Dluhy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #425504 5.8.2020 12:04

Zdravím
Mám strašný problém, jsem na sebe naštvaná, vyhodili mě z práce, tak jsem si půjčila peníze od nebankovních společností, v bance mi půjčit nechtěli, potřebovala jsem na nájem, ale mohla jsem to řešit jinak, mohla jsem se na chvíli nastěhovat k přátelům a ne si půjčit nesmyslný půjčky.. no jde o to že je nezvládám splácet, exekuci nemám, ale už mě s tím vyhrožují a u jedny společnosti za chvíli hrozí že musim celou částku zaplatit naráz, dlužím pěti společnostem a to dohromady cca 50 tisíc, nevím jak z toho ven, byla bych šťastná, kdybych je všechny měla z krku, budu ráda za jakoukoli dobrou radu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • komunikovat s nimi. to je základní rada - popsat situaci a vše se dá řešit. myslím, že velkou chybou bylo, že jste to vzala u tolika společností.
    a taky hledat práci - alespon brigádu a začít splácet. kde je dobrá vůle, dá se pak na tom stavět a upravit splátkové kalendáře, případně si požádat o odklady splátek z důvodu COVIDu.

  • Pokud vas vyhodili z prace v souvislosti s korona krizi, muzete pozadat o odklad, tj. ochrannou dobu a to az do rijna.
    Doporucuju sestavit si prehled prijmu a vydaju, kolik jste schopna splacet a tu splatku pak rozdelit mezi veritele. Rozhodne nehradit jen jednomu, to je pak uprednostnovani veritele. Dolozte ze jste na uradu prace a komunikujte, budte v komunikaci aktivni.

  • macicekkajik5.8.2020 19:18

    Dokud se posílá alespoň 100,- měsíčně do exekuce spadnout nemůžeš. Soud to bere jako dobrou vůli, že i když neplatíš kolik máš, platíš kolik můžeš. Samozřejmě dle svých možností. Nevyhýbej se placení a komunikuj. Jiná rada už není. I ta společnost, co ti zrušila splátkový kalendář nemůže nic udělat, když jim budeš posílat alespoň malou částku.

  • Francy5.8.2020 14:27

    Ihned sama kontaktovat exekutora a dohodnout se na splatkovém kalendáři. Rozhodně nedělat mrtvého brouka, jinak budete brzo bez střechy nad hlavou. A pro příště mít uloženy alespoň 3 výplaty pro podobný případ.

  • eliskao5.8.2020 15:50

    Pokud nejste schopná dluh splatit a neexistuje možnost splátkového kalendáře můžete ještě požádat o insolvenci. Nicméně i tam musíte dluh (pokud vám soud insolvenci povolí) řádně splácet jinak spadnete do exekuce. Rozhodně rodičům vše vyklopte - exekutor může přijít kamkoliv kde se domnívá že přebýváte, tedy nikoliv pouze do místa trvalého bydliště. Domluvte se s rodiči, pokud je to možné at vám půjčí na uhrazení všech dluhů a splácejte jim. Bohužel možnost jak to řešit jiná není - bud zaplatit, požádat o insolvenci, nebo čekat až zaklepe exekutor.

  • Milá slečno, také jsem se tak dostala na částku 100tisic až jsem s pravdou musela hned ven, jinak by měli právě s tím problém rodiče .... A víš co , rodiče sice breceli.. ale pomohli a já pak měsíčně splácela jim.... 50tisic není tak moc.... Bez s pravdou ven.. jinak se z toho nedostaneš... A uvidíš bude dobře... Držím palce!!!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 506 odpovědí a 409 708 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist