DPP na rodičovské

Otázku položila: Anonymní uživatelka #265599 24.4.2022 20:11

Ahoj, potřebuju od vás prosím info, protože se v tom nějak ztrácím.
Chystám se na brigádu jako přivýdělek k rodičovskému příspěvku. Bude to dohoda o provedení práce (300h práce), poté se to změní na dohodu o provedení činnosti.
Je nějak omezeno, kolik si můžu brigádně vydělat, když jsem na rodičáku?
Do doby, než mi skončí rodičovská, mi bude platit stát sociální a zdravotní pojištění, že? - musím na nějakém úřadě ohlašovat, že mám přivýdělek?

Dítě bude mít v půli června 4 roky a rodičovská mi tak bude končit, chtěla bych pokračovat s tou brigádou i poté. Nevím, jestli budu mít v té době ještě DPP nebo už DPČ - musí se potom něco někam hlásit, abych měla zaplacené zdravotní a sociální?

Omlouvám se za takový dotaz, ale jsem za ty čtyři roky mimo a potřebuju se zaktualizovat. Děkuji za odpověď :-)

Ještě doplním - že po skončení toho rodičáku nebudu mít žádný jiný příjem, jen bych chtěla pokračovat v té brigádě. Jde to vůbec takhle? Jak se pak platí sociální a zdravotní? Jsou tam nějaké maxima výdělku nebo je to jedno?
Nejde mi ani tak o výši výdělku, ale o to, aby do budoucna bylo vše v pořádku ohledně toho sociálního a zdravotního, abych se pak třeba nedozvěděla, že jsem něco kdysi dávno neplatila a byl by problém....jestli mi rozumíte.
Jsem na tohle fakt tupá :-(, bojím se, že když se půjdu někde na úřad, tak to na mě vše vychrlí, protože je to pro ně rutina a budou na mě hledět, že nechápu pro ně základní primitivní věci.
Takže ještě jednou děkuji za vaše rady:-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik24.4.2022 22:02

    Při RP si můžeš vydělat kolik chceš. Jen to nesmí být na tvůj HPP, což u tebe nehrozí. Nikam nic nehlásíš. Jen si za rok budeš muset podat daňové přiznání.

    Až ti skončí RP máš 2 možnosti. Buď zajdeš na zdravotní pojišťovnu a nahlásíš, že se u zdravotní pojišťovny necháš zařadit do řádné péče o dítě do 7 let nebo se přihlásíš na úřad práce a stále zdravotní pojištění za tebe hradí stát a sociální pojištění je dobrovolné, takže platit nemusíš. Ale při řádné péči do 7 let věku nesmí být dítě ve školce déle jak 4 hodiny a když nastoupí do školy, tak nesmí chodit do družiny. A když budeš na úřadu práce, tak musíš mít DPČ a vydělat si maximálně 8100,- hrubého, jinak tě z úřadu práce vyřadí. Tím vystává další věc. Pokud budeš mít řádnou péči do 7 let dítěte, tak bych radila zůstat na DPP. protože u DPP ti sociální a zdravotní začnou strhávat až nad částkou 10.000,-. Při DPČ je to již od 3500,-. A na úřadu práce není jiná možnost než přejít na DPČ. Když podepíšeš slevu na poplatníka, tak v obou případech se srážková daň neodvádí. Snad je to srozumitelné.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist