Hláska K

Otázku položila: Anonymní uživatelka #41606 19.11.2011 17:19

Holky, poradíte, jak předškoláka naučit hlásku K? Je to ostuda, vše umí povědět, ale říká TATÍNET :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Určitě by ti nejlépe poradili na logopedii. :)

    Já studuji bohemistiku na vysoké škole, mám předmět fonetiku a fonologii, ale docentka nás upozornila zatím jen ná pár písmenek, "k" mezi nimi bohužel nebylo.
    Ono "k" je zadopatrový konzonant, tudíž se vyslovuje vzadu na horním měkkém patře, kde se musí utvořit závěr, nebo-li překážka - musíme tedy hřbet jazyka přimknout k patru - a v té souvislosti mě napadlo jen to, abys mu jazyk přidržela a on se "k" snažil říct - protože jestli říká "t", tak "t" se artikuluje vpředu na alveodentálním výstupku, a tak se se může právě lehce zaměnit.

    Jinak jsem to pak zkusila ještě hodit do googlu:
    http://www.emimino.cz/diskuse/neumi-rikat-k-19353/
    http://www.emimino.cz/diskuse/jak-naucit-dite-k-33390/
    http://rodina.cz/clanek5158.htm
    http://www.vasedeti.cz/zdravi/vyvoj-ditete/problemy-s-vyslovnosti/
    http://www.detskestranky.cz/clanek/1072-logopedie_na_detskych_strankach.htm
    http://alik.idnes.cz/poradna.asp

    Hodně štěstí, ať se to brzy povede! :)
    (pozn.: i já neuměla říkat k a taky r a ř a teta mě to nějak naučila, takže tvoje dítě se to také určitě naučí ;) )

  • full.avl19.11.2011 19:02

    Tak za prvé to NENÍ ostuda. A malému za to nehubuj.
    Od 3 let jsem chodila na už zmiňovanou logopedii :-) Ono někdy to dělají i děcka ve školce a ve škole. Jak mluví oni, dítě strašně slovník pochytí.

    Jinak Logopedka :) mi chytila pusu vždy v místech kde mám dolíčky ve tváří a mačkala k sobě, je mi jasné že za 22 let už je asi systém jiný, ale znám jen tohle. A jak mačakala/držela mě, tak mi říkala slova a já je musela opakovat. a světe div se, pak už to bylo OK :-)

  • To není ostuda. Navíc můžeš mít doma takového experta jako byla moje neteř, která začala zničeho nic ráčkovat. Tak ségra vyrazila na logopedii a k psycholožce, která měla nějakou přednášku ve školce - a obě se shodly, že je milé neteři prostě jen nechce mluvit normálně. A nevím dodnes jak to opravdu bylo, protože do hlavy jí nevidíš, ale je pravda že z ničeho nic šla u babičky po verandě a zpívala si písničku. A najednou povídá: "tak to není" a začala ji zpívat normálně a už nikdy neráčkovala :-).

  • Zkus mu prostě polopaticky vysvětli, co se děje s jazykem a pusou, když se to písmenko vyslovuje... Jsem anglistka a angličtina má některé lásky, která ČJ nemá a svoje studentíky to musím nějak naučit... tak jim popíšu co se děje v puse při vyslovování a at si to trénují před zrcadlem a tak... Ale ten tvůj je na tohle asi ještě malinkej...Tady bych taky doporučila logopedii, není to ostuda, dneska tam chodí spousta dětí

  • Logopedie a jak píší holky - není to ostuda.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist