Dodržujete maximální teplotu praní uváděnou na kojeneckých oblečcích?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #173798 26.4.2016 11:47

Dobrý den, nakoupila jsem dětské oblečení a zjistila jsem, že na štítcích je uvedena teplota praní na 30 stupňů. Mně to přijde fakt málo, peru oblečky na padesátku, tak mám dilema, jestli to risknout a vyprát na padesátku. Jedná se o stoprocentní bavlnu s potiskem (ale ne takovým tím gumovým, co se časem zničí a sloupne, ale vyloženě jakoby natisklé obrázky). Bojím se především toho, aby se prádlo nesrazilo. Asi si říkáte, co na to poradit? Buď to risknout anebo ne:-) Zajímalo by mě, jestli také překračujete povolenou teplotu praní a jestli se s prádlem něco razantně stalo (obecně). Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • překračuju teplotu, u nás šla většina oblečení na 60 (kvůli vším-děti mi je jeden čas nosily ze školky skoro nonstop), něco i na víc. bavlna by měla být předsrážená na o něco vyšší teplotu než je uvedená a sražení by mělo být minimální, ale dej pozor jestli to je česká výroba nebo dovoz. s určitým sražením musíš počítat, ale nemělo by to být nijak katastrofální pokud máš kvalitní oblečení. když se kupuje nepředsrážená metráž, bere se všeobecně, že se při vyprání na 60°C se srazí přibližně o 10%, oblečení už by mělo být předsrážený aspoň na 40°C, z toho vyplývá, že by se ti to mělo zmenšit naprosto minimálně. pořád ale záleží na kvalitě

  • Jak u čeho, hlídala sem si lístečky a neprala o tolik více.když bylo 30, šupla sem to na 40. Dávala sem místo avivaze ocet, takže desinfekce byla i díky němu a šetřila sem materiál.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist