemnější.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist