Hypotéka s expřítelem

Otázku položila: Anonymní uživatelka #60048 16.2.2012 13:00

Ahoj holky,
vím, že mi asi neporadíte, ale cejtím se strašně bezradná a nějak na mě padá ta hrůza! :-( Pomohlo by mi, kdyby jste byla některá ve stejné či podobné situaci... S bývalým přítelem jsme si koupili byt na hypotéku, rozešli se, já se odstěhovala a on tam žije už s novou slečnou a mají miminko. Já už mám taky svůj život jinde a jsem naprosto spokojená, ale... V hypotéce na zmiňovaný byt jsme uvedení oba, já jako spolužadatel, jsem také uvedena jako spolumajitel bytu! :'-( Dřívější pokusy, aby mě z hypotéky vyvázal ztroskotaly a já jsem úplně psych.už vyřízená! >:-[ Představa, že přestane platit a přijdou na mě.... On se brání tím, že jeho dosavadní přítelkyně nedosahuje takového měsíčního finančního příjmu jako já a tudíž, hypotéku nepřepíšou! :'-( Nabídl mi, že se klidně vystěhujou a ať si tam jdu bydlet a platit já, což u mě samozřejmě nepřipadá v úvahu! Nezažila jste to některá, nejste některá v podobné situaci????? Nutno dodat, že jsme se nerozešli v dobrém!!! :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • zašla bych s tím za právníkem, ti už ti budou umět poradit.

  • Ahoj, určitě to bude nějak ošetřené. V té bance, kde jste si hypotéku brali jsi se ptát nebyla? My máme s přítelem také hypotéku - brali jsme si ji před 6 lety na rekonstrukci RD, který jsme koupili. Nejsme svoji a když jsme si o hypotéku žádali, samozřejmě jsem se na toto ptala - jak by to bylo, kdybychom se rozešli. Vím, že mi paní říkala, že určitě řešení jsou. Mám kamaráda, který se bude rozvádět - manželka se od něj odstěhovala a on zůstal v domě, který mají také zadlužený - na oba dva. Zkusím se ho optat a dám vědět. Také se nerozešli v dobrém.
    Tohle jsou bohužel věci, které zamilovaní nevidí, že? - že to může takto dopadnout.. :-(.

  • Verousek8916.2.2012 13:47

    Nejjednodušší je byt prodat a rozdělit si peníze. Když ani jeden druhou půlku odkoupit nechcete a tudíž převzít hypotéku, tak mě nenapadá jiná možnost jak to řešit. Pokud nemůžete byt prodat, protože ho za tu cenu nikdo nechce, tak buď čekat, že se nějaký zájemce najde, nebo snížit cenu. Určitě máte na byt odhad a víte, jakou má ten byt hodnotu, podle ní bych se řídila. Pokud jste dávali byt do realitky, tak tam vám s cenou určitě také poradí.

  • Ahoj, já jsem ve stejné situaci, v 19 jsem se naivně vdala za kreréna, koupili jsme spolu dům, něco jsme dali do kupy v hotovosti a 800tis jsem si vzali na úvěr, po roce jsem byli od sebe... je to 5 let, já žiju s novým manžele, čekáme rodinu, on se protlouká životem opět s nějakou naivkou a žije v domě, který je psaný na nás oba! Bohužel on je v katastru dlužníků a nemá na koho to napsat, takže to bude asi další 10let na nás oba. Barák prodat nechce. Zatím platí, ale kdo ví jak to bude dál. Je pravda že s tím nic dělat nejde, já u právníka byla. Dokonce jsem chtěla ten dům doplatit sama a prodat ho a jeho jen vyplatit, ale on se od tamtud nechce hnout... Takže ti přeji pevné nervy :-(

  • tak at se vystehuji a byt muzes prodat, byt se da prodat i s hypotekou ... jinak je asi fakt nejlepsi zaplatit si radu pravnika ..

  • Prošla si tím kamarádka, ta měla podobný problém, takže nakonec její zkušenost rozchod horší než rozvod, řešení se našlo, ale jinak bych souhlasila s jeho řešením-že se vystěhují a půjdeš tam byddlet ty-byt prodáš a nebo bych zašla do banky, kde hypo máte, řekla, v jaké jsi situaci a co ti nabízí za řešení, případně bych se taktéž obrátila na právníka.

  • Před 3 lety jsem řešila stejnou situaci a nešlo to udělat jinak, než že jsem příteli polovinu domu odprodala. Měli jsme úvěr od lišky na 1 300 000,- a já mu ji odprodala za polovinu výše úvěru za 650 000,- Úvěr nešel nijak převézt. Musel si vyřídit nový úvěr a tím splatit můj úvěr. Musela být u právníka sepsaná kupní smlouva a já pak musela platit pěkný ranec:( daň s prodeje nemovitosti a a daň z příjmu fyzických osob. Být Tebou tak to rychle řeším, protože pokud nebude bývalý platit, může Tě dostat do velkých nepříjemností. Nebo byt prodat a splatit tím tu hypotéku. Určitě bych si zašla za právníkem na radu.

  • Je jen jedno možné řešení vhodné pro obě strany a to je prodej bytu vč. hypotéky. Určitě dojdi do banky a objasni jim celou situaci. Každopádně počítej s tím, že pokud tam už nějakou dobu nebydlíš a tím pádem neplatíš, bude chtít tvůj ex přítel z toho dostat víc peněz než ty. Prodej bytu vč. hypotéky už jsem zažila, takže se klidně ptej.

  • Ahojky, ještě se zeptám ? V katastru nemovitostí jsi vedená také jako vlastník, resp. spoluvlastník ?

  • Ahojky, my také máme společně hypotéku. Řešení jsou taková, že byt můžete prodat a hypotéku z těch peněz doplácet a v době fixace ji doplatit, pak je to bez pokuty, ovšem pokud jste byt kupovali z větší cenou něž je jeho hodnota teď je to dost nevýhodné :-( Nebo jak píšeš nejlepší řešení je refinancování hypotéky někým novým, to se ale musí čekat. Další řešení je, že tě přítel vyplatí tvojí polovinu, což ovšem nepřipadá také v úvahu. Jenom nechápu, proč tě z toho nechce vyvázat, když celou hypotéku stejnak platí on? Kolik jsi do toho vkládala ty, když jste byt kupovali. Rozhodně bych se tedy neuspokojila s tvrzením, že přítelkyně nemá příjmy, v tomhle tom případě banka vychází vstříc hodně a rozložila by jim splátky na víc let a na menší částku. Vždycky se s nimi jde domluvit, pro ně je lepší, když budete platit než aby to pak řešili jinak. No, já bych si každopádně zašla ještě za nějakým hypotečním bankéřem, nejlépe za tím vaším poradcem a zeptala se ho, podle mě musí být nějaký právní řešení, pokud ten byt už neužíváš...

  • petulinkaa1316.2.2012 18:33

    No prodat to lze podle doby jaky to mate,nevim jak dlouho jste to obyvali spolecne,jak dlouho to mate?...ale zasla bych k pravnikovi.Proto jsem si treba vzala pred 5ti lety hypoteku na sebe jen ja,bez manzela,chtela jsem to tak a stejne by to jinak ani neslo,jakmile se jde pak do takovyho uveru spolecne a nastane takova situace,je to komplikovany :-( zkus toho pravnika,budes vedet co a jak :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 531 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist