Hluk a sousedi

Otázku položila: Bývalá uživatelka #194981 9.3.2020 9:32

Zdravim, cca 4 mesice bydlime v byte a pod nama stari sousedi. Ti si stezuji ze jsme moc hlucni, ze v 5 rano triskame se skrinema, ze ve 23h moc dupeme.. atd. Pritom pritel se max v 5 rano oblece a odejde do prace a ja vcera vecer max sla odnest z postele talirky a meli jsme na rozumnou hlasitost film.
Chapu ze treba party v patek v noci asi narusuje nocni klid, toho se chceme vyvarovat.. ale jak zaridit aby jsme nebyli pro sousedy tak otravni? Oba jsme s pritelem vyrustali v dome, nikoli v byte.. tak nevime co je moc a co ne. V loznici mame parkety, v kuchyni mensi koberec co nepokryva celou kuchyn ovsem, jen stred zhruba.. a zbytek v koupelne a loznici dlazba.
Dekuju.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • je to hodne o tech sousedech. jestli se chovate rozumne, tak holt musi akceptovat, ze bydli v bytovce a maji sousedy, jinak je poslete do baraku.
    my s muzem vyrustali v panelaku, ted jsme stastni za barak, ze nemusime deti okrikovat...
    ale moji rodice si poridili novy byt, vazne nemocny duchodce a pracujici - vedle bydli mlada rodina s batoletem a nasi si nestezuji, zato ta rodina resi "hluk" od nasich :-) hluk znamena, ze si povidame v podvecer u kuch. stolu. nevim, co by delali, kdybychom tam bydleli s nasimi 3 detmi :-D
    ty same problemy jsme meli v detstvi v panelaku, na podnajmu...chci tim rict, ze nekterym lidem vstric nevyjdete, protoze proste nepochopi, ze nebydli sami, ale zvuky se - navzdory veskere ohleduplnosti - proste v bytovkach nesou. i v novostavbach :-( a otevirani skrini? to uz je dle meho extremm to neni zadny hluk, hluk a neohleduplnost je po 22h luxovat, nenechat rvat dite (ne ho zadusit, ale resit to), dupat...jinak na to kaslete. neni to o tom "hluku" ale NEtoleranci lidi.

  • jsou podlahy, které tlumí dobře a podlahy, které naopak zvuk chůze skoro i zesilují. hodně záleží i na obuvi.
    já mám někdy pocit, že sousedka nad námi snad nosí po bytě lodičky, protože ten klapot co slyším by tomu i odpovídal.
    ona spousta zvuků je výraznější, pokud je všude jinde ticho, což v těch 5h ráno nebo 23h večer prostě je. taky v bytě, kde nejsou např závěsy, záclony, koberce apod se zvuk nese jinak - výrazněji, než když tam jsou tlumící prvky. co se třískání dveří u skříně týče - to je na zamyšlení, jak skřín zavíráte, zda případně věci nenachystat mimo skřín už večer.

  • k tou, co tu již bylo řečeno, výrazně pomůžou plyšové trepky a nebo plyšové balerínky na nohy a našlapovat na špičky, ne chodit po špičkách, ale jstli chcete ztišit chůzi, tak prostě nášlap na špičku a pak položit patu na zem :-) celej život žiju v bytě a manžel vyrůstal v domě, než si zvykl na byt taky trochu víc dupal aniž si to uvědomoval, sám si pak osvojil nášlap na špičku a nemá tolik problém,

    s hlukem z televize úplně neporadím, ale to se může nést z různých směrů, většinou můžu říct, že to jde po stupačkách ... taky slyším víc sousedy zespod a jejich televizi než sousedy nad námi :-)

    a to oblečení jak píšou holky přede mnou nachystat si někde na poličku, manžel když vstával v pět do práce tak měl vždy všechno nachystané na botníku, aby nemlátil nikde ničím a nebudil ani mě a dceru ....

    ale mám zkušenost že se starými sousedy byla větší potíž než se sousedy co máme ted, staří si stěžovali na kdeco, současní (starší jen o generaci) jsou celkem v pohodě ...

  • Petrakim9.3.2020 10:16

    Bydlím v bytě, první patro, celý život jsem bydlela v bytě. Část rodiny na baráku a je poznat, že ti z baráku jsou hlučnější než bytovkáři, protože neví, co to je, když je někdo hlučný.

    Každopádně - parkety velmi snadno přenásí i tiché našlapování. Doporučuji položit koberec tam, kde chodíte. Možná vám přijde, že chodíte tiše, ale ono to tak nebude, i kdybyste se sebevíc snažili. Vlastní zkušenost, parkety navíc i vržou narozdíl od dlažby.

    Pokud po ránu otevíráte skříně kvůli prádlu, tak si je prostě nachystejte během odpledne či večera, kdy je běžně hluk. Ranní otevírání skříní v 5:00 mě taky moc nepotěší, a to mám kolem sebe slušné sousedy, co vlastně hluk vyrábí málokdy.

    .... zkuste se se sousedy domluvit, asi to bude těžké, ale nějaký kompromis by za to stál. Starouši jsou obecně senzitivnější, ale když jim nabídnete, že u vás nějaké změny zavedete a více prostě musí tolerovat, myslím, že tak uděláte maximum pro své svědomí.

    Večerní pouštění filmu - nesliší třeba televizi od jinud, kde jsou nahluchlí staří lidé - u nás to je běžné, ti staří prostě mají telku naplno a jede třeba celou noc. No já sem tam šílím, ale snažím se to tolerovat, protože jsou prostě nahluchlí a v baráku se to nese jak nic stěnami.

  • Rouskova7712.7.2021 8:52

    Hluk od sousedů byl nesnesitelný. Když jsem je na to upozorňovala, tak se to ještě více stupňovalo, protože to soused dělal pak i naschvál. Nemohla jsem spát, přes jejich puštěnou televizi celou noc, která byla opravdu hodně slyšet. Chodila jsem do práce unavená. Kolega mi dal kontakt na firmu, která se zabývá odhlučněním bytu https://odhlucnenibytucz.cz/ a teď je to pecka. Doma mám totální ticho a klid na odpočinek.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist