Jak poznám, že je mléka dostatek?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #20088 12.11.2011 19:44

Ahoj, mám na vás velkou prosbu. Moje 7týdenní dcerka krásně prospívala a krásně saje už od narození a mlíčka jsem měla tolik, že bych nakojila i 3 děti. Ale v 6 týdnu se pomalinku mlíčko začalo ztrácet a já to ani nepoznala, protože moje hodné dítko neplakalo hlady, ale přizpůsobilo se tomu co jsem byla schopná jí poskytnout. Poznaly jsme to až na převážení u paní dr. Začala jsem znovu kojit z obou prsou, piju čaj pro kojící maminky a meltu a mám i homeopatika. Na dalším převážení už přibrala zase kolik měla, ale stále kojím z obou prsou a navíc ani nepoznám, že by byly prsa nalité. V noci, kdy je interval kojení i po 5 hodinách cítím prsa plná, ale přes den vůbec. Mám strach, abych případný úbytek zase nepromeškala. Malá někdy pije přes den i po dvou hodinách, ale třeba dnes spala 4 hodiny a pak hned zase 3. Mám ji přes den raději pravidelně budit po 3 hodinách? V noci mi řekla dr., at ji nechám spát a nechám krmení na ní. Trápí mě to, ráda bych kojila plně aspoň do půl roku. Poraďdte prosím.

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj,

    to že se prsa moc viditelně nenalévají je úplně normální.
    Dostatek mlíka se hodnotí podle prospívání miminka a počtu počůraných a pokakaných plenek za den.
    Koj tolikrát kolikrát miminko chce, nijak ji neomezuj...zároveň ji ani nebuď.
    Tvorbu mléka podpoří kontakt kůže na kůži + to co děláš.
    Nejhorší je stres a obavy z toho,že budeš mít mlíka málo. Věř si, není žádnej důvod,abys ji nekojila plně dokud bude potřeba.

    Například já mám stěží jedničky, nenálevají se skoro vůbec a přesto má Krystinka v 5ti měsícíchh 8kg a kousek..

    Takže hlvně klid a sebevědomí !
    pa

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, co vim tak kolem 6 tydne dochazi tzv. laktacni krizi, ta se ale castym kojenim a spravnym prikladanim vetsinou zazehna a muzete vesele pokracovat dal. Hlavne to nevzdavat, klidne se obrat na laktacni linku, jsou tam zeny ktere ti rady a kdykoli poradi.

    Drzim palce a hlavni je pohodova maminka, pak je vsechno pohodove :-)

  • Ahoj, my měli v šestém týdnu laktační krizi, pak asi v desátém týdnu a teď si myslím, že ji máme v 13 týdnu znovu, malej teda zhruba od šesti týdnů moc přes den nespí, tak že kojíme dle jeho potřeby, někdy po dvou hodinách někdy po třech. U nás se krize projevuje večer, brečí a není k utišení, a pořád saje prázdná prsa, doufám, že se to brzo zlepší. Taky v noci vstává častěji. Já si ho tedy převažuji doma, koupila jsem si váhu a mám odsávačku, tou jsem řešila krizi v šestém týdnu. Já třeba musím kojit z obou prsou stále, málokdy mu stačí jedno prso (v levém mám málo mléka). Můžeš zkusit laktační poradkyni na www.kojeni.cz je jejich seznam. Asi to chce hlavně klid, i když já teď se taky o to snažím, i když je těžké se uklidnit, když mi večer malej brečí a není k utišení a já mám prsa prázdná. Tak doufám, že i tuhle krizi zvládneme. I vám držím pěsti.

  • Ahojky,já mám to samé,malý mi přibral mezi 2.a 3.m jen necelé půlkilo,začla jsem taky kojit z obou a srovnalo se to.Mám výhodu,že jsem něco podobného zažila s dcerkou,tak jsem v klidu.Neboj,vše je tak,jak má být.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 229 otázek, kterým se dostalo 271 608 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist