Genetika

Otázku položila: Anonymní uživatelka #437719 20.6.2021 23:04

Krásný den, dámy,

mě by zajímalo, jak se genetika "vyřádila" na vašich dětech. Spíše, co sdělili po babičkách, dědečcích, tetách, strejdech atd… Přemýšlím nad tím, protože velká část mé rodiny z taťkovy strany jsou kudrnatí. Já jsem však kudrnaté vlasy nezdědila, přesto mě zajímá, zda je vůbec možné, takhle ob generace, aby třeba zrovna kudrnaté vlásky moje děti měly. Přítelova sestra má zase vlasy zrzavé a i u toho jsem se zamyslela, zda je to možné.

Samozřejmě je mi jasné, že tohle se nedá nijak předpovídat a není to důležité, ale zajímá mě všeobecně, zda třeba vy a přítel jste oba blonďatí, ale dítě má kaštanové vlasy po vaší babičce.

Všem děkuji!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rebeca21.6.2021 14:20

    Hodne laicky receno: dva blondaci tmavovlase dite mit nemuzou, stejne jako dva modrooci hnedooke, protoze ty svetle geny jsou recesivni.

    Naopak to ale jde - bud tak, ze oba rodice maji tmave oci, ale u prarodicu se nekde vyskytly modre a geny se v tomhle vhodne cvaknou do sebe, nebo se vzacne muze prihodit i nejaka mutace. Ostatne predci lidi meli vsichni tmavou plet, vlasy i oci a dnesni svetle fototypy vznikly tak, ze se nekde v genech neco rozbilo. :)

    Ja mam treba vyrazne vlnite, huste a pevne vlasy po dedovi, takove z mych rodicu nema ani jeden.

  • u kamarádky to mají taky že ona tuším modrooká a tmavovlasá a její manžel tmavooký a tmavovlasý. 2 děti tmavooké a tmavovlasé a jedno modrooký blondák :D
    její manžel si dělává srandu, že ho má s poštákem.
    je to dost nevyzpytatelné. hlavně jde právě o to, co je v genech po předcích skryto - neprojevuje se ale je to tam.
    je to podobné jako u krevních skupin kde lidi co mají krevní skupinu A mohou spolu mít případně dítě s krevní skupinou 0, pokud by oba měli krevní skupiny A(0).

  • Moje dcera treba zdedila usi po me mamince. Ma ten horni lalucek jinak tvarovany nez zbytek rodiny. Stejne tak ma dcera oci sedozelene, obcas do modra. Ja i jeji otec mame hnede oci a v rodine mame sedozelene (moje mamka) tak i sedomodre (sourozenci otce). U ni genetika radila hodne :-D

  • Náš syn po nás zdedil to najsvetlejsie... Po mužovi modré oči a svetlu pokožku a po mne svetlejsie vlasy.... Ale musím povedať, že môj otec ma vlnité vlasy, ja nie, môj muž má kučeravé vlasy a syn rovné. Vraj sa kučeravé vlasy ľahko dedia, u nás však vôbec.
    Zaujímavý sú moji starý rodicia- dedko ma tmavohnedé vlasy, babička blondýna a majú 4 deti, všetci blondaci:-D je to naozaj nevyspytatelne:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist