Dioptrie na kontaktních čočkách

Otázku položila: Anonymní uživatelka #222051 12.3.2016 22:48

Ahoj, holky,
chci zkusit měsíční kontaktní čočky. Chtěla bych se zeptat, kolik dioptrií si na ně mám oproti brýlím dát? Na brýlích mám 5 dioptrií na dálku. Mám si na čočky dát o půl dioptrie méně? Nebo třeba až od tři čtvrtě dioptrie méně? (Když jsou blíž k oku). Uvítám jakoukoliv radu.
Děkuji, hezký večer :)

  • 03.04.2016 22:56:08 - yamd změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já když jsem začínala nosit čočky, tak jsem si domluvila schůzku v optice, kde mě všechno přeměřili, naučili, vysvětlili. Určitě bych první čočky bez konzultace s odborníkem neobjednávala. :)

  • Domluv se na koupi cocek s lekarem...

  • Souhlasiml s holkama, že první cesta by měla vést přes specialistů, který ti doporučí nejen velikost dioptrií čoček, ale i velikost čoček a jejich zakřivení. Ne všechny čočky sednou vsem, je v nich dost rozdílu. Také se naucis čočky pod odborným dohledem nasazovat a vyndávat i další potřebné rady ohledně hygieny. Čočky jsou fajn, ale nejsou bez rizika. Při nákupu čoček bez vyšetření v jedné optice sem dokonce podepisovala papír, že vím jak s nimi zacházet.

  • Ono to není úplně jednoznačné. Do +- 3,5 dioptrie jsou většinou čočky shodné s brýlemi. Od vyšších dioptrií se hodnota upravuje. Jsou na to i přepočtové tabulky,ale ani ty nejsou všemocné :-) Také záleží jestli jsou dioptrie + a nebo -. Ne vždy je do dálky minusová hodnota, i když převažuje. Takže pokud -, tak se většinou 0,25 až 0,5 dioptrie ubírá a pokud +, tak se většinou 0,25 až 0,5 dioptrie přidává.
    Každopádně pokud jsi nikdy čočky nenosila, tak nejde jen o dioptrie,ale je potřeba vybrat vhodné zakřivení kontaktní čočky, aby dobře seděla v oku.

  • Cocky nosim 15 let a take se priklanim do prvniho nakupu zainvestovat a vzit to pres ocni nebo prinejhorsim pres optiku... Za me byl i prvni zkusebni par zdarma... A pak,kdyz uz budes vedet co a jak,neni problem objednavat cocky pres internet ;-) Cocky jsou super,ale muzes si s nimi oci dost poskodit!

  • U očaře máš všechny první zkušební čočky zdarma (já jich vystřídala asi pět, než jsem našla takové, které mi vyhovují). Navíc očař vše krásně vysvětlí, zkontroluje, upozorní na to, co by člověk s čočkami neměl dělat, jak se o čočky starat,... A jednou za půl roku (pokud se nepletu a není to jednou za rok) by měl člověk chodit na kontroly i s čočkami, aby očař vyloučil poškození rohovky.
    Mám -9 dioptrií a zhruba 2 cylindry na každém oku, a čočky i brýle mám stejné.

  • Ahoj,
    zkus se poradit s kontaktologem, který ti předepíše parametry na kontaktní čočky a doporučí značku kontaktních čoček. Nejjednodušší je už potom nakupovat přes internet, třeba tady: http://www.vasecocky.cz/ jako já :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist