Co si vybrat?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #39173 3.4.2012 16:37

Dobrý den, chodím do 6.třídy (takže mám ještě 3 roky čas) a už dlouho přemýšlím na jakou školu z 9.třídy půjdu a jaké povolání budu dělat.8-o Prosím nějaké tipy či rady, předem děkuji. ;-)

Děkuji všééééém. :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Simone3.4.2012 17:03

    My jsme v osmičce byli v pedagogicko-psychologické poradně, kde nám pomohli si vybrat podle našich schopností a zájmů. Jinak moc nesouhlasím s kitty.honey: pokud by tě bavilo třeba kadeřnictví, nějaký umělecký obor nebo třeba zdravotní sestra, tak by byla blbost tam nejít jen proto, že je to práce rukama. Kolik já jen znám holek, co chtěly dělat například kosmetiku nebo masáže, ale kvůli rodičům studovaly VŠ a pak stejně dělaly to, k čemu mají větší předpoklady. Navíc dneska těžko předpokládat, že ti VŠ zajistí lepší obživu. Takže dej určitě na sebe a doporučení odborníků :)

  • Verousek893.4.2012 17:53

    Rozhoduj se podle toho, co si myslíš, že by tě v životě bavilo. Já vystudovala podnikovou ekonomiku na VŠ a obchodní akademii na ŠŠ, na základce jsem si obchodku zvolila protože mě to opravdu bavilo, celá střední škola pro mě byla moc fajn. Ale jelikož tento obor má spousta lidí (hlavně kvůli tomu, že na obchodku chodí lidi, kteří neví, na jaký jiný obor by šli), tak sehnat v něm uplatnění je hrůza. Jinak jsem tenkrát také přemýšlela o cukrařine či aranžérství, ale kvůli známkám mě rodiče na učňák nechtěli pustit. Pokud plánuješ vysokou školu, tak nejlepší příprava je většinou gymnázium. Ale tam je důležité to, abys skutečně do té školy dala maximum, protože když nedoděláš VŠ, tak samotný gympl je ti pak k ničemu.

  • pokud děláš sport, můžes na gymnázuim do sportovní třídy;) jinak gymnázium je dost obecné, proto bych v této době, doporučila něco s maturitou, ať můžeš jít kdyžtak dál. Ale máš ještě čas, já se rozhodla až na konci devítky

  • Studuji Obchodní akademii. Jestli ráda počítáč a rozumíš si s počítačem je to něco pro tebe. Ovšem musím upozornit, že účetnictví a daně či písemná elektronická komunikace (jednoduše psaní obchodních dopisů) není nic jednoduchého. Jestli máš v okolí někoho kdo dělá účetnictví či evidenci, zeptej se ho, možná ti ukáže svou práci líp než ti to při jakémkoliv provázení na škole řeknou :)

  • Záleží na tom, co tě baví. Když tě baví sport, jdi na sportovku. Já studuji na osmiletém gymplu a není to špatné. Je akorát potřeba, abys byla schopná jít tvrdě za svým cílem, protože gympl bez vejšky je ve většině případů k ničemu. Ale opravdu máš ještě čas. Tuším, že v 8.třídě budete mít možnost být testovaní právě na povolání, které by k tobě bylo vhodné.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist