EX se nestará o oblečení na syna,vše musím jen já.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #49920 29.8.2012 8:50

Můj syn má soudně stanovené návštěvy otce a v tomto směru pobíhají tak jak mají. Jiná věc ale je, že syn je vždy normálně oblečený vzhledem k počasí nebo nahlášené situaci a náhradní oblečení má v batůžku. Ex mi nahlásil, jak se synem půjde na výstavu, tak jsem ho slušně oblékla a potom mi ho vrátil v tomto oblečení od bláta a se zničenými koženými botami, které měl týden, protože ho v nich nechal jezdit na odrážedle a chodit kalužemi, ač měl oblečení na ven všetně gumáků v batohu, jen se nenamáhal mu to převléci. Žije v domnění, že když platí alimenty, tak si může dovolit všechno zničit, protože si s tím budu muset nějak poradit.
Každý den mám jen z návštěv od otce hromady špinavého a zničeného prádla, když dostal syna v teplákách a teniskách, šel ho vyfotit a stěžoval si na sociálce.
Blíží se zima a já nějak nemám chuť kupovat extra oblečení pro syna na dobu, kdy bude u otce, znamenalo by to pořídit zimní boty i kombinézu navíc a to je už dost nákladné.
U soudu nám neřekli, jestli si otec má dítě sám pokrýt, když ho má u sebe nebo to musí udělat matka. Dávám synovi i vlastní jídlo a pití, které mu otec milostivě dává a ještě mě seřve, že tam nemá oplatek nebo nějakou sladkost, aby si ho tím podplácel.
Docela se mi tento stav přestává líbit a ráda bych hodila taky nějakou odpovědnost na otce, takže oblečení na doma a na ven by mu měl pořídit on a taky by to u něj zůstalo a staral by se o to, aby to bylo vypráno a vlastně bych vyřešila i připomínky k oblečení, ve kterém mu syna dávám. Jednou mu vadí, že to barevně neladí, příště mu zase vadí obrázek a to je pořád něco :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak pokud on si fotí syna, že ho převzal v teplácích a teniskách, tak ty jsi ho mohla vyfotit, jak ti ho vrátil ve špinavém oblečení a zničených botách! Taky je dobré si nějakou dobu schovávat účtenky, co jsi synovi za alimenty koupila. Tím budeš jištěná v případě, že proti tobě začne vytahovat nějaké nesmysly. Je to blbé, ale asi musíš bojovat dokud ho to nepřejde (pochopí, že to nikam nepovede). Když se mu něco nelíbí na synově oblečení, nic mu nebrání koupit mu jiné na dobu kdy je u něj. Ničeho se neboj, sociálka k vám nebude běhat pokaždé když se tvému ex nebude líbit, že syn nemá v batohu sušenku, nebo že má na nohou tenisky :-D Je to určitě hrozně nepříjemné, ale vydrž. Ex na tebe bude pouštět hrůzu jen dokud se ho budeš bát. Přeju hodně sil

  • Nejjednodušší řešení by bylo, schovávat si účtenky a cca 1x do roka je předložit tatínkovi dítěte co všechno jsi mu nakoupila a žádat polovinu nákladů. Jak to tak čtu, tak by samozřejmě byl proti. Pak ti nezbyde než žádat ono proplacení soudní cestou. Málo se to ví, ale otci nepřísluší jen platit alimenty, ale i podílet se finančně na ošacení, školném apod. U nás to kdysi fungovalo tak, že jeden rok zaplatil ex odpady za děti on, jeden rok já....

  • ahoj, u nás chodí dcera na návštěvy k otci od svých 5ti let. Ode mně odejde v oblečení dle počasí, žádné oblečení s sebou jako náhradní nemá, stejně tak nemá ani pití ani jídlo. U otce se převlékne a své oblečení z domu nechá ve skřínce a oblékne ho potom až na cestu zpět.Otec má všechno potřebné oblečení na víkendové návštěvy dcery u něho a o to se tam stará. Ode mně na požádání dostane případně zimní vybavení na hory, lyže, brusle, kombinéza, helma. To že dává alimenty neznamená, že může dítě vracet ve zničeném oblečení, které jsi mu ty koupila. Alimenty jsou nejen na oblečení dítěte, ale na veškeré jeho potřeby, tzn. i jídlo doma, bydlení, voda, kroužky a spousta dalších věcí.
    Problém je, že soud tyto věci prostě řešit nebude a myslím, že paní na sociálce už to taky "zabalila" a s takovýmhle chováním otce se s ním zase tak moc vybavovat nebude.
    Jinak problémy které popisuješ bývají celkem běžné právě v případě, kdy se otec není schopen o dítě sám postarat a očekává, že se budeš takto na dálku starat ty.

  • super tatínek :-o Žádná dohoda asi nebude možná,co? Osobně bych synovi dala nějaké straší oblečení, pokud by ex prskal tak bych mu vysvětlila, že nemáš měsíčně x tisíc aby si mu kupovala nové a pokud se tohle nelíbí jemu, tak at mu koupí nějaké oblečení a obutí sám. Pokud by tohle nepochopil a znovu se obrátil na sociálku, tak bych se na ni obrátila taky a vysvětlila jim situaci. "Naše" mladá tu má ve skřínce oblečení, takže nemusí použít nic z domu. Vyřešili jsme to z toho důvodu, že jí matka nebyla schopná nachystat řádně oblečení a obutí na víkend.

  • venysek29.8.2012 9:31

    Já si myslím, že je celkem dobrý nápad, aby měl oblečení i u svého otce, pokud je to takto. Mám pocit, že je to pořád někde v rovině sféry řešení problému s tebou a jedná se o naschvály. Asi by k tomu zaujal jiný přístup, kdyby se měl o jeho oblečení starat sám a zároveň by právě tohle oblečení v době, kdy je u něj, reprezentovalo, jak se on o syna stará. Naši jsou také rozvedení asi od mého roku a naštěstí nikdy v tomhle problém nebyl. A to spolu naši nebyli schopni normálně komunikovat cca do mých 12 let, teprve pak se situace trochu uklidnila. Držím palce, aby se to u tebe zklidnilo rychleji, protože jsou tyhle spory naprosto zbytečné. Jak je v odpovědi výše, pokud by to ani tak nefungovalo, obrátila bych se na sociálku..

  • ahoj, u nás doma to bylo to samé. Mamka mě vždy pěkně oblékla apod. a když jsem šla k tatovi, ještě si stěžoval a skončilo to taky na sociálce, prý že se o mě mamka nedokáže postarat a ani mě pořádně obléci. Samozřejmě to byli všechno lži, podle mě tohle co děláš, je naprosto v pořádku a chápu že tě nebaví už nakupovat nové oblečení, když se vrátí vše zničené. Pokud by s tím šel na sociálku, určitě bych se to snažila vysvětlit jak to doopravdy je a snažila se zařídit aby měl syn nějaké oblečení i u otce.

  • Ahoj,

    žiju s přítelem, který má dvě děti z předchozího manželství a máme je 1x za 14 dní. Asi je to trochu obrácený případ, ale i tak se o něj podělím.

    Radila bych, aby tvůj bývalý manžel měl oblečení pro díte vlastní a to používal v době, kdy je dítě u něj. Tak je to u nás. Děti mají oblečení na ven i do města u nás. To v čem je posílá máma svlečou a oblečou až když jedou domů. Ale ono taky není na výběr. Protože u nás to zase funguje tak, že je nám sem posílá špinavé a to nemluvím jen o oblečení, takže jsme to vyřešili takto s tím, že pokud od nás nějaké oblečení dostanou, nechají si ho tady a domů ho vzít nesmí.

    Můžu tedy říct, že je to vždy naschvál ať ze strany matky a nebo otce...I my jsme jí několikrát žádali, aby je posílala čisté, a jediné co řekla bylo, že jestli je chceme čisté a v normálním oblečení, že jim ho máme koupit. No ale vzhledem k tomu, že nám u soudu bylo řečeno, že kupovat něco mimo výživné je jen naše dobrá vůle a nikoho to nezajímá, to prostě neděláme a to jen z toho důvodu, že zvyšovat výživné by maminka chtěla pořád.

    Možná by si rozvedení rodiče měli říct, čí vina byl rozvod a čí vinou to děti odnášejí a možná i děti by měli vědět, proč u jednoho z rodičů nic nedostávají.

  • Sydzej6029.8.2012 14:28

    ahoj holky já mám dceru z prvního manželství.Výživné dostávám 1000kč holka jde do 4té třídy bude mít 11let.myslíte si,že těch 1000kč je dost nebo málo?jinak na pomůcky,oblečení ,obědy ve škole atd.nedává ani korunu.platí ještě na jednu dceru ta chodí do školky a taky platí 1000kč je to fér?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 539 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist