Jak naučit dítě kousat

Otázku položila: Anonymní uživatelka #257764 25.4.2019 19:52

Ahoj, malé bude 1měsíců. Je to vcelku šikula. Příkrmy jsem jí nikdy nemixovala, jen mačkala vidličkou. Problém je ten, že malá mi ale nechce začít jíst stravu s kouskama - resp. takovou, kde by musela použít zuby. To mačkané jídlo, ačkoliv to není na kaši, polyká, takže ve výsledku přemýšlím, že je to vlastně úplně jedno, že jsem nemixovala a že vyhráno tedy nemám nad mixovacími maminkami:)
Když jí dám na lžičku třeba větší kus brambory, tak se začne dávit a chce to prostě polmout tak, jak to je. Někdy se mi stane, že se to snaží rozkousat, ale spíš polyká a polyká :-/ Jednou nebo dvakrát mi rozkousala kousky mrkve, ale jako nechce se jí do toho.
Přitom třeba kousky chleba zpracuje a kouše, stejně tak křupku.
Tak co stím? Jak najet pomalinku na obědový režim s kousacími kousky? Přijde mi, že jakmile to většinově má konzistenci mačkanou, tak prostě polyká. Ale zas ještě asi nemůže mít klasický kusance brambor..by se zadávila. Přijde mi to jako docela patová situace. Poradíte jak na to?
A rada typu - pomalinku zkoušej dávat kousky, to zkouším - sní porci oběda mačkanou a pak na konci dostane třeba 3-4 kousky větší, aby kousala....ale má to smysl takhle?? Nebo pohneme se z místa?

Moc děkuju za tipy!

Oprava - bude jí 11 měsíců:))))

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • V roce mi mala odmítala, abych ji krmila. Lzickou to moc nepobrala. A tak dostala kus masa do ruky a normlane nakrajene brambory. Ze zacatku se moc nenajedla, ale po pár dnech to slo. Popř. svacinu pred obedem dostala mensi, aby pak mela motivaci. Ale klidně ji nechte, casem si na to prijde sama.

  • Vždyť je to jedno jestli jí mixované nebo kousky. Jestli to zatím nejde, tak to nejde a je zbytečný tím trápit sebe nebo malou. Příjde to samo ze dne na den. Neznám dítě, co by ve dvou letech jedlo jen mačkanou stravu. :-)

  • My přešli víceméně z mixované stravy na kousky nic mezi tím, děti vždy bavilo jíst rukama a kousky si strkat do pusy s tím se to sami naucily

  • Vůbec bych to neřešila, jen bych zkusila občas nabídnout. Malej mi až do cca 13 měsíců jedl jen mixované, při jakémkoliv kousku se dávil a dusil. Po tom roce se to zlomilo skoro ze dne na den a najednou to šlo. A to tak, že pár měsíců na to už futroval i oříšky. A futruje je doteď, zatím bez jediné nehody (resp. zaskočení).
    Neboj, ona k tomu taky dozraje, každé dítě má na všechno svůj čas :-)

  • petulinkaa1325.4.2019 21:54

    Kolik má dcera zubů? těžko radit než zkoušet, obe dcery měly zubů dost a tudíž to bylo snadnější, jak píšeš, spíš mačkáne než mixovane jídlo, zkoušet malé kousíčky a zvětšovat, kukuřičné křupky naučily moje holky používat pusu, zuby prostě to ovládat, ne že to cucaly, fakt kousaly i když se pak rozpousti v puse, zkusila bych to tak. Je to i záruka, že to nezaskoci, to zaskočeni v krku je od jídla celkove může odradit,jak pocítí pocit dušení. Ono každého naučí něco jiného, jednou to půjde ;-)

  • Maly ma 14 mesicu a dnes poprve mi snedl obed, ktery nebyl mixovany. Mel ho teda rozmackany, ale nahrubo. Nemela jsem teda problem s tim, ze by se dusil, ale jak mel vetsi kousek v puse, tak ho hned vyplivl. A pritom uz nekolik mesicu krasne kousal krupky, susenky, rohlik a dokonce i chleba mi jedl vcetne kurky. Uz jsem nevedela, co s nim delat, chtelo to proste pockat, az k tomu dospeje sam...

  • buccaneerka226.4.2019 6:28

    Taky jsem nikdy nemixovala a malá má 10 měsíců.
    Dítě má prý posunutý dávicí reflex víc dopředu, takže se jen tak jídlem neudusí, prostě začne kašlat dřív, než se mu jídlo dostane hlouběji do krku.
    Pokud umí kousat chleba a křupku, tak bych bez obav dala vařené kousky zeleniny. Já dávám ve tvaru hranolků, aby se jí to dobře drželo v ruce a při ukousnutí neměla v puse velkou kouli jídla. Dokáže sníst sama i těstoviny ve tvaru vřeten. Krmí se ale sama. Ode mě by se častěji dávila, samotné ji to jde lépe. Jo, a nemá zatím žádný zub. :-D

  • terryk26.4.2019 10:23

    Mám zkušenost, že se to jednou zlomi, víceméně z týdne na týden. Moje děti jedly mixování stravu do 15 měsíců cca. Pak během týdne nebo čtrnácti dnů začaly mixpvane sabotovat a rovnou jedly kousky. Možná to bude podobný případ i u vás.

  • marketaj26.4.2019 10:43

    A co ovoce na kousky k svačině? Oloupané jablko, banán, jahody, meloun - cokoliv z ovoce připravit na svačinu a společně se do toho pustit a ukázat, že je dobré to okousavat (jablko, banán). Nebo okurku nakrájet na spalnicky do ruky.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 507 odpovědí a 409 712 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist