Jak nechat pokřtít dítě?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #207413 18.11.2017 15:37

Ahoj, chci se zeptat jak to probíhá, když mám zájem nechat pokřtít své dítě. Moji rodiče jsou ateisti, jenom máma je pokřtěná. Já nejsem pokřtěná vůbec, nikdy v životě jsem nebyla v kostele, nevím o tom nic. Přítel je cizinec, je to katolík, nemluví česky, proto do kostela nechodí. Pro nás oba je důležité, aby byli naše děti křtěné, nicméně rádi bychom se vyhnuli tomu, že když kontaktujeme místní kostel, budou nám říkat, že máme třeba dvakrát týdně chodit na nějaké školení ohledně víry, že se můžeme účastnit toho a tamtoho, že máme vždy v neděli chodt na mši a tak dále. Samozřejmě je pak těžké jim říct ne, ale o toto skutečně zájem nemáme, i přítel raději preferuje dělat tyto věci spojené s náboženstvím doma, než to dávat veřejně najevo a neustále někam chodit... Tak bych se ráda zeptala, jak to tedy probíhá, jestli nemusím být prvně pokřtěná taky, a co je k tomu všechno potřeba?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • možná dostanu dost mínusů, ale tenhle přístup mi osobně dost vadí a naprosto mi hýbe žlučí. při křtu slibujete, že budete vychovávat dítě ve víře. do kostela ho vodit nemíníte, modlit se taky ne (to už je podle vás "extrém") jestli jsem správně postřehla nejste sezdaní=žijete trvale v těžkém hříchu. to není prostředí pro křesťanskou výchovu. a hlavně to znamená, že chcete slíbit něco, co ani nemáte v plánu splnit. křtít dítě bez víry v Boha jen kvůli přání rodiny je nesmysl, raději si počkejte až jestli si k Bohu najdete cestu trošku bližší a vaše skutky budou upřímné;-)
    vy pokřtěná být nemusíte, stačí jeden z rodičů. musíte mít svatbu v kostele, ale tuším, že zatím ještě jsou v ČR někteří benevolentnější kněží. co se týká přípravy před křtem, u nás je 1-2 setkání, někde chcou setkání vícero, v každé farnosti to mají trošku jinak. jediná možnost je ptát se přímo na farách jak to mají tam. minimálně na křest do toho kostela budete muset zajít. kmotr miminka musí být pokřtěný a u nás chcou i biřmovaný, ale ještě před cca 2 lety jsem se setkala s tím, že to jednomu knězi v okolí nevadilo. prostě záleží na tom koho najdete a jaký k tomu má přístup. ještě jednou se přimlouvám za to abyste si promyslela zda opravdu chcete slibovat něco co nechcete splnit. výchova ve víře obnáší modlit se a chodit do kostela.......

  • Já sice ještě dítě nemám, ale s partnerem jsme pokřtění oba a když se zadaří, tak jdeme i do kostela. Takže u nás by asi problém nebyl. Vše ale dost záleží na konkrétním faráři, kdy můj bratránek měl se křtem dcery problém, protože nejsou s přítelkyní manželé. Ale o vím, tak u nás se chodí na sezení a vše se probírá :)
    Každopádně.. Z vašeho dotazu nějak necítím, že byste chtěla dítě vychovávat ve víře.. tak proč teda křest? Nevím jak váš farář, ale ten co u nás slouží ted, by vám asi křest nepovolil pokud nejste pokřtěná ani vy a nebo je přítel třeba jiného vyznání a asi by trval na tom, abyste byli nejdříve pokřtěni vy dva a potom dítě. Ale tak pokud nechcete chodit do kostela a dělat věci s tím spojené tak nevidím důvod křtít.

  • Pro to, aby jste mohli nechat dítě pokřtít jsou návštěvy tady nutné. Chodí se na setkani-tusim 3-5, kde se budete bavit o důvodu křtu, celém obřadu, víře i tom co by mělo následovat. Vzhledem k tomu, že chceš pokřtít dítě, tak se nejen vy, ale i kmotr zavazujeme vést dítě k víře.
    A křest by měl probíhat na faře, ke které přísluší dítě dle svého trvalého pobytu.

  • buccaneerka218.11.2017 16:50

    Vyrůstala jsem jako aktivní katolička, takže vím, že křest dítěte fakt záleží na konkrétním faráři. U nás s tím dříve nebyl absolutní problém, starý farář pokřtil dítě komukoliv, takže jeden křtěný rodič by mu ve vašem případě určitě stačil. Potom přišel jiný, který to bral asi vážněji, takže křtil jenom děti, u jejichž rodičů měl jakous takous záruku, že ho budou vodit do kostela, na náboženství, k přijímání apod.
    Jinak ten katolický "křest" ani křtem vlastně není, protože biblické původní slovo přeložené jako křest je baptizó, což znamená ponořit, potopit úplně (teda ne polít nebo pokropit hlavu). Křtít se v Bibli a první církvi nechávali pouze dospělí, protože křest je vyjádřením vyznání víry, že se člověk obrátil, vyznal svoje hříchy, vyznává Ježíše Krista jako svého Spasitele, ví, že do nebe se nedostane svými zásluhami apod. Ono nechat dítě v katolické církvi pokřtít se vůbec nerovná vychovávat ho ve víře. Církev ho nespasí, křest mu hříchy neodpustí, ani to není jasná cesta do nebe, jak katolická církev kdysi tvrdila.
    Dokážu pochopit tlak ze strany katolické manželovy rodiny, ale kdyby vám odmítli dítě pokřtít, nehroutila bych se z toho. Prostě můžete dítě vychovávat k víře v Boha s tím, že až z toho bude mít rozum, může se samo rozhodnout nechat se pokřtít.

  • Machu18.11.2017 16:20

    Taky trosku nechapu proc chcete tak strasne moc dite pokrtit kdyz ty pokrtena nejsi a ani do kostela nechodis. Pokrteni neni nejaky modni doplnek. A jak bylo psano predemnou musite chodit na setkani. A myslim ze by asi dite nepokrtili kdyz nejste pokrteni vy. Ale co vim tak evangelici nemaji az tkaovy problem s pokrtenim jako katolici. A katolici si zakladaji i na kmotrovi aby ten byl pokrteny

  • Já pokřtěná jsem,manžel nevím..děti určitě pokřtít nenecháme.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 443 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist