Daně na dítě, které není přítelovo, ale je počato v době jejich manželství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #45671 16.1.2012 19:40

Ahojky holky,
mám prosbičku..
Přítel se nedávno rozvedl, ale jeho bývalá manželka počala v době jejich manželství dítě se svým druhem a podle zákona je tedy otcem můj přítel.
Soud kvůli otcovství proběhne za pár týdnů, to je v pořádku, ale... Můj přítel je jediný kdo si může její dítě napsat do daní s tím, že až by mu přišli peníze od státu, tak by jí to poslal na účet. Příští rok už to bude v normálu, protože pravým otcem bude už ten pravý a ne můj přítel a může si ho ten pravý otec už napsat do daní. Ona nemůže, protože nebyla před početím zaměstnána.
A teď ta otázka ;-) : nebude mít můj přítel problém se státem, když si její dítě napíše do daní a při tom bude za pár týdnů popírat otcovství? Jako, že by měl třeba zpronevěření daní, okrádání státu apod.? Jinak podle jedné účetní si její dítě může napsat do daní, protože ho ona počala v době jejich manželství, ale zas nevíme to, zda by měl z toho pak problém.
Máte s tím nějaká zkušenost nebo víte něco o tom?
Děkujeme moc předem za Vaše odpovědi

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zajímavé vztahy to mezi sebou mají. Teoreticky by to udělat tak s tím odpočtem šlo, ale nějak nechápu, proč bych to na jeho místě vůbec dělala, když z toho nakonec nebude mít on žádný prospěch a dá jí peníze na cizí dítě.

  • řekla bych, že je to zbytečné to takto komplikovat. stejně se v ročním zúčtování daně určí podle toho, jak dítě bylo, takže by neměl ani co posílat, naopak by musel spíš doplácet. nechala bych to na pravém otci, který by mohl za letošní rok žádat o vrácení daní za dítě.

  • Uplatnit odečet na dítě si může rodič, se kterým žilo dítě ve společné domácnosti, což v tomto případě u otce dítěte asi tak není ... Zákon neumožňuje, aby si to odečetl otec jen z toho důvodu, že matka "nemá z čeho".

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 197 otázek, kterým se dostalo 271 486 odpovědí a 409 677 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist