Epidural ano či ne

Otázku položila: Bývalá uživatelka #35934 16.2.2012 16:21

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda jste si některá sama řekla o epidural nebo zda Vám ho doktor sám nabídl a jaké s tím máte zkušenosti? Mám dvě známé gynekoložky, které provedly už spousty porodů a obě ,,odsuzují" ženy, které si předem řeknou o epidural. Prý jsou to citlivky atd. Pak jsem zase slyšela, že někteří doktoři Vám to sami nabídnou a někde dokonce i doporučí. Podle mě je to každého věc, pro co se rozhodne.

Moc Vám všem děkuji, uvidí se dle situace. Myslím si, že stejně až se budu registrovat a vyplňovat ňáký ty jejich dotazníky, že se mě na to budou ptát.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Simone16.2.2012 16:26

    Já osobně nejsem zastánkyně epidurálu, ale zase si myslím, že každá má právo se rozhodnout podle toho, jak sama považuje za vhodné. Takže pokud epidurál chceš, můžeš se třeba s těmi doktorkami popovídat, proč oni jsou proti, ale rozhodnutí bude nakonec na tobě. To ty budeš rodit, ne ony :) Já ještě nerodila, ale co vím, tak mnoho nemocnic je mají a pokud je automaticky nenabízejí, tak o ně lze zažádat. A doporučuji co nejdřív, už jsem slyšela pár případů, kdy ženy poprosily o epidurál ve chvíli, kdy už bylo pozdě nebo v porodnici byl takový frmol, že než se k nim anestezigolog dostal, opět bylo pozdě. Jinak vlastní zkušenost ti snad poradí ostatní ;)

  • Ivka8216.2.2012 16:37

    ahoj jsem cca. týden od porodu a Dr. mi epidurál nebo injekci od bolesti sám nabídl. Ptal se mě docela brzo, protože museli brát krev tak, aby pak nebylo pozdě. Tak jsem si ho nechala dát. Menší úleva tam je, že se člověk tak brzo nevyčerpá. Myslím, že je to každého věc jestli jej použije nebo ne, rozhodnutí je jen na rodičce případně na Dr. pokud je to třeba. I kdyby mi ho nenabídl tak se na něj zeptám sama.

  • Já osobně nejsem zastáncem Epi..Ta bolest k něčemu dle mého je.No možná bych mluvila jinak mít porody dlouhé.Ale byla jsem o tom vždy přesvědčená.Rodila jsem dvakrát.Čeká mně to po třetí a stále říkám že jej nechci.Ale neodsuzuji ho to zas ne.Pokud ti bude nabídnutý,či na něm budeš dopředu domluvená proč ne.Jinak zkušenost já osobně nemám.Hodně štěstí.:-)

  • Martasek8916.2.2012 17:05

    Já jsem odpůrce. Je fakt, že první porod byl rychlý, ale viděla bych v tom hlavně negativa, takže radši budu trpět bolestí, než být bez bolesti, ale bát se, zda to nezanechá nějaké negativum.

  • Ahoj. Tak já si o epidurál sama řekla a taky ho včas dostala. Nezatracovala bych ho, když ta možnost tady je, tak proč si neulevit. Jen pozor na představu, porod s epidurálem nebolí. On bolí i tak a dost, ale uleví to od bolestí při kontrakcích a nevyčerpáš se tak úplně na vlastní tlačení. Jen se to musí stihnou resp. správně načasovat.
    Rozhodni se podle svého :-)

  • Ahoj, rodila jsem třikrát. Jednou císařem v celkové anestezii a dvakrát přirozeně bez epidurálu. Za sebe musím 100% doporučit přirozený porod bez ničeho - pokud možno i bez nástřihu, když to půjde, protože to co následuje - když už je miminko venku a položí vám ho na břicho - je tak silný pozitivní zážitek, který ve vteřině všechno to předchozí utrpení vymaže z paměti. A rychleji jste pak fit. O epidurálu jsem ani nepřemýšlela, rozhodla jsem se, že to zvládnu. Hodně mě pomohl porodní tanec, partner a stálé povzbuzování sestřičky, která mi pořád opakovala, jak pěkně porod postupuje. Ale epidurál nezatracuju, určitě jsou případy, kdy pomůže. Třeba budete mít tak snadný a rychlý porod, že si na epidurál ani nevzpomenete :-) To vám moc přeju!!!!!

  • Myslim si, že je to na každé jak se rozhodne a neodsuzuju, já osobně jsem epidural nechtěla, ale měla jsem dlouhý porod (14hodin), tak mi ho dr dal a pak mi ho stejně museli dát kvůli císařskému řezu, kdy mi znecitlivěli spodní část těla...

  • Za sebe říkám epidurálu ne. Jasně, že oba porody mě boleli, ale osobně myslím, že tak strašná bolest, jak se všude píše, to není. Navíc člověk by si měl ze života vzít to hezké i to špatné a bolestivé :-) . Navíc epidurál má své mínusy (což dokazují dr. když to maminám buďto nenabízejí nebo dokonce nedoporučují).

  • Mě ho nutili celý porod, protože jsem ho měla vyvolávaný. Ale já sio trvala na svém že nee a zvládla jsem to bez něho. Je to každého věc jak si věří a taky je otázkou jaký je porod...

  • Určitě je to každého věc,ale člověk by si měl o tom něco více zjistit, než o tom začne uvažovat, někdy ty informace vyzdvihují hlavně přednosti nebo naopak hlavně negativa, takže by to chtělo sehnat nějaké více objektivní informace. Epidural určitě není bez rizika.
    Já chodila třeba na předporodní kurz k jedné PA z nemocnice, kde jsem chtěla rodit a epidural moc nedoporučovala-hlavně proto, že to může porod skomplikovat, porod tak častěji končí císařem nebo kleštěma.
    O pár let později ta samá asistentka rozdává chválu na epidural-si říkám, jestli to není tím, že v oné porodnici začal být bezproblémů k mání (dříve dostat jej na počkání nebylo tak snadné) a prostě vám ho tam nabízí ajk na běžícím páse (což si myslím, že je špatně) -ne v každé porodnici je totiž epidural jen tak-k mání-okamžitě, co si člověk vzpomene a pak už je třeba pozdě ho dát.

    Jisté je, že v některých situacích ženě může opravdu pomoci-pokud porod trvá dlouho a těžko jej zvládá, nedokáže se uvolnit, je už unavená, ale v jiných naopak. Myslím, že je to věc, o které by nemělo padnout rozhodnutí předem, ale je dobré využít možnost volby-jako předem informovaný člověk, až během porodu. Předem něco takového doporučovat mi ale nepřijde správné-informovat o možnostech ano, ale toto NE.

  • Já, kdybych se o to více zajímala, tak bych si ho asi dát nechala. Když už ta bolest byla nepředstavitelná, tak mi ho dr. sám nabídl, tedy spíše nějakou injekci od bolesti. Ale pak už to nestihl, malý byl rychlejší :-D

  • já epidurál měla a šla jsem už do porodnice s tím, že nejsem proti. Sestřička při příjmu mi to sama nabízela, že si odpočinu a měla pravdu, nespala jsem dvě noci před porodem a pořád nebylo jasné, jestli teda rodit budu nebo ne. Nakonec se mi hodil i na toho akutního císaře, který nás čekal.

  • Ahoj, tak já jsem epidurál nechtěla, porod jsem měla vyvolávaný a byl to masakr, který skončil akutním císařem v celkové narkoze, kdybych měla epidurál, tak bych to alespon vnímala, no ale zase narkoza byla milostivá, byla jsem bez sebe strachy, že bych o miminko mohla přijít, ozvy byly špatné od devíti, ale nakonec císař až ve dvanáct. Ale zase jsme se probudila na JIP a nic jsem nevěděla, ještě, že jsem mohla hned zavolat manželovi, tak jsem uvažovala, že kdybych měla epidurál, možná bychom nešli na císaře, protože jsem měla kontrakce po minutě asi čtyři hodiny a pak už jsem to nezvládala. NO naštěstí všechno dopadlo dobře, už po probuzení byla bolest zapomenutá, vím, že to bolelo, ale už nevím jak. Takže asi do dalšího půjdu zase bez epidurálu a uvidíme. Bolest k tomu prostě patří.

  • Ahoj. Mám za sebou dva porody a ani jednou jsem nechtěla epidurál. ne že bych si snad chtěla hrát na hrdinku, ale jednoduše sem z něj měla strach. Tedy - u prvního porodu na něj byl čas, tak se mě ptaly, zda jej chci, odmítla jsem ( josu i jéné tišící prostředky - ale nemám s nimi zkušenost ) a u druhého porodu už nebyl čas jej píchnout ( stejně bych ho domítla ), porod byl velice rychlý. Mám kolem sebe hodně maminek, kterým způsobil pěknou paseku ( ale nechci strašit ), ale i jiné, co si ho nemohly vynychválit. Mám zkušenost tu, že se v porodnici zeptají zda jej chceš. Může se píchnout pouze v určiou dobu, tak se určitě zeptají

  • Tak ja mela predstavu,ze jak budu rodit, ze uz budu rvat hned od dveri jak prijedu do porodnice, ze ho chci. Je pravda,ze jsem to nemela moc nastudovane,ale jenom jsem slysela, ze to ulevi od bolesti a je to lepsi. Jenze kdyz mi praskla voda a ja nemela kontrakce, tak jsem odpocivala. Pak zacaly a ja to porad zvladala a jak byly kontrakce po minute a půl, tak jsem rekla mojemu at jde nekoho zavolat a daji mi to, protoze jsem se moc neotvirala, tak at to vydrzim. No a dosla super porodni asistenka a rekla ze me to nemuzou dat, kvůli krvi a ze uz by se to stejne nestihlo, no a maly byl za hodinu na svete. Jakmile mi ho dali na prsa, tak jsem se smala a rikala, ze budu rodit klidne zase, protoze za tento pocit ta trocha bolesti stoji. A vubec to nebylo tak hrozne jak nektere tvrdi,ano boli to,ale jsou i horsi bolesti. A priste ikdyby to slo, tak ho nechci, chci si to "uzit" se vsim vsudy. A co takhle zkusit treba homeopatika nebo bachovy krizove esence - hodne to pomaha na psychiku a tim padem je i porod lepsi.

  • porodila jsem dvě děti, oba porody byly komplikované a trvaly kolem 30 hodin, bolesti jsem měla strašný, přesto jsem si o epidural neřekla ani jednou a jsem ráda, přežít se to prostě dalo, je to chvilka a při pohodovém porodu vůbec a holky, co se mnou na pokoji byly a měli epidural pak ještě celý den skučely, že je bolí hlava, takže jsem si vlastně ještě bolest ušetřila, za mě je to zbytečný a kdybych se zbláznila a pořídila si třetí mimi, porod pojede nejspíš úplně sttejně a přesto bych si o epidurál neřekla ani náhodou. Jinak mi zrovna včera říkala na plavču mamina, když jsem se bavily o porodech, že rodila císařem-plánovaný, protože už byl druhý a malé koncem pánevním a dali jí vybrat, plná anestezie nebo epidural, ttak si vybrala ten, a jak do ní řízly, že začala ječet, že to bolí, vůbec jí nezabral, takže jí nakonec stejně dávaly plnou anestezii....

  • Borlova17.2.2012 0:32

    Vždycky jsem se porodu bála, ale né bolesti, spíš celkově jak to bude probíhat, jestli budu správně dýchat, tlačit apod. Říkala jsem si ale, že to vydržim bez epidurálu. Od začátku jsem měla kontrakce po 5 minutách, ale bolest snesitelná. Cca ale 4 hodiny před narozením prcka už to byla šílená bolest. Od začátku mi porodní asistentka doporučovala epirurál. Já jsem říkala, že ho nebudu chtít. Ale ke konci jsem si o něj řekla, myslela jsem, že to už nevydržim. A to nejsem cíťa, co se týče bolesti. Podle mě každá má tu bolest jinou, takže záleží pak na tom, jak to koho bolí a jak bolest zvládá. Jenže mě nakonec dali epidurál docela pozdě, protože mudr. měl zrovna práci na jiném oddělení a dlouho nešel. A než mi to začalo působit, tak už byl malý na světě. Ale příště bych si ho nechala píchnout znovu, kdybych měla zase takový bolesti.

  • ahoj, tak já jsem rodila asi 23 hodin, byla jsem tak vyčerpaná, že když mi ho doktor nabídnul takjsem nabídku přijala, asi na hodinu a půl mi to ulevilo od bolestí a pak jsem měla alespon víc síli na finále :-) přijde mi že se porod určitě nijak nezpomalil, příště bych si ho dala znovu. Ale samozřejmě je to každého věc.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist