Co se zubem (osmička)?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #9845 8.8.2011 9:31

Tak před 2 měsícema mi začala růst horní osmička. Před měsícem to začalo bolet, tak jsem se šla ujistit k zubařce, jestli mi vůbec roste rovně. Udělala mi rentgen, horní osmičky mi rostou trochu nakřivo k tomu 7. zubu a dolní mám úplně naležato. Kvůli bolesti mě objednala na stomatochirurgii na vysekání, jenže jde o to, že mě to už úplně přestalo bolet, vůbec ho necítím a ničemu mi nevadí. Takže potřebuju radu, jestli tam jít a nechat si ho vysekat, i když mě nebolí a nepřekáží nebo jestli zrušit objednání (snad to jde) a kdyby to náhodou začalo zase bolet, tak se znovu objednat. Ještě by mě ale zajímalo, jestli když ten zub poroste dál, tak jestli se přizpůsobí těm ostatním a "narovná se" nebo jestli bude nějak tlačit na ty ostatní (7, 6 a tak). Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti nevadí, jde mi jen o subjektivní názor, co by která z vás udělala...

Holky, moc děkuju za názory, objednaná jsem už na příští pondělí, takže tam skočím :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, osmičky jsou všeobecně zuby, které spíš dělají neplechu. Hůře se k nim dostává a tudíž se špatně čistí, což vede k vyšší kazivosti - trhání zkažené osmičky případně osmičky v zánětu je pak už nejen pro doktora, ale i pro tebe nemilý zážitek a doba hojení se pak prodlužuje, než pokud dojde k odstranění zubu ještě v době, když je zdravý. Co se týče té ležaté osmičky, ta musí jednoznačně ven a to z toho důvodu, že zuby mají tendenci se celý život tlačit směrem dopředu a osmička ti již do strany roste a tudíž ti tlačí na 7 a stane se to, že ti začne rozkládat tlakem její kořen a přijdeš i o ní. Je to jako u mléčných zoubků...když ti roste druhý chrup, kořen je tlakem rostoucího zubu rozpouštěn a když dojde k vytržení mléčného zubu, většinou už se vytrhne pouze ta korunka (v případě vyklavého zubu). Takže mé doporučení je trhat a rozhodně návštěvu nerušit. Já mám za sebou již jedno vysekávání zubu moudrosti - neležel, ale k jeho prořezání mu bránila kost čelisti. Nic příjemného to není, zákrok necítíš, krom toho se to dá dělat i v celkové anestezii, ale to úplně nedoporučuji, ale pokud si pak budeš brát ibuprofen a poctivě ledovat, kromě otoku a omezení v jídle tě nic strašného nečeká. Porod je mnohonásobně horší :D

  • Za mne jednoznačně 8 ven. Už nemám ani jednu a jsem moc šťastná. Není to nic příjemného, ale čím dřív tím lépe.

  • honeypet8.8.2011 9:50

    Ahoj, rozhodně objednání neruš a nechej si zub vytrhnout. Zub se ani náhodou nenarovná a trhání zubu v případě bolestí je bolestivější a náročnější.

  • Simea8.8.2011 9:54

    Ahoj.. mam to same jenom s jednim zubem. Osmickou dole. Zubarka mi rekla, ze by ho musela vyndat a treba mi uriznout kus kosti, aby se na nej dostala. Zaroven mi rekla, ze se to v horku spatne hoji, takze by to udelala az na podzim.. Prisla jsem tam se zanetem (bolela me polovina pusy skoro 5 dni, nepretrzite).

    Slysela jsem od kamaradky, ktera si nechala takhle vyndat jeden zub nekdy v kvetnu, ze se ji do toho dal zanet a mela 14 dni antibiotika, bolest pry jeste horsi.. Tak nevim, stat se ti to nemusi, ale kdyz mas takhle vsechny tak aby nezacaly bolet na preskacku, chvili ten chvili ten.

    Ja si to po tehle informacich dost rozmyslim.. zub muze vyrust, zustat zaklinenej za ostatni zuby (pry to tak u me asi dopadne), pokud se mu vubec nebude chtit ven, tak si ho asi budu muset nechat vyndat.. Rekla bych, ze zuby rostou dokud nevyrostou, ale fakt nevim. :(

    V tve situaci, kdyz te to neboli, tak bych je nechala bejt. Predpokladam, ze kdyz bolet zacnou, tak se muzes znovu objednat. Pro jistotu bych se zeptala.

  • Určiě tam běž, ona se ta potvorka 8ka vžycky ozve i když chvíli nebolí ;)

  • Já si loni nechávala dobrovolně vyrvat všechny 4 osmičky. Rostly mi sice celkem rovně, ale už jsem na ně nedosáhla pořádně kartáčkem, kazily se a kazily se kvůli nim i sedmičky. Měla jsem kazy i mezi zubama (7 a 8), a tohle vrtání byla snad nejstrašnější bolest. Bolelo to navíc ještě týden potom. Takže za mě taky jednoznačně osmičky všechny ven.

  • Urcite to nerus a jdi. Sice to chvili boli,ale pak mas klid. Jakmile by te to zase zacalo zlobit, tak by sis rikala, ze jsi tehdy mela jit a uz by jsi mela klid :-) ja mam venku zatim jen jednu a ikdyz jsem pak cely den prospala a tri dny nic moc nesnedla, jsem ráda. A moc se neboj, jsou horsi veci.

  • Ahoj-já mám teda to samé a doktorka to zjistila jen podle rentgenu-vůbec mne nic nebolelo. Sama doktorka říkala, že pokud to nebolí a nedělá žádné jiné neplechy tak tam klidně 8čka zůstat může. Je teda fakt, že jí mám překrytou dásní a je tedy celá skrytá nevím jak to máš ty, ale ani mi to nedoporučovala právě pro možné komplikace.

  • já sem taky pro to, zajít raději hnedka. ono sice to vysekávání není nic příjemného, ale na druhou stranu - dokáží se ozvat v tu nejnevhodnější chvíli kdy na to nebude kdy ji vytrhnout - budeš třeba těhu, na dovči, nebo i jen normálně nemocná - pak by jsi dala nevím co za to, aby ta osmička byla pryč už dřív. Takže nic neruš a jen si najdi dobrého chirurga, kterej ti to udělá - po zkušenosti exmanžela moc nedoporučuju soukromé (ten jeho prý telefonoval při zákroku, ale spíš je to asi výjimka) ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 589 odpovědí a 409 750 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist