Daň z nemovitosti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #33037 18.5.2011 17:25

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdo má povinnost zaplatit daň z nemovitosti. Máme s manželem byt na hypotéku. Platí to i pro nás? Pokud ano, jak zjistím, kolik máme zaplatit? Díky. Míla

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ano musíte zaplatit daň. Buď vám finančák poslal složenku anebo ti to tam řeknou až tam přijdeš. Musí to být do 31.5.

  • dennytesarova18.5.2011 18:45

    Ahoj, když jsme si s manželem koupili byt, tak jsem si sama vyplnila formulář na daň z nemovitosti a odnesla na FÚ. A další rok mi automaticky poslali složenku.

  • ilona8518.5.2011 18:47

    No, záleží, o jaký byt jde, jestli družstevní a nebo v osobním vlastnictví. Pokud v osobním vlastnictví, tak jste měli do 31.1.2011 podat daňové přiznání. Daň je splatná do konce května. Daň se počítá podle výměry bytu, podle koeficientu (záleží na velikosti města, ve kterém se byt nachází). Určitě bych zašla na FÚ, přiznala bych se, že jsem nepodala daň. přiznání a poprosila bych pracovnici/pracovníka FÚ, jestli by mi nepomohli přiznání vyplnit (a nebo bych se obrátila na jakoukoliv kancelář, která zpracovává účetnictví, mělo by to tam stát do pětistovky - a to už je úúúplně nejvyšší hranice, někdo - možná nějaké malé OSVČ by to udělaly levněji, tak 200 - 300 Kč). Určitě jednejte rychle, FÚ má informace z katastrálního úřadu, takže o vás ví, že máte byt (znovu opakuji, že musí jít o byt v osobním vlastnictví, nikoliv byt družstevní) a nepodali jste přiznání. Za to, že jste nepodali přiznání v termínu už zaplatíte, podle daňového řádu, který nabyl účinnosti 1.1.2011, pokutu Kč 500,-- + ta vypočtená daň (to ti neřeknu, kolik je). Jo, a až půjdeš za někým, ať zpracuje to přiznání (pokud si netroufnete sami), tak si vem s sebou údaje o bytě - nejlépe asi kupní smlouvu, tam by měly být všechny potřebné údaje. A taky by měl podat přiznání ten, kdo je na katastrálním úřadě veden jako vlastník bytu. Pokud máte SJM, tak je jedno, kdo z vás to přiznání podá, jestli ty a nebo manžel.

    Snad jsem pomohla :)

  • ilona8518.5.2011 18:49

    Ano, jak píšou holky, tak přiznání se podává pouze za první rok, ve kterém jste se stali vlastníky bytu, další roky už nic neřešíte, z FÚ vám přijde složenka.

  • Ahoj, pokud jste koupili byt v letošním roce, pak do 31. 1. 2012 musíš podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a do 31. 5. daň zaplatit. Pak už každý rok platíš stejně, pokud není změna v zákoně a nemění se sazba daně nebo koeficienty pro výpočet. S přiznáním Ti pomůžou na finančním úřadě (teda pokud jsou tam ochotní). Jinak je i varianta, že pokud daňové přiznání nepodáš, doměří Ti daň finanční úřad a pošle Ti složenku, ale na to nedoporučuji čekat, protože bys taky mohla zaplatit pokutu. Pokud máte byt z dřívějška, je podle mě možné podat dodatečné daňové přiznání. S tím ale nemám zkušenosti. Nejlepší je zajít se poptat na finanční úřad.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist