Existenční krize

Otázku položila: Anonymní uživatelka #532479 4.10.2023 15:34

Ahoj, potřebuju se vypovídat. Připadám si úplně na nic a k ničemu. Je mi 24 let, lidé v mém věku již pracují na HPP, žijí dospělácký život se vším všudy a já si pořád připadám neskutečně pozadu a stydím se za to. Studuji VŠ, denní studium a bohužel nemám skoro vůbec čas na práci, protože mám přednášky každý den a různé časy. Mám jednu jedinou brigádu, která mi však moc peněz nepřinese, tudíž mě ještě finančně v určitých oblastech podporují rodiče. Přes léto jsem měla ještě 2 navíc, avšak teď už mám opět pouze jednu, protože bych to nestíhala. Je mi za to opravdu trapně, avšak vysoká byl můj sen a obor, který studuji mě naplňuje a baví. Jenže vždy, když se vidím s kamarády, tak mi vypráví o tom, co bylo v práci, jak si vydělávají a mohou si dovolit, co chtějí atd. atd. a já si připadám úplně méněcenně, protože jednou nohou jsem vlastně ještě závislá na rodičích, jak infantilní. Občas přemýšlím, že bych VŠ ukončila a šla rovnou do práce, protože na to už mám věk, ale vím, že bych toho později litovala. Mám z toho totální depky, když se s někým seznámím, automaticky se mě ptá, co dělám za práci, přičemž já se stydím za to, že mám pouze brigádu v mém věku. Co si o tom myslíte vy, je to se mnou a v mém věku opravdu tak zlé? :( Potřebuji střet s realitou a pohledy jiných lidí.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Kdyby ti bylo 34, tak neřeknu, ale popis tvého života je naprosto odpovídající tvému věku. Možná máš nějakou divnou společenskou bublinu. Dneska se mladí do práce nehrnou vůbec a mamahotel využívají až do hodně pokročilého věku. Netrap se, dodělej školu, pocestuj a uvidíš.

  • nevidím důvod proč se znepokojovat tím, že ostatní, kteří nestudují, tak pracují na HPP.
    na VŠ jsem to měla podobně - měla sem maličkou brigádu která se s tím studiem jako jedna z mála dala sloučit. a nebrala sem to jako tak velký hendikep. jen je potřeba si srovnat to, že prostě nemáš tolik peněz a nebudeš si tolik vyskakovat. ale opouštět školu, která tě baví a daří se v jejím studiu, je velká škoda a litovala by jsi toho.

  • Dodelej skolu a pak uz budes pracovat zbytek zivota, neni kam spechat. Pritel ma syna, ktery je se zakladnim vzdelanim, ted ma 20 let. Zadnou skolu ani ucnak si dodelavat nechce, ma pocit, ze mu svet lezi u nohou a nebude mit problem se uzivot. Bydli se svou vyrazne mladsi holkou u jejich rodicu a chodi na brigadu k zednikum, co vydela prokouri a prokali pres vikend. Z kluka se stava vcelku kvalitni troska, uz mu chybi par zubu, nedba na sebe, ale ma kolem sebe kamarady podobneho razeni. Ted ma jeste plno sil, za 10 let to muze byt uplne jinak, ale hoch nemysli dopredu. Zije ze dne na den. Vysoka skola je narocna, ale je sance, ze casem sezenes i nejakou zajimavejsi praci a budes se pohybovat mezi jinymi lidmi.

  • piprdka5.10.2023 7:24

    Tak jestli jsi maturovala v 19 letech, tak ve 24 letech už bys měla VŠ končit, v případě nějakého prodlužování plus minus rok, takže nástup do zaměstnání by měl být co nevidět, ne?
    Já jsem studovala 2 VŠ současně, studium jsem prodlužovala kvůli zahraniční stáži a byla jsem rodičům "na krku" skoro do 27 let. Dopřáli mi vzdělání, díky kterému mám teď velmi dobré zaměstnání a tak jim mohu vypomáhat "na oplátku" teď, když už jsou v důchodu (i když nic nepotřebují a nechtějí samozřejmě .. )

  • Ahoj, nejsi v tom sama. Měla jsem to stejně. Ještě jsem pak dělala doktorát a až ve 28 jsem měla první vztah. Hlavně se nedivej na okolí. Každý máme svou cestu. A se vzděláním máš pak otevřeno plno dveří.

  • bestie5.10.2023 12:09

    Stydět se za to, že studuješ VŠ, to snad ne . Ve tvém věku jsem na tom byla úplně stejně, drobný přivýdělek, ale nic většího se studiem a dojížděním zkombinovat nešlo. Rodiče tě podporují, tak s tím asi počítají a určitě jsou rádi, že studuješ. Do dvou let na tom budeš stejně jako ostatní, kteří na VŠ nešli. Ber to tak, že teď si můžeš ještě užívat relativní volnost. Pak už bude jen práce až do důchodu :-D.
    Taky byli v mém okolí lidi, co si spočítali, že se jim finančně vyplatí nejít na VŠ, když místo těch pěti let už budou vydělávat. To jsem fakt nechápala ;-).

  • Simone6.10.2023 14:39

    Víš, proč se studentům dávají studentské slevy? Protože se předpokládá, že přes den místo práce studují a brigádami si jen vypomáhají. Chápu, že v porovnání s vrstevníky, co šli do práce hned po střední, si můžeš připadat nedospěle, ale depky z toho mít nemusíš, je to normální a dva roky utečou jako nic. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist