Ekzém

Otázku položila: Anonymní uživatelka #426105 27.10.2020 10:42

Ahoj, už od mala mě trápí suchá pokožka a ekzém. Měla jsem ho hodně na chodidlech. Pomáhal mi na to jeden krém, který jsem měla už od mala (zadny jiný mi nepomáhal). Teď během puberty mi to na nohách víceviceméně zmizelo. Ale začalo se mi to hodně dělat na dlaních. Ten krém mi na ruce nepomáhá (ty ostatní už vůbec). Doktorka mi řekla ať si to pořád promazávám, ale takhle to dělám několik měsíců a vůbec se to nejlepší, spíše naopak. Ekzém se mi zhoršoval hodně v létě, ale na těch dlaních se mi to ještě víc zhoršilo teď, když začíná být zima. Nemáte někdo nějakou radu nebo tip jak to jinak léčit ?? Hrozněmě to trápí. A teď když je karanténa mám mnohem více času než během normální školy.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • kostkha0127.10.2020 16:33

    Ahoj, mám od dětství atopický ekzém. Dříve na nohách, na rukách kolem ramen apod., asi před 10 lety se mi atopický ekzém přesídlil převážně na ruce z druhé strany dlaní a na prsty. Největší problémy jsem měla jakmile se venku ochladilo (zhruba od září do května). Mívala jsem ruce rozpraskané do krve. Teď mám zatím kupodivu klid, v současnosti jsem úplně bez ekzému. Každopádně na mytí rukou používám přípravek bez mýdlových složek, to samé sprchový gel taky bez mýdlových složek. Denně si promazávám ruce krémy, nejradši mám s přírodním složením. Pokud už se mi ekzém rozjede tak mám kortikoidovou mast předepsanou od kožního lékaře. Na rozjetý ekzém mi nic jiného než kortikoidy nezabírá. Takže doporučím zajít si ke kožnímu lékaři, který předepíše konkrétní přípravek.

  • Mne osobne pomohli čisté oleje, špecificky najviac šípkový a arganový. Arganový používam dlhodobo na očné viečka, lebo na tie som nezniesla nič iné. Ruky nemám až také náročné, ale aj na tie len krémy na prírodnej báze... Teraz mám Urtekram so severskou brezou a nemám s ním problém.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 482 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist