Dárcovství krve

Otázku položila: Verousek89 20.10.2011 20:21

Je tu někdo dárce krve? Nebo někdo, kdo už někdy daroval? Prosím o zkušenosti, chystám se v pondělí, tak by mě zajímalo, co mě čeká, jak dlouho to trvá, jestli to nějak zásadně bolí, nebo jakékoliv další informace :) Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, i já jsem dárce. Žádnou prvotní a speciální péči jsem neměla. Přišla, přečetla dotazník, vyplnila, šla na odběr z prstu, dala moč, pak k Dr. na kontrolu a poslech a šup na sálek. Mě berou 400ml. Síla jehly je silnější než obvykle, a jestli máš "pěkné" žíly, tak ti to nebude vadit a neodpadneš :))

  • alimos20.10.2011 20:35

    Jako prvodárce budeš mít speciální péči :) Chodila jsem do Jihlavy, tak nevím jak je to u Vás. Je lepší přijít brzy, abys nemusela dlouho čekat. Nejdříve se vyplňuje dotazník. Poté se musíš zaregistrovat s OP u sestřičky (my tam máme takové okénko :) ) Potom se jde na malý odběr, kde ti změří i teplotu. Pro malý odběr si vyber ruku, kde máš méně viditelnou žílu. Pošlou tě na čaj a rohlík, klidně vypij 2 šálky čaje. Další zastávka je u doktorky, která ti změří tlak a buď tě pustí nebo ne k samotnému odběru. Pak se jde do čekárny, omyješ si ruku, kterou budeš darovat a sestřička volá...na levou nebo na pravou. Pak ti vezmou myslím 200 ml, poprvé se bere méně, aby věděli jak na to zareaguješ. Když ti potom dají po odběru gázu na vpich, pořádně si na to tlač, aby to nezačalo krvácet. No a potom bašta :) my máme párky a kafe. Když nejíš párky, tak si musíš hned při příchodu říci o jogurt (jestli to tedy u vás takhle funguje :) Hodně důležité je vypít den předem alespoň 3 litry tekutin, budeš to lépe snášet a nejíst nic moc tučného (třeba bůček nebo tak :)

  • ahoj, než jsem otěhotněla, tak jsem chodila 3 roky darovat krev, poprvé když půjdeš, tak ti vezmou cca 3 zkumavky krve na testy (pokud budeš chodit inadále, tak potom na začátku vždycky jen jednu), dostaneš formulář, který vplníš - je to o tom, jak se cítíš, jestli za sebou nemáš nějakou operaci, nemoc, trhání ubů nebo jestli nejsi těhotná, jaké bereš léky, atd. s tímto letáčkem jdeš do ordinace na vyštření lékařem, změří ti tlak, vemou si ten vyplněný formulář, pak se čeká na výsledky těch testů z toho prvotního odběru do zkumavky. Pokud je vše v pořádku, tak jde na samotný odběr krve - tuším, že je to 450g - říká se, že půl litru, trvá to cca 5 minutek, poprvé se ti může udělat trochu špatně z nečekaného úbytku tlaku a krve, ale to se mi fakt stalo 1x jen poprvé, ale sestra se tě v průběhu odběru ptá, jestli je vše OK, po odběru dostaneš kávu a občerstvení. Aspoň u nás v Kyjově to takto chodí, musím říct, že na transfúzce je strašně milý a ochotný personál, manželovi jednou našli úbytek bílých krvinek a starali se o něj jak o vlastního a když jsem se šla odhlásit s tím, že jsem těhotná, tak měly sestřičky radost, jak kdyby ten drobeček měl být jejich vlastní vnouče :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist