Dýchání při porodu

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25351 11.7.2011 14:13

Holky, jak se správně dýchá u porodu ? Máte nějaké tipy na uvolnění při kontrakcích ? Díky.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Martasek8911.7.2011 14:16

    Jsi ještě neporodila ? Co se týče dýchání, vše Ti tam řeknou ;) Já byla na pár kurzech, kde nám to řekli a stejně to ještě říkají přímo za běhu. Jinak já prakticky ani skoro nedýchala. Mi stále říkala Maminko tlačte tlačte tlačte a že se taky musím mezitím nadechnout, to je nezajímalo, takže jsem musela být chvilema rudá, zuby jsem tiskla k sobě, bradu mi tiskl manžel se sestrou k hrudníku, tlačila jsem jako o život, málem se udusila, ale za chvíli byla malá venku. A to měla 3840g !!!

  • Ahoj,

    já zkoušela dýchat různě a nic mi úlevu nepřinášelo... ve 2. době mi pomáhalo se zhluboka nadechnout těsně před kontrakcí..
    Nejvíc ze všeho mi ale pomohla voda :)

  • Já nevylezla ze sprchy,teplá voda dělá divy,dýchala jsem rychle,zezačátku jsem si připadala jak opice,pak přituhlo a pomáhalo mi ještě pohupovat zadkem a být opřená o zeď, v nejhorším jsem připlácla zadek na dlaždičky.Pak,když už můžeš tlačit,se musíš hodně nadechnout a když už nemůžeš vydržet s dechem,rychle vydechnout a zas nadechnout.Já myslela,že to neutlačím,ale malý byl na dvě zatlačení venku.

  • zezacatku pri kontrakci mi pomahaly hluboke nadechy a dlouhe vydechy, pri tlaceni nevim jak jsem dychala, to jsem se hlavne soustredila at ten tlak jde dolu za miminem a mimino ven, takze jsem se nadechovala mezi tim. Nikdo mi nic nerekl, jenom mi vnucovali epidural, na kterej jsem se nechala nakonec ukecat, ptz mi porad vykladali jak ten porod nepostupuje a ja mela strach ze tam budu dalsich 12 hodin, nakonec od pichnuti epiduralu do porodu utekla asi hodina a pul...preju at to zvladnete rychle a v pohode a bez traumat pro tebe i pro prcka.

  • ahoj, kontrakce by si správně měla zhluboka prodýchávat-tzn nádech co nejvíce dolů-až do břicha-ne rychle a zase procítěný výdech, soustředit se na dech a snaž se celé tělo uvolnit. Pokud zadržíš dech, možná, že kontrakci překonáš lépe-je to klasický reflex zatajit dech při bolesti, ale kontrakci nepřijmeš tak, jak bys měla a můžeš ji prožít nazmar, kontrakce není tvůj protivník, ale přítel. Představ si, že každou přijatou kontrakcí se více přiblížíš miminku. V závěru porodu pak přichází naopak doba, kdy tě tělo nutí tlačit, aniž by bylo třeba ještě úplně připraveno, na tom není nic špatného, ale ty své tělo v tom nesmíš vědomě podporovat, ač tě to hodně k tomu svádí, k brždění pak pomáhá tzv. psí dýchání-klíčkové, kdy se nadechuješ velmi krátce a soustředíš svou sílu na výdech horem a co nejmíń tlačíš dolů. Přirovnala bych to pocitu, kdy se snažíš zadržet průjem, takže nepříjemné, předčasným tlačením si můžeš zmožit porodní cesty.
    V proodnici radí, že když chceš tlačit, jusíš zavřít oči a nadechnout se, jako bys chtěla přeplavat celý velký bazén, zavřít pusu a tlačit. Pokud ale můžeš zvolit přirozenou polohu, tak se na tlačení soustředit nijak nemusíš a miminko vytlačíš i s klasickým nádechem, či tělo dokonce vytlačí miminko úplně samo, aniž by potřebovalo tvou vědomou pomoc-stačí mu dát prostor a čas.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist