Jak donutit dvouleté dítě jíst?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408964 27.10.2019 19:05

Moje dcera poslední dobou zlobí s jídlem. Začalo to tak, že si s jídlem spíš hrála, dala si dvě lžice a utíkala pryč, házela ho kolem, odmítala. Kromě sladkostí samozřejmě. Potvrdili jsme si několikrát s manželem, že jídlo dostává pestré, výživné, zdravé ale zároveň dobré - žádné prasárny, které by děti jíst nemusely. To jsme ale časem spravili, za házení jídlem dostávala přes ruce, odmítání jídla jsem zatrhla ve chvíli, kdy mi celý den skoro odmítala jíst, tvrdila že nemá hlad, a pak se mi ve 4 hodiny ráno vzbudila s hrozným pláčem, že má hlad (samozřejmě i pak jíst odmítla, musela jsem jídlo do ní cpát násilím). Od té doby prostě jíst MUSÍ aspoň takové porce, které my považujeme za minimální nutné, snažím se vařit to co jí chutná. Samozřejmě se projevuje období vzdoru - odmítá jíst, dokud ji opravdu nedržíme a několikrát nezopakujeme "otevři pusu", ale dělá to spíš naschvál. Snídaně většinou není problém, svačinu si zobne, oběd tak nějak ještě jí, ale odpolední svačina a večeře je peklo. Ona sama několikrát potvrdí, že má hlad, že chce jíst. Udělám jídlo, které je fakt dobré (bez ohledu na to, co to je) ale prostě brečí, odmítá jíst, ale dál tvrdí, že má hlad. Mimochodem sladkosti už jsem zatrhla, ty jsou jen za odměnu - kousíček čokolády po jídle, pokud jedla opravdu hezky.

Shrnu to, už jsme schopni ji nějak donutit se najíst, ale teď se objevil další problém. Sice ji donutíme otevřít pusu a jídlo akceptovat, ale ona ho prostě nekouše a nepolyká. Nechá ho v puse (bavím se především o odpoledních svačinách a večeřích) klidně i 20 minut jedno sousto a i kdybych se stavěla na hlavu, prostě ho nerozkouše a nespolkne. A netuším, jak ji mám donutit.

Jinak mě by to bylo relativně "jedno". Pokud nechce jíst, nenutila bych ji a počkala bych, až přijde a bude mít hlad a opravdu se nají. JENŽE když se mi už několikrát vzbudila ve 4 ráno s tím, že má hlad a brečí, tak to opravdu tolerovat nebudu protože pak nejsem absolutně schopna fungovat a celej den jsem vyřízená. Když je nejhůř, zachraňuje nás banán ale přeci nemůže žít jen z banánů....

jo a zoubky s tím nemají nic společného. Žádný ji neroste, když jsem se ji ptala jestli ji nebolí zoubky tak na mě koukala s úsměvem a cenila zuby, kromě toho bolestí při růstu zubů nikdy netrpěla...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk28.10.2019 2:08

    Co mám zkušenost, tak násilím se u dětí mnoho necili, spíš naopak. Teď nemyslím plácnutí za házení jídla, ale to futrovani. Nedivím se, že dcerka dělá, co dělá. Navíc, jak píšete, je v období vzdoru, takže se v nějakém sabotovani vaší činnosti bude vyzivat. Co s tím? Přestat to hrotit. Pokud ji snídani, svacu a oběd normálně, prostě jí odpoledne jen jídlo nabízejte a nenutte. I kdyby snědla jen ten jeden banán, je to v pohodě. Pokud se pak vzbudí ve čtyři ráno, tak prostě nasrat. Ve čtyři ráno se nejí, měla jist přes den, to už ve svém věku pochopí. Pokud ji budete futrovat násilím, způsobite ji tím trauma na celý život a zároveň dáváte základ pro velmi nezdravy vztah k jídlu. To ji raději nechte 'hladovet' (i když podle mě ji vlastně dost, pokud zvládá ta tři jídla denně, některé děti jedí v určitá období fakt tragicky). Protože žádné dítě, co mělo přístup k jídlu, hlady neumrelo. A ono se to časem spraví. Jen to chce pevné nervy a nic nehrotit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 482 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist