Jak jste zvládli vysokoškolskou matematiku?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #388678 26.11.2018 20:20

Jsem v prvním semestru na vysoké škole a asi za 3 týdny mě čeká druhý pokusný zápočet z matematiky, kde by mě měli čekat limita, derivace a integrály. Při mé smůle ovšem zjišťuji, že jsem, co se týká matematiky pěkně pozadu a dalo by se říci, že celou látku semestru moc nechápu.
Řekla bych, že jsem na VŠ docela blbý start, očekávala jsem tady něco jiného než se zdálo od mého oboru a měla jsem dilema zda na vysoké zůstat nebo jít raději pracovat, k učení jsem po maturitě nemohla vůbec dostat a akorát jsem si říkala, co tady dělám... říkám si to stále, ale tak nějako se ve mě ozvala malá jiskřička toho, že když už tu jsem, že zatnu zuby, zkusím se teď vrhnout do učení, abych dohnala ztracený čas a zkusila udělat zápočty a zkoušky a pak uvidím, co dál a zda mě to bude stále bavit nebo to psychicky dám.
Ovšem u matiky si nevím rady, na většině přednášek jsem bohužel nebyla a během semestru, jak psala výše jsem se moc neučila. Zajímala by mě proto vaše rada. Mohla bych matematiku do příštího zápočtu ještě dohnat? A jak jste se na ni připravovali vy? Máte nějaké osvědčené rady?
Vím, že to bude boj a bude to bolet, ale chci to přeci jen zkusit, při nejhorším, pokud se dostanu do dalšího zimního semestru, zkusím matematiku podruhé (mám možnost si předměty zapsat celkem třikrát)
Předem moc děkuji všem

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Risu26.11.2018 20:39

    Rict si nekteremu ze spoluzaku o doučovani. Mne to pomohlo.

  • Tohle jsme se učili ve 4.ročníku na střední škole. Ať jsem se snažila sebevíc, bylo to prostě nad moje chápání, takže jsem řekla, že na vysoké budu studovat takový obor, kde matematika nebude. To nejhorší totiž ještě přijde.

  • Francy27.11.2018 8:13

    Na přednášky z matiky jsem nechodila, teorie byla hrozná a u zp a zk jsme měli jen příklady. Vy jste neměli cvika? Na derivace a integrály jsou vzorce, které si musíš pamatovat. Limita jsme dělali ještě na střední, stejně jako matice, které jsme u zk měli také. Nehrála bych si na hrdinku a normálně si zaplatila doučování :-)

  • Tak tohle je spíš středoškolské matematika. Přijdou těžší věci. A jediná ra:'-(da je počítat. Počítat a zase pocitat

  • 124199526.11.2018 21:32

    Zkus si pouštět taková ta videa typu ekospace ;-) nevím teď přesně, jak se to jmenuje, ale většinou je to video na určité téma, které jeden chlapík vysvětluje u tabule a u toho je krok po kroku počítá. Některá témata z matiky jsem tam sledovala, podobné videa jsou např. i na ekonomii.

  • Mela jsem podobne pocity. Navic uz od stredni sla matika mimo me - maturovala jsem z anglictiny. Pak mi to chybelo i na vysoke, dokonce jsem se nechala doucovat a snazila sem se abych to dala. Bohuzel se mi nepostestilo, nemela jsem nejaky celkovy potrebny pocet bodu za vsechny predmety abych postoupila do dalsiho semestru tak jsem studium ukoncila. Bylo to hlavne i tim ze jsem sla na VS uplne odlišného oboru nez jsrm studovala :-D.. Sla jsem do prace a da se rict ze nelituji :) ale to je hlavne na tobe co vlastne chces a ocekavas od sebe.

  • Chce to někoho, kdo Ti to dobře vysvětlí - takže na pár hodin je fajn i doučko, pokud ve Tvém blízkém okolí nikdo takový není, a pak - jak už tu padlo - spočítat co nejvíc příkladů. Měla jsem to podobně jako Ty, v prvním semestru jsem byla hodně nemocná, dohnat se to dalo, ale byla jsem hodně ve skluzu...pro mě třeba přednášky z matiky neměly vůbec smysl, nikdy jsme tam nic nepochopila, vždycky jsem potřebovala, aby to se mnou někdo pomalu prošel a velmi polopaticky mi to vysvětlil. Ono, když pochopíš ten základní princip, není to tak těžké.

  • Tak nechodit na přednášky z předmětu, v kterém totálně plavu je dle mne značné hrdinství. Látka, kterou popisuješ je látka posledního ročníku střední školy. Jestli teď nezvládáš, bude hůř. Nicméně matika je fakt o tom, nechat si vysvětlit principy a pak počítat počítat a zase počítat. A to ti říkám jako člověk na matiku totálně blbej.... Celou střední jsem v ní plavala, kupodivu na VŠ jsem ji chápala lépe...nakonec jsem ale obor stejně opustila a šla na jiný od začátku, protože pro mne zkrátka byla podobným problémem chemie. A další obor jsem dala napoprvé bez opakování jakékoliv zkoušky. Nicméně upřímně říkám, že VŠ je dost k ničemu, pokud člověk nemá známé....dostat se v určitých oborech do praxe je prostě peklo.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist