Dítě nespí ve školce, pro učitelky "je to problém který musíme řešit"

Otázku položila: Anonymní uživatelka #414057 7.1.2022 8:32

Ahoj, dcera chodí první rok do školky, jsou jí 4 roky. Už minimálně rok po obědě nedokáže usnout a jednoduše nespí, ale chodí odpočívat. Má i sourozence v jednom pokojíčku a ví, že když sourozenec spí, tak ona musí být v klidu a potichu. Dodržuje to. Sice si v postýlce hraje, ale potichu.

Ve školce je to ale problém - prý si zpívá, nebo povídá, vyrušuje. Oni jí napomínají a nepomáhá to. Dodnes to nebylo téma k řešení, jen to občas zmínily. Najednou to ale je problém a "budeme to muset řešit". Jak to jako chtějí řešit? Přeci mi nemůžou říct abych si kvůli tomu dceru vyzvedávala každý den po obědě, ne? Není to snad jejich zodpovědnost a neměli by snad mít dostatečně účinné metody, aby jako pedagogové docílili toho, aby si děti zkrotili?

Mě tohle už v té školce štve, od prvního týdne jsem si všimla, že se snaží udělat všechno proto, aby děti zredukovali a oni mohli jít brzo domů. Dcera za dopoledne doslova dvakrát zakašlala (covid neměla nikdy), volali mi ať ji vyzvednu po obědě, bylo to pondělí, ve dveřích mi učitelka jen řekla at ji nechám doma a že ji odhlašuje do konce týdne. Doma neprojevila žádné známky nemoci, všechny děti byly ze třídy ten den už pryč a když jsem se ptala dcery, kde jsou všechny děti, tak prý je paní učitelka poslala domů. Od začátku školního roku se stalo zatím minimálně 10x, že nám oznámili, že je potřeba abychom děti třeba tři dny po sobě vyzvedávali po obědě nebo je nechali úplně doma, protože tam mají nějaké jednání, nebo velký úklid, nebo se připravují na prázdniny, neustále něco. Všimla jsem si, že dceru nenápadně manipulují, když se jí ve dveřích zeptají jestli dneska chce jít po obědě nebo po spaní, ona samozřejmě odpoví po obědě i když ví, že to nejde.... a já se s tím mám vypořádat.

Zkrátka mi to přijde zase jako jedna z metod, jak zredukovat počet dětí na odpoledne. Co s tím mám dělat? Potřebuji pracovat jako každý jiný a mám pocit, že i učitelky by měli dělat svoji práci místo toho, aby přemýšleli jak se zbavit dětí.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Stěžovala bych si. Není normální aby v jeden den se zbavili všech dětí. Stejně tak aby nutili děti spát, ani má ležet a nevyrusovat ale pokud to dcera dělá nevidím důvod "to řešit". Spíš bych se obrátila na vedeni školky nebo na obec pod kterou spadá, a nejlépe s více rodiči .

  • Anah7.1.2022 14:48

    Zdravím;-),

    předem říkám, že jsem učitelka MŠ:-D
    To, co píšete, že Vám strkají dceru po obědě domů a manipulují ji, aby docílily toho, že nebudou mít odpoledne tolik dětí je samozřejmě špatně. Je to jejich práce a měly by ji dělat tak jak mají. Vy jako rodič si platíte školné, navíc také pracujete. Co mě jako učitelce vadí a je mi líto, že drtivá většina dětí matek na MD tráví ve školce 8-10h denně a za celý měsíc své miláčky nevyzvednou jedinkrát po obědě. Co se týká rušení při odpočinku, taky jsem to párkrát řešila, my učíme děti od začátku pravidlům, ale i empatii a snažíme se jim vysvětlit, že některé děti chtějí spinkat a proto a je nemůžou rušit. Chce to čas, ale všechny děti to dokážou pochopit a respektovat to. Za 11 let praxe se mi nestalo, že bych si nedokázala poradit.;-)Odpočinek i když dítě nespí je důležitý.

    A co se týká kašlání a nemocí, nemůžu soudit vaší situaci, nebyla jsem u toho přímo. Ale my řešíme situace, kdy dítě opravdu kašle neustále, zelená nudle pod nosem, navíc děti nemají jeste hygienické návyky (zakrývání úst, smrkání) takže to je pak problém a rodičům to řekneme. Opět je mi dětí líto, když v takovém stavu musí být ve školce, sami víme jak se cítíme při nachlazení a rýmě. Pak jsou z toho laryngitidy, zápaly plic, záněty středního ucha a pod.a rodiče se strašně diví.

  • HaSha8.1.2022 10:45

    Máte v okolí jiné školky? Upřímně mi přijde, že už nemáte v učitelky v této MŠ důvěru. I když si tu odsouhlasíme, že by pedagog/vychovatel měl umět najít řešení (způsob odpočinku) pro děti, které nespinkají, moc to nepomůže. S případnou stížností by bylo opravdu lepší přijít jako skupina rodičů. Vidí to jiní rodiče stejně?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 746 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist