Domácnost - jak vše zvládáte???

Otázku položila: Anonymní uživatelka #238825 22.2.2017 0:37

Ahoj holky, předně se omlouvám za anonym, ale cítím to tak. Měla bych dotaz, jak zvládáte vše okolo domácnosti, mám 1 dítko - 3,5 roku, chodím na plný úvazek, synek do školky. Nejhorší je, že to doma nezvládám. Každý den vařím - pro syna jídlo do školky na celý den protože má potravinovou alergii, takže nejsou schopni mu zajistit stravování a přítel si také nosí krabičky a studené večeře u nás nefungují, takže teplé obědy i večeře, večery trávím u plotny. A do toho běžný úklid, žehlení, atd.., pořád se mi hromadí nevyžehlené prádlo:-(. Jak často třeba povlékáte? Já naši postel cca 1 x za 3 týdny, někdy častěji a prckovi 1x týdně (má alergii na roztoče), takže i do školky má vlastní polštář a každý týden nosíme vlastní povlečení. Přijde mi to fakt děs, do práce, vyzvednou ze školky, vařit, prát, ....a stejně to nikde není vidět, ještě ke všemu máme fakt prťavý byt, takže je tu každý bordel hrozně vidět. Štve mě , že mi v týdnu nezbývá čas na prcka, něco s ním tvořit apod... Jak to máte vy? Díky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk22.2.2017 4:51

    My máme dva mladší děti a obr bordel. Teplý večeře nejvys jednou za týden buď polívka nebo vajicka. Žehlím oblečení prakticky jen malý, na zbytek kašlu. Uklízím vždy jen to nejhorší, tzn.,abysme neslapli do h...a. hračky jsou všude po podlaze, nádobí zvládá myčka a okna najatá firma. Radši se zkrátka věnuji dětem než úklidu. Takze máš tři možnosti: omezit úklid a teplé večeře, nebo si na to někoho najmout, nebo práci prevelet i na manžela:-)

  • whooro22.2.2017 9:10

    Nevař chlapovi do práce, snad si může na oběd zajít. Nežehli, skládej hned po usušení, pořiďte si sušičku, prádlo bude čisté od prachu, roztočů, krásně vyfoukané, nemusí se žehlit (když ho tam nenecháš ležet přes noc :D ) Teplé večeře omez, chleba s máslem a šunkou ještě nikoho nezabil. Bereš si toho na sebe moc, takhle se budeš cítit hrozně vyčerpaná, nedoceněná a uteče ti čas s dítětem. Pokud to jde, zapoj chlapa.

  • Je tu bordel jak v tanku :-)! Už jsem na to dost rezignovala (tedy až poté co mě s depresí odvezli na psychiatrii). Když mám energii uklidím, když ne, kašlu na to - ono se to nepo...e. Skvělý pomocník na vaření je pomalý hrnec - doporučuju! Večer do něho naházíš suroviny, zapneš, nemusíš se o nic starat a ráno je jídlo hotové, skvělé zejména na vývary. Většinu věcí nežehlím, vyjma košil, některých šartů apod. , povlečení měním cca jednou za 6 týdnů, nebo jak si vzpomenu... Jak jsem zjistila - odpočinek není komfort, ale nutnost k přežití.

  • Mám tři děti (13r., 10r. a 16m.) Ted máme tatu odjetýho, takže jsme uz dva měsíce samy. Zadna sranda to není, ale je potreba si ujasnit, co je dulezite. A pokud mate teplý oběd, neni treba tepla vecere, nebo aspon ne kazdý den. Všechno se žehlit nemusí, když dobře pověsíš, stačí poskladat. Když jsme měli jen dvě starší, tak jsem chodila do práce, spravovalli jsme domek a do toho jsem ještě studovala. Byl to zahul, ale zvladlo se to.
    Jinak proč nezaukolovat trochu pritele? Bud rada, ze nemusis uklizet barak :) Nemame zadný hrad, ale mám pocit, že sotva na jednom konci skončím, mužu začit znova, nekdy i driv :) a do toho jeste musím poklidit psa, nachystat drevo do krbu (ale to je nastesti docasne). Kdyz byl doma manzel, tak se zapojoval a snažil se pomáhat. Nebo aspon vzal maleho do kocarku ven, abych mela moznost neco udelat nebo si odpocinout
    Když není uklizeno, drobky po zemi a bordel - tak si s deckama sednem a povídáme si :) Ono to neuteče, ale děti brzy utecou :)
    Takže moje rada: ujasni si, co je potřeba udělat hned a co počká. Vždycky se nemusí všechno lesknout, a ani nebude dokud budes mit deti :)

  • dancewomen22.2.2017 7:40

    Tak ja mám 16m chlapecka a jsem v 19tt.Děkuji za manžela,který dost pomáhá,dělá nakupy,vysava a vytira,obcas i uvaří a vyžehli.Ja se samozřejmě snažím taky fungovat,ale venuji se víc malemu a mám klidový režim,takže musím i odpočívat.Jinak si myslím,že by jste si měli práci dělit,aby se to rozlozilo a melas čas i na malého.

  • Ahoj, úplně tě chápu, že jsi unavená a nevíš jak všechno stihnout, protože to samé prožívám taky. Dcera 4 roky, chodí do školky, takže nosí domu nemoci a pomalu ob týden je doma. Já plný úvazek, s tím že za mě práci nikdo neudělá, takže při nemocech dcery se mi to nakupí a makám po večerech. Holky mají pravdu, že by chlap měl pomáhat, ale bohužel u nás to nejde i když jsme už o tom 1000x mluvili... vynese max. koš, občas nakoupí a jednou za 14 dní odveze malou do školky, ale musím všechno připravit...a dát mu ji u dveří nasnídanou umytou oblečenou.
    Dřív jsem se z toho hroutila, neměla čas na malou a vztah s mužem se zhoršoval, tak jsem se rozhodla pro svůj klid a klid v rodině přehlížet nepořádek. Dělám jen nejnutnější. Den není nafukovací, a jednou by mi bylo líto, že jsem si nestačila užít její dětství...
    Radu pro tebe nemám žádnou vysvobozující. Z kolotoče se utéct nedá, ale jde se na to koukat jinak a radovat se z maličkostí. Vydrž:-)

  • Myslím,ze velké ulehčení by byla susicka. Existují i s programy pro alergiky. Co jsme si ji pořídili,tak vidím,že je ušetřeno hodně času! Sestra ji ma krátce a taky je nadšená! Nikde nevisi prádlo - o curbes v bytě míň ;)
    Jinak teplé jídlo každý den? Divím se,ze ses ještě nezblaznila :)

  • Petrakim22.2.2017 9:48

    Proč žehlíš? Já nežehlím několik let a plno času jsem tím ušetřila (viz. to podobné píšou i holky přede mnou) - samozřejmě pro malého skrz roztoče bych asi žehlila, ale prádlo jiné ne. Teplé večeře den co den jsou také luxus, kterému lze odvyknout, obdobně obědy pro chlapa. Co se týče nepořádku v domě - přehlížela bych a uklízela 1x týdně pořádně, v týdnu spíše průběžně to, co hoří. Dále pořídila myčku, pokud máte hodně nádobí a prostor ji někde zakotvit, případně i tu sušičku, jak někdo psal přede mnou. Držím palečky při zavádění změn!

  • sisterrys22.2.2017 10:12

    Dítě mám jedno, 9 měsíců, a taky nic pořádně nestíhám. Někdy na mne padne depka, jak jsem neschopná, ale spíš se to snažím neřešit, jinak bych se z toho cvokla. Vařím téměř každý den, manžel je živnostník a nemá možnost nikde jít na oběd, takže ještě musím vymýšlet, aby se to dalo snadno ohřát. Dvakrát v týdnu vařím na dva dny. Do toho vařím spešl malýmu, tomu ale vždy na dva až tři dny, někdy dám skleničku. V době, kdy malý spí, buď odpočívám, protože bez pauzy bych to fakt nedala, a (nebo) vařím. Často se vzbudí uprostřed vaření, tak to je pak veselý ;-). Nádobí se snažím umýt s ním, ale už zvažuju, že by se hodila myčka, ačkoli jsem byla přesvědčená, že pro 3 lidi se nevyplatí. Vysávám zásadně s malým, jemu se to moc líbí, vysavač je momentálně nejoblíbenější hračka. Prádlo nežehlím, máme sušičku, pro alergika vřele doporučuju, je to fakt velký pomocník. Když máme "teplou" večeři, tak to jsou buď párky, míchaný vajíčka, tousty nebo zbytky od oběda.:-D Rozházené hračky po obýváku a kuchyni zatím neřeším, ale už se připravuju, že začnu malého učit, že se večer hračky uklízí.
    Jinak se hóóódně zapojuje manžel, sám od sebe umyje nádobí, sobotní úklid (vysávání, vytírání) je jeho práce, kterou si zvolil sám už po svatbě. Do toho malého pohlídá, abych mohla občas vypadnout ze stereotypu.

  • Jo, a ještě jedna věc, kterou bych viděla jako důležitou. Ale už od malička. K nezaplacení je půlhodina, kdy si Kryštof hraje sám v postýlce. Nemusím ho hlídat, nikam neuteče a já můžu např. vařit. V dnešní době se dost prosazuje "bezpostýlková výchova", ale podle mně je potřeba aby si děcko umělo hrát i samo. Nevěřily byste co se všechno stihne za 30 minut, kdy na vás nikdo nevisí :)

  • Ahoj jak to tak procitam tak se pridam do klubu ;-) muj byvaly pritel mel 2 deti z prvniho manzelstvi (mimina to uz nebyli ale meli takobe navyky ze spis praci pridelavali) a byt byl naprosta katastrofa. Deti meli byt ve stridave peci, ale z 99,9% byli u nas. Do prace jsem vhodila na smeny ranni a odpoledni. A hadky kvuli uklidu na dennim poradku. Takze se nestresuj rekni si co je pro tebe dulezite a neboj se zapojit i prcka. Myslim ze ve 3 letech si ditko zvladne dat obleceni nekam na hacek nebo do spiny abys nemusela chodit a vse po nem uklizet. Nezehli nema to smysl ;-) ja pradlo po vyprani vyvesim na raminka a zehlim jen to nutne. A hlavne si urci priority. Pro me je priorita cista kuchyn no a pokud je maly alergik tak bych asi resila hlavne jeho pokojicek aby tam mel cisto. Neboj se do domacich praci zapojit partnera a co se tyka vareni nevar 1 porci. Ja to delam tak ze jak mam cas tak navarim rozdelim do krabicek a zamrazim. A kdyz v tydnu neni cas nebo nechcu travit vikend u plotny vezmu hotove jidlo ;-) mimochodem s tamtim partnerem uz nejsem proste oni 3 a chod domacnosti neslo k sobe ;-)

  • Ja deti nemam, zato pracuji, dalkove studuji a pracovne jeste vypomaham manzelovi. Volny cas je temer na nule. Myslim, ze hodne casu usetris na vareni kdyz udelas jidlo na 2-3 dny, pripadne nejake omacky muzes i dat do mrazaku a vyndat kdyz bude nejhur. Takhle to delam ja kdyz nestiham. I manzel si musel zvyknout ze kdyz to obcas fakt nejde, tak si koupi jidlo ve meste nebo udela neco rychlyho sam. Myslim ze i tvuj manzel by se mohl stravovat nekde v praci, snad tam maji i kantynu. Ja jsem mu narovinu rekla koukni casove se to neda stihnout. Bud budes mit navareno a nestihnu uklid a jine veci, nebo si poradime jinak. Probrali sme to, pochopil, rekl at si s tim nedelam starosti vsak obcas ma chut taky na jine veci nez domaci stravu, a pry nijak supr uklizeno taky byt nemusi

  • ivanka0871.2. 16:40

    Stejně to je celkem zvláštní že lidé kteří klidně vydělávají stovky tisíc měsíčně si prostě nedokážou pořídit kvalitní a prvotřídní http://www.zahradnijezirka.net/stavba-zahradniho-jezirka_k38/plastova-zahradni-jezirka_k117/ zahradní jezírko do rodinného domečku. A nemyslím si že to je dáno třeba tím že by prostě chtěli pak někdy v budoucnu bydlet v zahraničí. Jim ty investice jednoduše nedocházejí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 515 odpovědí a 409 716 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist