Dárek pro tchýni- svatba

Otázku položila: Bývalá uživatelka #27649 20.6.2012 12:36

Ahoj holky, chci se zeptat,dávaly jste na svatbě dárek matce nastávajícího za to, jak jej vychovala atd? Babička mě nahlodala, že kdysi se dávalo - ženich kytku matce nevěsty ( to u nás bude ) a nevěsta dort matce ženicha. Že na nich bývalo napsáno mamince (asi k přiblížení vztahu). Dávala jste teda některá něco?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Prtika20.6.2012 19:47

    Já na svatbu nechávala dělat veliké perníkové srdce vždy pro oba rodiče (měla jsem taky dortů až až). Pro rodiče ženicha tam bylo: Vy jste syna vychovali, já vám ho dnes beru, vy mě prosím mějte rádi jako svojí dceru. A pro rodiče nevěsty: Děkuji vám za dceru, kterou vy mi dáte. Děkuji vám za lásku, kterou ke mě máte. Mělo to veliký úspěch!!!!

  • Byla jsem třech svatbách a vždycky tam byl dort, na kterém byly ženich s nevěstou a ještě další dva dorty, Děkuji za vychování syna, a druhý Děkuji za dceru :)

  • ahoj, vdávala sem se 2x a ani jednou sem nic takového nedávala.
    Může dávat i nastávající dort rodičům. Psávává se: "za dceru" "Za syna" a je to myšleno spíš oběma rodičům jako poděkování za výchovu, nejen mamince.
    Ale kdo by to množství dortů pojedl?? svatební dort, cukroví, a ještě dorty rodičům...ono by se to i celkem prodražilo :(

  • Verousek8920.6.2012 13:09

    Já to znám tak, že malé kytičky mívají obě maminky a dorty se dělají také dvoje, ale jak tu již holky psaly, nedává se to jen maminkám, ale dává se to oboum rodičům. Na jednom dortu bývá "děkuji za syna" a na druhém "děkuji za dceru"

  • Ahoj, taky se přidávám k ostatním, kteří píší o dortech pro rodiče nevěsty a ženicha "děkuji za dceru" a děkuji za syna". Brácha se 7.7.2012 žení a tyto dorty má už objednané.

  • A.t.i20.6.2012 13:48

    Já jsem dávala dort s nápisem "za syna" a manžel dával kytku. Údajně dort ode mne byl ze všech chuťově nejlepší a to těch dortů jsme měli několik. Tak jsem byla potěšena. (Pekla ho jedna příbuzná, cukrářka)

  • Ahoj, ja sm nic take svojej nedala :-D a urcite by na tom nebolo ze Mamicke :-P ale to uz je asi o vztahu :) ked ju mas rada, tak jej mozes nieco dat, a bude to v pohode, potesi to teba aj ju....ale ked mate rezervovany vztah, tak by to mohlo vyzniet asi divne, lebo je to ozaj jeden zo starsich zvykov :)

  • Já jsem nic před svatbou nedávala, ale podle mě je to moc pěkný zas oprášit staré zvyky. Určitě by to maminku potěšilo.

  • Znám spíš tradici, že se dávají dorty oběma stranám jako "poděkování za dceru" a "za syna". Ale to jsme my na své svatbě nechtěli, protože jsou pak 3 dorty a fakt nevím kdo by to jedl. Takže jsme zvolili jiné dárky - otec dostal láhev whisky a mamky šperky - náušnice s přívěskem, každá jiný. Na krabičky jsme jim napsaly "děkuji za dceru", "děkuji za syna" a bylo to moc hezké.
    Když se ženil mamky bratránek, tak dávali každé straně (oběma rodičům dohromady) krásnou dřevěnou truhličku, ve které byla láhev dobrého vína. Na truhličku nechali vyrýt myslím i věnování a bylo to taky nádherné.

    Ono opravdu záleží jaké jsou u vás zvyky a jaké máte mezi sebou vztahy...

  • Také jsem to někde na internetu viděla, že se tyto dorty dělají, ale myslím, že se to dnes už moc nedělá. Tohle jsme vůbec neřešili, měli jsme pouze hlavní dort, a i tak zbyl, a sotva jsme to pak rozdali spolu s dalším cukrovím. Je spousta různých ,,zvyků a tradic", ale spousta z nich je dnes spíš přežitek. Někdo si na to ale potrpí, nebo mu to přijde tak jako že tu ,,musí bý", co by na to jiní řekli. Ale přetrvává to spíš už jen u starších generací. Moje mamka i tchýně si na tohle třeba nepotrpí, což je fajn. Můj táta je zas takový ,,tradiční" a zbytečně nás nutil do něčeho, co jsme nechtěli a vznikali zbytečné dohady. Samozřejmě jsme si prosadili svoje.

  • Martasek8920.6.2012 17:25

    Vím, že se to dělá, tedy kytka od ženicha tchýni a dort od nevěsty tchýni, ale my to neřešili. Měli jsme malou svatbu, pekla tchýně, takže byly jen zákusky, nic více. Navíc já osobně klasické dorty ráda nemám, ani moc lidí z rodiny, takže by se to ani moc neujalo.

  • My dali tchýním kytky a perníky s nápisem "Děkuji za vychování syna/dcery". Moc se jim to líbilo, obě si to doma vystavily, dort by snědly :D I dort je ale dobrý nápad, myslím, že je hezké aspon něco takového udělat, maminky jsou z toho, co jsem viděla, vždy dojaté :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 232 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist