Hypotéka, stavebko, životko - odpočet z daní ?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #61605 8.6.2012 15:44

Dá se odečíst z daně hypotéka, stavebko i životní pojištění? Hypotéka na rodiče, stavebko pro dítě a životko pro všechny? Nebo se hledí jen na danou osobu, co dává daňové přiznání?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Verousek898.6.2012 15:57

    Z úvěru na bydlení se dají odečíst úroky od základu daně. A to zatím maximálně do výše 300tis. Kč ročně. Je ale nutné splnit všechny tyto podmínky: osoba, která si bude odpočet uplatňovat, tak na ni musí být napsán daný úvěr, musí být zároveň vlastníkem/spoluvlastníkem dané nemovitosti a v daném období musí nemovitost používat k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.

  • Stejné je to i se životním pojištěním. Pokud si ho platí manžel, odečte si ho manžel, pokud ty, odečteš si ho ty, pro dítě si ho nemůže odečíst ani jeden z vás. Pokud máte něco takového jako Flexi životní pojištění a jste na jednu smlouvu pojištěni všichni, tak si ho odečíst z daně nemůžeš. A s tím stavebkem nevím jak to myslíš. Jde si odečíst úroky z úvěru ze stavebka, ale stavebko jako takové ne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 738 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist