Domácí chleba

Otázku položila: Anonymní uživatelka #42383 22.4.2011 6:09

Znáte nějaký dobrý recept na domácí chleba, ale který se peče v troubě, ne v domácí pekárně ? A jak to vychází cenově oproti chlebu kupovanému ? Děkuji za tipy :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Cibulový chléb z Prostřeno na Primě

    Ingredience:

    * 4–5 cibulí (nakrájených na plátky a usmažených na oleji)
    * 1 kg hladké mouky
    * 1 lžička octa, cukru
    * 3 lžičky soli
    * 1 sušené droždí
    * voda dle potřeby

    Postup:

    Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto (nejlépe ručním hnětačem). Necháme hodinu vykynout.Vykynuté těsto dáme do formy na biskupský chlebíček či dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180 stupňů asi 45 až 60 minut.

  • ale kdyz z toho udelas bochanek chleba,nemusis davat ani do formy,ani do hřbětu

  • Už asi 3 roky peču chleba normálně v troubě. Celožitný kváskový, je mnohem zdravější a dlouho vydrží. Chleby kynuté droždím nejsou tak úplně chleby. Dělám ho odhadem.
    Sežeň si sušený kvásek v nějaké zdravé výživě apod. nebo se dá udělat z mouky a vody, ale to si najdi na netu návod (je to složitější a nemusí se hned povést, tak doporučuji sehnat sušený, který se jen "oživí" - upozorňuji, že to nejsou kvasnice!). Když mám cca půl hrnku kvásku, smíchám ho večer s žitnou moukou chlebovou (kupuji v globusu) - cca půl kila a vodou (konzistence ani řidká ani moc hustá) a nechám do rána v míse jakoby "nakynout". Ráno si půl hrnku kvásku oddělím a dám do ledničky na příště a do ostatního těsta dám různá semínka, kmín, sůl, cokoliv dle chuti a přidám celozrnou žitnou mouku cca čtvrt kila) a případně vodu. Všechno smíchám a vymažu a vysypu si moukou formu a dám do ní těsto a nechám stejně jako kvásek při pokojové teplotě kynout do večera ve formě. Pak peču cca hodinu při 190 stupních v předem hodně předehřáté troubě.
    Kynutí ve formě je v létě, když je teplo možná trochu rychlejší, ale to se musí vypozorovat. Čím déle těsto na chleba kyne, tím je pak chleba kyselejší, proto ho nenechávám kynout déle než od rána do odpoledne/do večera nebo ho nechám kynout v chladnější místnosti, ale ne v ledničce, tam nevykyne. Ještě upozorňuji, že část žitné mouky se dá nahradit pšeničnou, ale kvásek vždy dělám jen z chlebové žitné mouky. Těsto dávám do formy, protože celožitný chleba neudrží tvar a "rozlezl" by se, pokud by se přidalo větší množství pšeničné mouky místo žitné, nemusel by se péct ve formě, pšenice má víc lepku a tak drží lépe tvar. Jinak kváskové těsto bude vždycky dost lepivé a konzistence těsta na chleba je asi jako na kynuté těsto, ani řidké ani moc tuhé. Chce to vyzkoušet podle sebe. Když je řidší, je chleba ještě měkčí.
    Uchovávám ho zabalený v utěrce ve chlebníku a vydrží klidně týden, ale my ho sníme mnohem dřív :-)
    Tenhle chleba je vlastně původní, jak se dělal dřív, já ho mám upravený pro dnešní podmínky a ikdyž to vypadá dost složitě, je to nesmírně jednoduché a neumím si představit, že bych jedla ten hnusný chleba z obchodu. Cenu jsem nikdy neřešila, protože tenhle chleba se nedá porovnávat s tím, co se běžně prodává. Škoda že kváskový chleba už se dneska moc nevidí a přitom je mnohem zdravější než ty drobivé jednodenní hrůzy v obchodech.

  • Holky, my si teď domů pro mne a pro moji maminku vybírali různé hnětače, protože je to velice suprový způsob zjednodušení práce. Tak jsme si našli docela cenově dostupné na webu https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ a jsme obě velice spokojené... Určitě doporučujeme!

  • Ahoj holky, také jsem si domů pořídila pekárnu. Ale musím to vzdát. Mě ten domácí chleba prostě nechutná. Pekárnu budu prodávat, kdyby někdo chtěl... Za mě je stejně lepší jít si ho koupit do nějaké pekárny, kde to opravdu umí. Bydlím v Praze a tam mám nejoblíbenější https://www.vasepekarna.cz, a pak ještě jednu u baráku, ale nemohu si vzpomenout, jak se jmenuje.

  • Tak takhle, neříkám že udělat si domácí chleba není super, ale proč si s tím dávat tu práci? Nechápejte mě špatně, neříkám vám ať jdete do Kauflandu a koupíte si tam chleba, ale jsou tu rodinné, české firmy jako https://www.prace-naschleb.cz/, které podle mě stojí za to podpořit. A za odměnu ještě dostanete chleba. To je boží ne?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist