Jak najít cestu k dceři?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #264586 23.3.2022 21:24

Ahoj, potřebuju poradit, případně uvítám tipy na dobrou knížku. Dceři budou 4roky, poslední dobou řešíme hodně její chování - které je hodně vzteklé a zuřivé, pokud se věci nedějí po jejím. Pokud jí něco nejde, začne zuřit a ječet nebo brečet, místo toho, aby to znovu zkusila v klidu anebo v klidu přišla a požádala o pomoc.
Většinou je ale milá a hodná, dokáže pomoct i pohladit, má ráda zvířata, ráda se mazlí.
Snažím se vysvětlovat, ale jsem docela cholerická a výbušná (i to je určitě problém, neumím být ta super klidná máma, která čeká klidně 15min než se dítě obuje :-( ), takže jednou za čas - a poslední dobou teda docela často, když je toho na mě už moc, prostě bouchnu a zařvu na ni nebo jí řeknu něco ošklivého. Což mě pak samozřejmě zpětně mrzí a beru jako své selhání. Tak je to stále dokola, kolotoč. Samozřejmě že v jejích reakcích vidím odraz sebe...což člověk moc vidět nechce, zvláště při těch negativních reakcích :-/ Snažím se o důslednost při dodržování pravidel, ale dost s tím bojuju, abych pak dlouhodobě trvala na tom, co je nastaveno. I tohle bude asi jeden z problémů.
Dceru miluju a mám strach, aby na mě nějak vnitřně nezanevřela do budoucna, když bychom na sebe nějak často ječely :-/ Achjo.
Budu ráda za každý tip, jak řešit zuřivé chování, kdy není po jejím; jak reagovat, když mi řekne něco ošklivého.. Stejně tak budu ráda za tipy na nějakou fakt dobrou knížku, kde to bude jednoduše vysvětleno a popsáno.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Barca424.3.2022 10:11

    Já moc doporučuji kurz Nevýchovy. Nenechte se zmást názvem, což já nejprve udělala. Myslela jsem, že je to o stylu "nevychovávat", nechat děti bez pravidel a nechat je růst jako dříví v lese, ale naštěsí podstata kurzů je úplně jinde. ;-)
    Mně osobně to moc pomohlo. Konečně se dokážu dívat na věc nejen ze svého pohledu a už se nebojím o vztah se svými dcerami. :-)

  • HaSha24.3.2022 14:29

    Když říkáte, že vás váš vztek zpětně mrzí, jak to řešíte následně s ní? Přijdete a omluvíte se jí? Zkusíte v klidu vysvětlit, co vás naštvalo? Přijde mi fér začít u sebe, děti následují dobrý příklad stejně jako ten špatný. A navíc ventilovaný vztek je furt lepší než dítě uzavřené do sebe.

  • Zkuste toto, mohlo by to fungovat www.dovychovat.cz
    Mají různá videa i zdarma, krátká a některá opravdu fungují. U nás rozhodně.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 516 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist