Hry dětí s kamarády, běhání venku - sami???

Otázku položila: JanaRad 7.9.2012 14:26

V kolika letech, či jak staré děti necháváte běhat venku samy? Aby si samy zašly za kamarády a hrály si bez vašeho dozoru? Syn má 6,5 roku a je přešťastný, když ho pustím samotného. Já se strašně bojím, aby se mu něco nestalo, navíc málokdy vím, kde vlastně je, protože kamarády neznám. Jsou to děti ze školky, kam chodil. On je už prvňáček, zatím mu tedy škola šla a je moc šikovný. Dnes se vrátil ze školy, najedl se a chtěl jezdit venku na kole - jezdíval jen po zahradě, ale po cestě je to lepší - pustila jsem ho. Cestou našel kamaráda a přišel se mě zeptat, zda k němu může. Snažil se mi vysvětlit, kam za ním jde, no, moc jsem to nepochopila, ale je hodný, takže svolení dostal.
A já se tu těď trápím - je to správné? zvládne to? Syn je nejmladší dítě, starší dcerky také začaly chodit samy ze zahrady kolem šestého roku, ale on je pořád malý... Ale dle mých rodičů bude malý navždy, i když by měl 2 metry.... Jak to přečkat bez zhroucení??? Moc se bojím, aby se mu ic nestalo!!!

Ještě - žijeme na vesnici, ale hlavní cesta poměrně blízko - tam má syn zatím zákaz při hrách. Jinak třeba do obchodu pro nanuka chodil přes cestu i o prázdninách

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, tak ono hodně záleží na tom, kde bydlíte. když na vesnici, tak si myslím, že ho i všichni v okolí znají ;) je vidět, že už tedka je dostatečně zodpovědný a hlásí se ti kam a s kým jde :-)
    brácha syna, když přijeli na chalupu na vesnici, taky pouští od nějakých 6ti let. a je to kolikrát tak, že odejde s kamarádama a dneska (to už má 12) o něm třeba celej den neví - nají se u kamarádů a vrátí se až večer.
    ve městě je to většinou složitější :( dceru sem ven pouštěla tak od 8 let. a byla na hřišti s dětma (a i rodičema od těch menších), kde ji všichni znali a věděli, kde v případě potřeby bydlí.

  • Ahoj :) Švagrová má dcerku,letos jí budou 4 roky a už ji pouští.Sice se musí ukazovat co půl hodiny,ví s kým chodí ven,ale pouští ji.Já bych asi po synovi chtěla,aby mi kamarády ukázal a potom bych ho možná i pouštěla,když už chodí do školy,tak už je to chlapák ;)

  • Ahoj, je hezký že ho pouštíš a určitě je dobře, že si takhle nachází kamarády :) Mě mamka taky pouštěla brzy ven a to jsem jedináček, protože mě soused (byl o rok starší) naučil i vázat tkaničky a do dneška to mám na talíři :D Takže si myslim, že pokud dává pozor na auta a aby si nic neudělal, tak je to v pořádku :)

  • jak píše whitehorse, záleží, kde bydlíš. U nás na hřišti vidíš jako dozor rodiče i u větších školních dětí, prostě to tu od jisté doby není až tak bezpečné. Ale řešívá se to tak, že větší bandu dětí hlídá jen jeden rodič některého dítěte, ale to už se zase ty partičky dětí z hřiště znají a ti rodiče je taky znají a znají se i mezi sebou, tak se vždycky nějak domluví, kdo bude hlídat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 595 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist