Cvičení..problém s kolenem

Otázku položila: Anonymní uživatelka #376185 6.10.2017 17:17

Ahoj, už delší dobu mám problém s kolenem. Začala jsem pravidelnějí cvičit, a v levé noze mě bolí koleno. Při dřepech mi v ním nejprve celkem křupalo, a rozbolelo, pak jsem měla pauzu pak začala cvičit zas, rozvičovala jsem se a i když mi v něm už nekřuplo, prostě po pár dřepech rozbolelo, a poté i celá noha, pravá mi problém nedělá, snad jen jednou.. ale v levém kolenu mě bolí i při větší námaze této nohy, i během dne, občas, trochu..při cvičení ale téměř hned a to po pár dřepech apod. Jsem z toho na nervy, protože plánuji fitko, či kondiční box, prostě něco na kondičku, na zpevnění těla atd. Vím, že by mi to dělalo problém, když dělá i při domácím cvičení , a proto si plánují zajít k lékaři. Mamčin přítel mě vystrašil, že jestli že jde o slabé vazy, kolena apod. či něco vážnějšího, může mi doktor klidně zakázat cvičit, prostě namáhat kolena...přitom jsem měla slzy v očích, protože mě cvičení něčím naplňuje, a chci si zlepšovat a udržovat postavu..jestli mi doktor vážně zakáže cvičit, tak se asi zhroutím. Přitom je mi 18, a naprosto žádný problém jsem nikdy neměla, a to pohyb mám, nejsem taková ta ,,papuč".
Myslíte, že je to něco vážného ? Že mi muže fakt zakaát cvičení?? Nebo třeba jen zakáže dřepy u kterých se kolena namahaji nejvíc, ale ostatní cviky na nohy a zadek budu moct dělat ? Pomalu opatrně, spolu s nějakou výživou na klouby.. Nevím, jak přesně vám přiblížíit muj problém s kolenem, ale prostě párkrát křuplo, bolelo do hodinky přešlo..pak už nekřupalo ale rozbolelo při dřepech a pak i cela noha a pak zas přešlo. Přes den mě noha nějak nebolí ani koleno, ale občas ano, chvíli , trochu například při větší namaze apod. Cítím v něm jakoby směr dolu od kolena napravo takove male ,,lupani" když ho narovnavam a krčím, a takovou divnou bolest..Snad je to jen namožene :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mám chondropatii pately a mám zakázané veškeré dřepy, které jsou hloub než skoro do pravého úhlu (necely pravý úhel je maximum co smím), nesmím žádné náročné cviky na kolena celkové, veškeré vypady, kdy je to náročné na kolena, chůzí že schodů mám zakázanou, protože je pro kolena nevhodná, zakázané na kole i větší kopecky, protože je to opět nápor na kolena.
    Takže cvičit můžu, mám určité doporučené cviky, ale s rozmyslem a dbát na omezení.
    Co se tvého postoje alias "to nepřežijí, když mi zakáže cvičení" bych řekla, že by jsi měla disku zapracovat na životních prioritách. Na cvičení život nestojí a pokud by ohrožovalo zdraví a celkovou funkčnost těla, tak je lepší poslechnout řadu lékaře než riskovat zdraví a nemožnost třeba v budoucnu celkové chodit.
    Návštěva lékaře je určitě na místě. Může udělat rentgen, vyšetřit pohmatem. Co ti je, určí jen lékař. Jsou věci, které se rozvíjí postupně (třeba jako můj problém) ale ó to trvalejším a stálejším problémem to je (doživotní a zhoršující se).
    Když sem si natáhla vazy v koleni, měla sem zákaz cvičení, nosila sem ortézu, minimum chůze na 3 týdny,pak další 3 týdny rehabilitace a pouze doporučené cviky.
    Je dobré si uvědomit, že nohy e mají nosit celý život a zničit si je takto mladá, by jsi měla zaděláno na dost problémů do budoucna.

  • Na to ti odpoví JEDINE ortoped

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist