Dvouměsíční výpovědní lhůta - pomoc

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412488 20.9.2020 20:12

Ahojky:( jsem v nemilé situaci. Pracuji již pulroku v jedné praci takže tříměsíční zkušební dobu mám již za sebou. Jenže se naskytla nečekaná situace že se v práci bude měnit pracovní doba, směny. Pro všechny budou povinné 12 hodinové směny, a ty já dosud nedělala protože jsem od začátku říkala že je dělat nechci. Jinak bych v ty práci nezůstala. Vědět to dřív nebo ve Zkusebce. Jenže jsem se to dověděla již po zkušební době. Přichází totiž jiná vedoucí a od začátku října to bude takto. Já tady tyto směny nechcu a ani nezvládám, psychicky ani fyzicky. Prostě jsem ten typ člověka co klidně bude makat od pondělí do pátku ale osmi hodinové klasické směny. Dělala jsem 10 hodinové směny a i ty pro mě už byly hodně. V poslední době mám navíc psychické potíže, budu docházet i k psycholožce a zvažují se i léky. Prostě nebudu zvládat takové směny mezi kterými bych neměla ani dostatek spánku, (do práce se musí chodit již na 8:15 a s uzávěrkou se konci 21:15 ) takže to vlastně je spíš 13hodinova směna. Mezi kterou bych s cestou domů sprchou večeři a ranní cestou do práce měla tak 5-6 hodin spánku a to já odjakživa nezvládám. Dvě nebo tři dvanáctky (třináctky) po sobě by mě zničily. Psychicky i fyzicky. Vždy jsem pracovala v práci osmi hodinové směny od po do pá takže o lenosti ci neschopnosti to fakt není prostě jsou dva typy lidí některým vyhovuje to co mě někomu si oddělat tři dvanáctky a mít volno ale to já prostě nezvládám. 🙃 Navíc jsem neměla prostor na rozhodnutí jen tak bylo oznámeno že se to bude měnit a s tím já prostě nesouhlasím, a jak říkám do takové práce bych ani nenastoupila. Řeším to že mám bohužel dvouměsíční výpovědní lhůtu, a tu já prostě nezvládnu oddělat. Navíc si třeba něco do té doby najdu, a budu potřebovat prostě odejít. Prosím jak to mám řešit ? Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • eliskao20.9.2020 20:42

    Ahoj, ptala jsem se muže - dělá v odborech. Pokud máš prac. smlouvu, máš tam i to že děláš v 8 hodin směnách. Pokud se mění na 12 hod. a ty s tím nesouhlasíš - firma ti musí umožnit odejít a dát ti odstupné.

  • A to uz si tu vypoved dala? Je moznost ze se s nimi bude dat domluvit na vypovedi dohodou.

  • Francy20.9.2020 20:43

    Vždy mě zajímalo, co by se stalo, kdybyste jim oznámila, že končíte a od nového měsíce prostě nepřijedete. Nějaký záznam? V zápočtovém listě absence? Zajímá to pak vůbec někoho? V okolí mám lidí, kteří buď změnili práci po skončení smlouvy, případně po výpovědní lhůtě.

    Jinak absolutně rozumím, že nechcete pracovat 12ctky. Dělala jsem noční při škole a byl to děs 😬

  • Ahoj, pokud jsi to ještě nevyřešila, tak mě napadá, že bys mohla zkusit získat lékařský posudek, že nemůžeš pracovat v 12h směnách (ovšem nevím, kdo a zda vůbec by ti ho případně vysvatvil). Pokud bys takový posudek měla, pak by ho zaměstnavatel musel respektovat.

  • JanaK2030.10.2022 18:12

    Pokud jste po zkušební době, tak vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď, pokud by to nepodal tak, že jste nadbytečná. Osobně bych se snažila se dohodnout na home office. Když pracujete jako účetní, tak můžete klidně pracovat na dálku. Já pracuji na home office již pět let a jen občas se stavím v kanceláři, pokud si potřebuji něco vyjasnit s kolegy. Naposledy jsme byli na teambuildingu https://firmsport.cz/ na jeden den a noc na horské chatě.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 148 otázek, kterým se dostalo 271 328 odpovědí a 409 599 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist