Dárcovství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #403362 21.8.2019 20:03

Ahoj,
je možné darovat krev a kostní dřeň zároveň? Odjakživa jsem chtěla být dárcem, tak mě zajímá, jestli s tím máte někdo zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka222.8.2019 0:31

    Jak zároveň? Určitě je možné v jednom období života darovat krev a potom třeba kostní dřeň, ale určitě po dárcovství kostní dřeně bude nutný šetřící režim, takže hned tak na odběr krve po kostní dřeni tě asi nevezmou, ale to stačí zavolat na transfúzní stanici a řeknou ti. Krev můžeš darovat celkem bez problémů, pokud splňuješ podmínky. Kostní dřeň jsem kdysi chtěla darovat, ale je to větší zásah a neodhodlala jsem se.

  • piprdka22.8.2019 20:39

    Kostní dřeň se nedaruje do zásoby. Jsem v registru dárců kostní dřeně už asi 10 let a sami mi tenkrát řekli, ze šance, ze někdo bude potřebovat zrovna tu mou, je něco jako šance, ze vyhrají ve sportce.
    Jsem i dárcem krve, stačí se podívat na stránky nejbližší transfúzní stanice, najdeš tam podrobnosti. To nejzákladnější je asi věk 18 až 65 let, váha nad 50 kg, bez onemocnění.. pokud jsi prodělala napr. rakovinu, žloutenku, infekční choroby etc., s největší pravděpodobnosti te jako dárce nevezmou. Ale stačí tam zajít, vyplnit dotazník, podrobit se zkoušce krevního obrazu (odběr malého množství krve z prstu) a doktorka s tebou probere zdravotní stav a řekne ti, jestli jsi jako dárce vhodná nebo ne;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 504 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist